Παναγιώτης, Στυλιανός, Έλενα και Μαρία είναι μερικές από τις υποθέσεις γροθιά στο στομάχι. Υποθέσεις παιδιών της διπλανής πόρτας που φώτισαν με τον χειρότερο τρόπο τις τρύπες του κοινωνικού κράτους.
Το SigmaLive με αφορμή την απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας για τον αδικοχαμένο Παναγιώτη Στεφανή από τους Τρούλλους, επαναφέρει υποθέσεις που επίσης συγκλόνισαν αλλά φαίνεται δεν παρέδωσαν τα απαιτούμενα μαθήματα.
Ο 16χρονος Παναγιώτης, το bulling και το αλκοόλ
Αρχή κάνουμε με τη συγκλονιστική υπόθεση που αφορά τον θάνατο του 16χρονου Παναγιώτη από τους Τρούλλους.
Η υπόθεση έλαβε τέλος με την ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή που επέβαλε το Κακουργιοδικείο Λάρνακας στους 3 νεαρούς οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο του 16χρονου Παναγιώτη. Η εν λόγω υπόθεση ήταν η πρώτη υπόθεση bulling που απασχόλησε την κυπριακή Δικαιοσύνη.
Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι ότι χωρίς πρόθεση προκάλεσαν το θάνατο του 16χρονου τότε Παναγιώτη Στεφανή, προτρέποντάς τον να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, με αποτέλεσμα να υποστεί οξεία αλκοολική δηλητηρίαση η οποία του προκάλεσε αναισθησία και καταστολή των αντανακλαστικών του.
Αποτέλεσμα της κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ ήταν ο Παναγιώτης να κάνει εμετό, ενώ στη συνέχεια έγινε εισρόφηση εμεσμάτων που προκάλεσε ασφυξία και θάνατο.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.
Αναφερόμενη στα γεγονότα, η δικαστής είπε πως το βράδυ της 14ης Απριλίου 2019 «οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να ελέγξουν τις αντοχές του Παναγιώτη στο αλκοόλ, το αποτέλεσμα μοιραίο, ολέθριο και μη αναστρέψιμο. Οι τρεις ανέλαβαν εργολαβικά να μεθύσουν τον Παναγιώτη, ο οποίος μόνος του χωρίς κάποιον να τον υποστηρίξει και με όλους να τον κοροϊδεύουν, καθόταν ανάμεσα τους οι οποίοι ανέλαβαν να ελέγχουν το πόσο ποτό «σηκώνει».
Πρόσθεσε πως «οι περιβάλλουσες περιστάσεις ιδιαίτερα λυπηρές, να καθίστανται ακόμα πιο στενάχωρες, παρακολουθώντας στο οπτικοακουστικό υλικό, τις ενέργειες όλων όσοι τη στιγμή, που ήταν ενώπιον πράξης, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο, χειροκροτούσαν, διασκέδαζαν και δεν αντέδρασαν. Αναπόφευκτο συμπέρασμα η εκκωφαντική αποτυχία της κοινωνίας, όταν φτάσαμε στο σημείο να αναμένεται από Δικαστήριο να επιβάλει τιμωρία επειδή βασικοί θεσμοί απέτυχαν στο αυτονόητο, δηλαδή να δράσουν προληπτικά, να θεσμοθετήσουν, να παιδαγωγήσουν, να ενημερώσουν, να επέμβουν και να αποτρέψουν τέτοιες συμπεριφορές».
Ο θάνατος του 14χρονου Στυλιανού
Συγκλονισμό προκάλεσε στο ο χαμός του 14χρονου Στυλιανού, ο οποίος έθεσε τέλος στη ζωή του μέσα στη φάρμα του πατέρα του το 2019.
Το πόρισμα της Επιτρόπου αποδίδει ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες σε λειτουργούς των Υπηρεσιών Ευημερίας αλλά και στην Αστυνομία. Συγκεκριμένα, προκύπτουν αδικήματα για τέσσερεις λειτουργούς των Υπηρεσιών Ευημερίας, για αστυνομικούς πρώτης γραμμής και για τρίτο πρόσωπο, το οποίο δεν ανήκει στη Δημόσια Υπηρεσία. Στο πόρισμα η Επίτροπος, αναφερόμενη στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, τονίζει πως «για τον επίμαχο χρόνο της απόπειρας αυτοκτονίας υπάρχει παντελής αδιαφορία και καμία εκτίμηση οποιουδήποτε κινδύνου με αποτέλεσμα καμία πράξη, καμία αξιολόγηση, καμία εξειδικευμένη στήριξη και κανένα ενδιαφέρον να μην υπάρξει για το ζήτημα του Στυλιανού».
Υπόθεση Έλενα Φραντζή
Παρόμοια υπόθεση ήταν αυτή που συγκλόνισε την Κύπρο το 2018, μετά την αυτοκτονία της 29χρονης Έλενας Φραντζή, την οποία βίαζε από 4 ετών ο ιερέας, θετός πατέρας της. Η Έλενα από μικρή ηλικία δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια, καθώς η μητέρα της, που βίωσε τη δολοφονία της δικής της μάνας, αντιμετώπιζε πρόβλημα με εξαρτήσεις. Ο θετός πατέρας της Έλενας την κακοποιούσε σεξουαλικά, ενώ σωματική βία ασκούσε σε βάρος της και η μητριά της.
Σε ηλικία μόλις 10 ετών η Έλενα κατήγγειλε το περιστατικό στο Γραφείο Ευημερίας, ωστόσο κανείς δεν την πίστεψε. Το μαρτύριο της νεαρής κοπέλας συνεχίστηκε για μερικά χρόνια ακόμη, όταν στην ηλικία των 20 ετών αποφάσισε να μιλήσει στο δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του θετού της πατέρα. Το δικαστήριο καταδίκασε τον ιερέα σε δύο χρόνια φυλάκιση, απόφαση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού, ενώ η θετή της μητέρα δεν κατηγορήθηκε.
Η δολοφονία της 9χρονης Μαρίας
Άλλη υπόθεση που παρακολουθείτο από το Γραφείο Ευημερίας, ήταν το πρωτοφανές περιστατικό αδελφοκτονίας, που εκτυλίχθηκε πριν από ένα χρόνο στη Λάρνακα. Θύμα του άγριου φονικού η 9χρονη Μαρία, Ρουμανικής υπηκοότητας με καταγωγή Ρομά, και θύτης ο 13χρονος αδελφός της, που της επέφερε τον θάνατο με αλλεπάλληλες μαχαιριές. Την ώρα του φονικού τα δύο παιδιά βρίσκονταν μόνα στο σπίτι, στο οποίο διέμεναν με τον πατέρα τους.
Ο άντρας είχε την επιμέλεια των παιδιών καθώς ήταν διαζευγμένος από τη σύζυγό του και μητέρα της 9χρονης και του 13χρονου.
Πηγή: sigmalive