Ο βουλευτής Χατζηγιάννης στο Μαρόκο σε αποστολή ΟΑΣΕ

α 3 Βουλή των Αντιπροσώπων, Κυριάκος Χατζηγιάννης

Η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω της γειτνίασής της με εμπόλεμες ζώνες και του γεγονότος ότι τα κατεχόμενα δεν τελούν υπό τον έλεγχο της κυπριακής Κυβέρνησης, ενίσχυσε σημαντικά τα αντιτρομοκρατικά της μέτρα, σύμφωνα με τις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, δήλωσε ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε σεμινάριο στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Μαρόκο.

Ο κ. Χατζηγιάννης, υπό την ιδιότητά του ως Εισηγητής της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μετείχε, ως μέλος αποστολής της Συνέλευσης στην επίσκεψη στο Μαρόκο, ύστερα από σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Συμβούλων (Άνω Βουλής) της χώρας.

Η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό και τους Προέδρους της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Βουλής των Συμβούλων του Βασιλείου του Μαρόκο και είχε, μεταξύ άλλων, χωριστές συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Θρησκευτικής Κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Χατζηγιάννης πήρε μέρος σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Βουλή των Συμβούλων, με θέμα «Η διάδοση του βίαιου εξτρεμισμού στην περιοχή του ΟΑΣΕ και η κατάλληλη στρατηγική για παρεμπόδιση της προσέλκυσης και στρατολόγησης νέων από τρομοκρατικές οργανώσεις: H προσέγγιση του Μαρόκου».

Στην παρέμβασή του, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω της γειτνίασής της με εμπόλεμες ζώνες και του γεγονότος ότι το ένα τρίτο του εδάφους της, εβρισκόμενο υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή, δεν τελεί υπό τον έλεγχο της κυπριακής κυβέρνησης, ενίσχυσε σημαντικά τα αντιτρομοκρατικά της μέτρα, σύμφωνα με τις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Αναφέρθηκε στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για πρόληψη της προσέλκυσης και στρατολόγησης νέων από τρομοκρατικές οργανώσεις, ειδικότερα μέσω του διαδικτύου, στο πλαίσιο της Εθνικής Αντιτρομοκρατικής της Στρατηγικής και στη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με αρμόδιες αρχές και φορείς στο διεθνές, ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διμερές επίπεδο.

Επίσης, σημείωσε τη σημαντική συμβολή των τοπικών αρχών και των κοινωνικών οργανώσεων στην καταπολέμηση του μίσους, της διάκρισης, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, φαινόμενα που, όπως επεσήμανε, δυνατό να οδηγήσουν στη ριζοσπαστικοποίηση των νέων.

Δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενισχυμένης δράσης, συνεργασίας και συντονισμού στο στάδιο της πρόληψης, ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε ότι οι αντιτρομοκρατικές στρατηγικές και οι στρατηγικές ασφάλειας, όπως και οι μεταναστευτικές και κοινωνικοοικονομικές πολιτικές των κρατών, πρέπει να διασφαλίζουν το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε την ανάγκη καθορισμού κοινών κριτηρίων, στο εθνικό και διεθνές επίπεδο, με τη συνεργασία των αρμόδιων κοινωνικών εταίρων, για αποτελεσματική ρύθμιση του διαδικτύου εναντίον της διάδοσης εξτρεμιστικής προπαγάνδας. Τα κριτήρια αυτά, ανέφερε, πρέπει να στοχεύουν στην ορθή χρήση των διαθέσιμων δεδομένων, κατά τρόπο ώστε να διαφυλάσσονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα η ελευθερία της έκφρασης και να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα.

Επίσης, σημείωσε τον κεντρικό ρόλο της εκπαίδευσης για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου, όπως είπε, να ενσταλάξουμε στους νέους το αίσθημα του ανήκειν στο κοινωνικό σύνολο και τον αμοιβαίο σεβασμό, και επεσήμανε τη σημασία της εκπαίδευσης των φορέων πρώτης γραμμής, προκειμένου να ενδυναμώσουν τη γνώση και την αντίσταση των νέων εναντίον εξτρεμιστικών αφηγημάτων.

Ο Κύπριος βουλευτής τόνισε, ως το πλέον σημαντικό ζητούμενο, την ανάγκη επίδειξης πολιτικής βούλησης από πλευράς των ηγετών ανά τον κόσμο προς αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων των συγκρούσεων, της μαζικής μετανάστευσης, της οικονομικής δυσπραγίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Επίσης, ανέφερε ότι ο στόχος να καταστούν οι νέοι οχυρό εναντίον του εξτρεμισμού και ένθερμοι συνήγοροι της ανεκτικότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και του διαλόγου, πρέπει να προωθηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο των δράσεων του ΟΑΣΕ που αφορούν στους Μεσογειακούς του εταίρους σε όλες τις διαστάσεις: πολιτική, ασφάλειας, οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική.

Ο στόχος αυτός καθίσταται ακόμα πιο καίριος, λαμβανομένων υπόψη των πληθυσμιακών τάσεων των νέων, ειδικότερα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και του κεντρικού ρόλου των νέων στις προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο, κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννης.

Πηγή: ΚΥΠΕ