Ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιορδανία

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιορδανία

1 47

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στην Ιορδανία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, o Υπουργός Εξωτερικών είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και Αποδήμων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας κ. Ayman Al Safadi, ενώ προηγήθηκαν διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ιορδανία και τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα και ο ίδιος ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών για αποκλιμάκωση και αποφυγή επιδείνωσης της κατάστασης.

O κ. Κόμπος επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία βασίζεται στον απερίφραστο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση και ενημέρωσε τον συνομιλητή του για την ετοιμότητα της χώρας μας να συμβάλει άμεσα και ουσιαστικά, σε συνεννόηση με άλλους εταίρους, στη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για ανακούφιση των αμάχων στη Γάζα.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή και τόνισαν την επείγουσα ανάγκη όπως δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες, οι οποίες θα επιτρέψουν την έναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση του Μεσανατολικού στη βάση λύσης δύο κρατών, τα οποία θα συνυπάρχουν ειρηνικά, όπως προνοούν οι σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.