Οδηγίες Υπ. Υγείας να διερευνηθεί το περιστατικό με την ηλικιωμένη γυναίκα

Ζήτησε έρευνα ο Υπ. Υγείας

29DC9C58 62F0 4DE2 BE99 0DEC38F2BEF9

Οδηγίες για διερεύνηση περιστατικού ευάλωτου ασθενούς που φέρεται να νοσηλεύεται χωρίς ενδυμασία σε δωμάτιο δημόσιου νοσηλευτηρίου αμέσως μετά από την κοινοποίηση φωτογραφίας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της παρουσίασης του απολογισμού του έργου του Υπουργείου Υγείας για τους τελευταίους 19 μήνες, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι αμέσως μόλις ενημερώθηκαν για αυτό το περιστατικό , ζήτησαν όπως διενεργηθεί έρευνα.

«Αλλά αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά ας μην τα αναδεικνύουμε και να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα δημόσια νοσηλευτήρια μας είχαν κληθεί να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά περιστατικά. Είχαμε σοβαρά περιστατικά σε δυστυχήματα. Είχαμε σοβαρά περιστατικά σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έπρεπε να μεταφερθούν στα κρατικά μας νοσηλευτήρια. Είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα ένα άλλο σοβαρό περιστατικό από ένα άλλο ιδιωτικό νοσηλευτήριο», ανέφερε.

«Ας μην βλέπουμε αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά και να δημιουργούμε μια λανθασμένη εντύπωση», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Υγείας αναγνώρισε ό,τι υπάρχουν προβλήματα.

«Ο ΟΚΥπΥ ενημερώθηκε. Το Υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε. Ζητήσαμε έρευνα. Θα κάνουμε αυτή την έρευνα και αν πρέπει κάποιοι να τεθούν σε διαθεσιμότητα, θα τεθούν, γιατί όπως γνωρίζετε το κάναμε και στο παρελθόν με αρκετούς Λειτουργούς Υγείας, μετά που έχει φανεί από τις έρευνες ότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν τις ενέργειες της ζήτησε ο ίδιος ή αν θα τις κάνει ο ΟΚΥπΥ και θα τον ενημερώσει, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι τις ζήτησε όταν ενημερώθηκε το πρωί για αυτό το περιστατικό.

«Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας μου, αμέσως επικοινώνησε με τον κύριο που ανάρτησε αυτή την φωτογραφία. Ενημερωθήκαμε σε ποιο νοσηλευτήριο ήταν αυτό το περιστατικό και αμέσως έδωσα εντολές όπως διενεργηθεί έρευνα για να δούμε γιατί υπάρχει αυτό το περιστατικό», ανέφερε.

Αλλά αυτά , σημείωσε, «είναι μεμονωμένα περιστατικά. Σας ενημερώνω ότι το Σαββατοκύριακο κλήθηκαν τα νοσηλευτήρια μας να διαχειριστούν πολύ σοβαρά περιστατικά. Πήγαν εξαιρετικά σε αυτή τη διαχείριση αυτών των εξαιρετικών περιστατικών. Ας μην χαλούμε την εικόνα για αυτό το περιστατικό».

Ερωτηθείς αν έχει φθάσει οποιαδήποτε καταγγελία ενώπιον του ή αν έχει ενημερωθεί όσον αφορά την 40χρονη, η οποία κατέληξε προ μερικών ημερών σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι δεν έχει έρθει καταγγελία κοντά του, αυτή τη στιγμή.

«Απλά είχαμε ενημερωθεί από την Νομική Υπηρεσία όπως η ιατροδικαστής από το Υπουργείο Υγείας διενεργήσει έρευνα για αυτό το περιστατικό. Η ιατροδικαστική έρευνα διενεργήθηκε το Σάββατο αλλά δεν έχω ενημερωθεί από τους ιατροδικαστές ακόμα για αυτή την έρευνα», πρόσθεσε.

Η φωτογραφία παραβιάζει τα δικαιώματα μιας ασθενούς, λέει ο ΟΚΥπΥ

———————————–

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, σε δηλώσεις του αναφορικά με τη φωτογραφία ασθενούς σε δημόσιο νοσηλευτήριο είπε ότι δεν θα μπει στην ουσία του ζητήματος, «γιατί πιθανόν και εμείς με τη σειρά μας να παραβιάσουμε ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα της ασθενούς που παρουσιάζεται στην φωτογραφία».

«Μια φωτογραφία, η οποία λήφθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της ίδιας της ασθενούς ή των συγγενών και θεωρούμε πως ό,τι πούμε περισσότερο πιθανόν να παραβιάσουμε και το νόμο περί δικαιωμάτων των ασθενών», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι «όλα θα διερευνηθούν».

Από την πρώτη ενημέρωση, συνέχισε ο κ. Χαριλάου, «που έχουμε από το νοσοκομείο φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι όπως παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη φωτογραφία».

«Θα επιφυλαχτούμε να απαντήσουμε σε μεταγενέστερο στάδιο αφού διενεργηθεί πλήρως το περιστατικό αλλά επιπρόσθετα θα θέλαμε να δώσουμε ένα μήνυμα ότι επιφυλασσόμεθα όλα τα νόμιμα δικαιώματα μας για το περιστατικό αυτό», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν έχει διοριστεί ερευνώντας λειτουργός ή είναι εσωτερική έρευνα που διεξάγεται, ο κ. Χαριλάου είπε ότι δεν είναι θέμα ερευνώντος λειτουργού.

«Είναι μια φωτογραφία, η οποία στο τέλος της ημέρας παραβιάζει τα δικαιώματα μιας ασθενούς και θα ακολουθήσουμε το τι λέει η νομοθεσία», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν τους προβληματίζει το γεγονός ότι κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας τέτοιου είδους ή παρόμοια περιστατικά, ο κ. Χαριλάου είπε ότι «είδαμε περιστατικά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες».

«Όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοούμε συγκεκριμένες συνθήκες. Εμείς από την πλευρά μας επαναλαμβάνω δεν θα παραβιάσουμε τα οποιαδήποτε δικαιώματα του οποιουδήποτε ασθενή για χάριν απαντήσεων σε κάποιους οι οποίοι βάλθηκαν στο να μηδενίσουν ολόκληρο το έργο των νοσηλευτηρίων μας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ