Οι 4 «πρώην Κύπριοι» ολιγάρχες – Περιουσίες που «ζαλίζουν» (ΦΩΤΟΣ)

Ποιοι είναι οι 4 Ρώσοι ολιγάρχες που τους αφαιρέθηκε το κυπριακό διαβατήριο μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ

b b 05 kaouris

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη να αποστερήσει την Κυπριακή υπηκοότητα στους 4 Ρώσους Ολιγάρχες κατόχων κυπριακού διαβατηρίου, που βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ. Επιπλέον βάσει της ίδιας απόφασης, αφαιρείται η υπηκοότητα και από τους συγγενής τους που κατείχαν κυπριακό διαβατήριο.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο Economy Today σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφ. “Φιλελεύθερος” για την υπό αναφορά απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, «δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις που να είναι κάτοχοι κυπριακού διαβατηρίου. Επιπλέον οι λίστα με τα πρόσωπα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις μπορεί να επεκταθεί και να συμπεριλάβει άτομα που είναι κάτοχοι κυπριακού διαβατηρίου».

Ποιοι όμως είναι οι 4 Ρώσοι Ολιγάρχες που τους αφαιρείται το κυπριακό διαβατήριο μετά την επιβολή κυρώσεων.

 

1. Vadim Nikolaevich Moshkovich

nnnnnnnnnn 0

Ο πρώτος ολιγάρχης κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου του οποίου το όνομα είδε το φως της δημοσιότητας μετά τις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη για «έναν κάτοχο διαβατηρίου που είναι στη λίστα κυρώσεων», είναι ο Vadim Nikolaevich Moshkovich (Βαντίμ Μόσκοβιτς).

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Economy Today στις 29/3/2022, o Vadim Nikolaevich Moshkovich φαίνεται να έχασε $1 δις., σχεδόν τη μισή του περιουσία, λόγω των κυρώσεων εναντίον του.

Γεννήθηκε στις 6 Απριλίου του 1967 στη Μόσχα.

Σπούδασε Bachelor of Arts/Science στο Moscow Institute of Radioengineering, Electronics and Automation. Είναι νυμφευμένος και έχει τρία παιδιά.

Ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα πουλώντας διαμερίσματα, βότκα και λάδι στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αργότερα, το 2004, άρχισε να επενδύει σε γη και ίδρυσε τον όμιλο Rusagro, ο οποίος παράγει χοιρινό κρέας και ζάχαρη, ενώ φέρεται να είναι μέτοχος της Sberbank.

Ο 55χρονος, Vadim Moshkovich βρίσκεται στην προεδρία του ομίλου και έχει κτίσει περιουσία $2,4 δις., που τον κατέταξε στη θέση 1.299 της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο για το 2021.

Στις, 28 Μαρτίου 2022, το Forbes αποτιμούσε την περιουσία του στα $1,4 δις, και τον κατέτασσε στη θέση 2.012 των πλουσιότερων στον κόσμο.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Vadim Moshkovich, είχε συνάντηση μαζί με άλλους 36 επιχειρηματίες, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης για να συζητήσουν μεταξύ άλλων και για τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης. Η συμμετοχή του σε αυτή τη συνάντηση μαρτυρά ότι ανήκει στον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου. Αυτός εξάλλου είναι ένας από τοςυ βασικούς λόγους που του επιβλήθηκαν κυρώσεις.

 

2. Mikhail Gutseriev – O βαθύπλουτος «στιχουργός»…

Ο δεύτερος ολιγάρχης «πρώην» κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου που είναι στην λίστα κυρώσεων, είναι ο βαθύπλουτος επιχειρηματίας Mikhail Gutseriev (Μιχαήλ Γκουτσέριεβ).

Ο Mikhail Gutseriev βρίσκεται μονίμως στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Από το 2002 είναι στη λίστα με τους 200 πλουσιότερους Ρώσους ενώ το 2021, κατέλαβε την 60η θέση με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Έχτισε την περιουσία του μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Είναι ιδρυτής και κύριος μέτοχος του Safmar Group, ενός ομίλου με ποικίλες δραστηριότητες, μεταξύ άλλων στον τομέα του πετρελαίου, του άνθρακα, των ακινήτων και του λιανικού εμπορίου.

Στο διάστυμα 2015 και 2017, ξόδεψε 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση τραπεζών, συνταξιοδοτικών ταμείων, κοιτασμάτων πετρελαίου, εργοστασίων, αποθηκών, ακινήτων και εταιρειών λιανικής.

Το 2017 η Binbank, της οποίας επικεφαλής ήταν ο ανιψιός του, ο πρώην δισεκατομμυριούχος Mikail Shishkhanov, εθνικοποιήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.

Στην ιδιοκτησία του είναι οκτώ ραδιοφωνικοί σταθμοί, συμπεριλαμβανομένου του δημοφιλούς Radio Shanson. Ο Gutseriev είναι γνωστός στη Ρωσία, πέραν από την αμύθητη περιουσία του και επειδή έχει γράψει στίχους για τραγούδια που έγιναν μάλιστα επιτυχίες.

Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά.

Όπως αναφέρεται στο Fordes, o γιος του Said είναι μέτοχος της Safmar. Ο πατέρας του του έδωσε την οικονομική του επιχείρηση, ένα 32% στην επιχείρηση πετρελαίου και μια μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών.

Στον Gutseriev η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις και το 2021 λόγω της στενής φιλικής και υποστηρικτικής σχέσης του με τον πρόεδρο της Λευκωρωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

 

3. Alexander Ponomarenko – O πρόεδρος του 2ου μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ευρώπης 

aleksandr ponomarenko e1550754490800

 

Ο τρίτος «πρώην Κύπριος» ολιγάρχης που του αφαιρείται το κυπριακό διαβατήριο ως απότοκο των κυρώσεων είναι ο Alexander Ponomarenko (Αλεξάντερ Πονομαρένκο).

Πρόκειται επίσης για άνθρωπο που βρίσκεται στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και η περιουσία του υπολογίζεται στα 2.3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Sheremetyevo, του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ρωσίας.

Ο Ponomarenko και ο συνεργάτης Alexander Skorobogatko ξεκίνησαν τις επιχειρματικές τους δραστηριότητες στον τραπεζικό τομέα και στη ναυτιλία. Ακολούθως επεκτάθηκαν στον τομέα των κατασκευών και ιδιαίτερα στις κατασκευές αεροδρομίων.

Το 2013 οι δυο τους, μαζί με τον Arkady Rotenberg, φίλο στενό και «συμπαίχτη» στο τζούντο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κέρδισαν έναν διαγωνισμό για την κατασκευή του κρατικού αεροδρομίου Sheremetyevo.  Πρόκειται για το 2ο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης και ένα από τα 4 αεροδρόμιά της Μόσχας.

Οι εταίροι και ο Rotenberg ίδρυσαν επίσης την TPS Real Estate, η οποία κατέχει περισσότερο από το ήμισυ της ακίνητης περιουσίας στο Ocean Plaza, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του Κιέβου.

Ο Ponomarenko είναι παντρεμένος με 3 παιδιά.

Είναι κάτοχος Master of Science, της Ρωσικής Κρατικής Ακαδημίας Διοίκησης. Κατέχει επίσης Πτυχίο Τεχνών/Επιστημών από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Συμφερούπολης.

Ο ίδιος ο Ponomarenko παρά την γνωστή επιχειρηματική σχέση που έχει με τον Πρόεδρο Πούτιν, με το άκουσμα της επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ και το Ην. Βασίλειο εναντίον του, «αμφισβήτησε τις κυρώσεις».

 

4. Alexei Kuzmichev – Περιουσία 6.8 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο τέταρτος ολιγάρχης από τον οποίο αφαιρείται το Κυπριακό Διαβατήριο λόγω κυρώσεων, είναι ο πλουσιότερος των υπολοίπων με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 6.8 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes.

O Alexei Kuzmichev (Αλεξέι Κουζμίτσεφ) ίδρυσε τον κολοσσό Alfa Group, συμπεριλαμβανομένης της Alfa Bank και της LetterOne, μαζί με τους κολλητούς του από το κολλέγιο Mikhail Fridman και German Khan.

Το 2013 μαζί με τους συνεργάτες του πούλησε το 25% του ομίλου τους, στην κοινοπραξία TNK-BP για 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Kuzmichev αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της LetterOne τον περασμένο Μάρτιο. Η αποχώρησή του δεν είναι άσχετη με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε αυτόν αλλά και τους στενούς του συνεργάτες.

Κυρώσεις επίσης επιβλήθηκαν και στον όμιλό του, ενώ πριν μερικές μέρες οι Αρχές στη Γαλλία προχώρησαν σε κατάσχεση των δύο γιοτ του Kuzmichev αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Kuzmichev είναι παντρεμένος με 3 παιδιά.  Είναι κάτοχος Master of Science, από το Ινστιτούτο χάλυβα και κραμάτων της Μόσχας.

του Χρίστου Πέτρου 

economytoday.sigmalive.com