Οι αρχές του Λιβάνου αναζητούν στην Κύπρο τον Ρώσο επιχειρηματία Ιγκόρ (εικόνες)

Ιγκόρ Γκρετσούσκιν: Ο άνθρωπος στον οποίο ανήκε το πλοίο με τη νιτρική αμμωνία που ανατίναξε τη Βηρυτό

igor

Στον Ρώσο επιχειρηματία Ιγκόρ Γκρετσούσκιν φαίνεται πως ανήκει το πλοίο με το νιτρικό αμμώνιο, με τις Αρχές του Λιβάνου να τον αναζητούν στην Κύπρο!

Καταιγιστικές οι εξελίξεις μετά τις τρομακτικές εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Βηρυτό και έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 135 ανθρώπων και τον τραυματισμό 5.000 και πλέον! Να σημειώσουμε πώς υπάρχουν και πέντε Έλληνες τραυματίες, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης, οι Αρχές του Λιβάνου φαίνεται πως αναζητούν στην Κύπρο τον Ρώσο επιχειρηματία Ιγκόρ Γκρετσούσκιν, στον οποίο και φέρεται να ανήκει το εμπορικό πλοίο ονόματι «Rhosus», και στο οποίο υπήρχαν 2.750 τόνοι λιπάσματος νιτρικού αμμωνίου. Το πλοίο, ωστόσο, να θυμίσουμε, κατασχέθηκε στη Βηρυτό το 2014 και ο καπετάνιος του, τότε, είχε χαρακτηρίσει το φορτίο του «πλωτή βόμβα»! Φαίνεται πως ουδείς, όμως, τον άκουσε…

Σύμφωνα με τον Guardian και την Daily Mail, που επικαλούνται επικοινωνία με πρώην μέλη του πληρώματος, ο Γκρετσούσκιν είναι ο ιδιοκτήτης του πλοίου και ζει στην Κύπρο. Φέρεται, μάλιστα, να είναι ο τελευταίος γνωστός διευθυντής της Teto Shipping στην Κύπρο, ωστόσο σε αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν βρέθηκε εταιρεία Teto Shipping στη Μεγαλόνησο. Εμφανίζεται, ωστόσο, όπως αναφέρει το iefimerida.gr, ως manager σε μια εταιρεία ονόματι Unimar Service.

Όλα δείχνουν εγκληματική αμέλεια
Όπως και να έχει, φαίνεται πως υπάρχει εγκληματική αμέλεια από πλευράς Λιβάνου. Επίσημη πηγή δήλωσε αυτό ακριβώς στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε», προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.

Ο Μπάντρι Ντάχερ, γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, δήλωσε, εξάλλου, στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI πως τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα, προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή.

«Ζητήσαμε την επανεξαγωγή του, αλλά αυτό δεν συνέβη. Αφήνουμε τους ειδικούς και εκείνους που τους αφορά να προσδιορίσουν γιατί», είπε ο Ντάχερ.

Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο
Με τη χημική φόρμουλα NH4NO3 το νιτρικό αμμώνιο απαντάται σε μεγάλες αποθέσεις στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, απ’ όπου εξορύσσεται.

Σήμερα, ωστόσο, σχεδόν το 100% του χημικού αυτού που χρησιμοποιείται είναι συνθετικό και παράγεται με αντίδραση αμμωνίας με νιτρικό οξύ. Πρόκειται για ένα ξηρό λίπασμα που αναμιγνύεται με άλλα λιπάσματα όπως φωσφάτα και χρησιμοποιείται σε σοδειές για να ενισχύσει την ανάπτυξη των φυτών. Είναι σχετικά σταθερό και η παραγωγή δεν είναι κοστοβόρα, γεγονός που το καθιστά δημοφιλέστερο έναντι άλλων ακριβότερων λιπασμάτων.

Είναι επίσης βασικό συστατικό ενός βιομηχανικού εκρηκτικού που χρησιμοποιείται στις εξορύξεις μεταλλευμάτων, λατομεία και αστικές κατασκευές και αντιπροσωπεύει το 80% όλων των βιομηχανικών εκρηκτικών που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ.

«Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν»
Την ίδια στιγμή και ενώ η κατάσταση στη Βηρυτό είναι τραγική, με 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, δεσμεύτηκε ότι όσοι ευθύνονται για την έκρηξη θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

«Σας υπόσχομαι ότι αυτή η καταστροφή δεν θα περάσει χωρίς να αποδοθούν ευθύνες. Όσοι ευθύνονται θα πληρώσουν το τίμημα», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ντιάμπ.

Εξάλλου, οι Αρχές στον Λίβανο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διατάξει τη σύλληψη αξιωματούχων της Λιμενικής Αρχής.