Οι προϋποθέσεις για ένα Πάσχα χωρίς ισχυρά περιοριστικά μέτρα – Tί είπε λοιμωξιολόγος (ΒΙΝΤΕΟ)

«Αυτή η αποκλιμάκωση πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Αυτή τη στιγμή έγινε ένα μεγάλο άνοιγμα»

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 03 19T125709.297 Πάσχα

Στο Μεσημέρι και Κάτι μίλησε η λοιμωξιολόγος, Δρ Ειρήνη Χριστάκη, η οποία ανέλυσε το πλάνο χαλάρωσης των μέτρων της Κυβέρνησης.

Ερωτηθείσα για τις ενδεχόμενες χαλαρώσεις, απάντησε ότι «παραμένει προτεραιότητα η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία». Όσον αφορά στους υπόλοιπους κλάδους, ανέφερε ότι «όλοι κοιτάμε τους αριθμούς των νοσηλευόμενων και βλέπουμε ότι παραμένουν υψηλοί. Ξέρουμε λοιπόν ότι έχουμε μια επάρκεια στο σύστημα υγείας, αλλά αυτή δεν είναι απεριόριστη. Ανοίγοντας ήδη την εστίαση θα υπάρξουν κατά την προσωπική μου εκτίμηση μεταδόσεις γιατί θα αυξηθούν οι επαφές και η μετακίνηση. Εάν όμως η εικόνα επιτρέπει θα συνεχίσουμε το πλάνο όπως είχε τεθεί εξ αρχής, αλλιώς αναθεωρούμε. Αυτή η αποκλιμάκωση πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Αυτή τη στιγμή έγινε ένα μεγάλο άνοιγμα»

Για το άνοιγμα του πολιτισμού είπε ότι «είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί γιατί οι δραστηριότητες, οι οποίες είναι χαμηλού κινδύνου θα μπορούσαν με κάποια ασφάλεια σιγά σιγά να ανοίξουν κι αυτές. Καλύτερα όμως να κάνουν όλοι λίγη υπομονή, παρά να γυρίσουμε πίσω».

Σημείωσε ότι «είμαι αισιόδοξη ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα χωρίς κάποια ισχυρά περιοριστικά μέτρα. Είναι αυτές οι εβδομάδες τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου ένα στοίχημα για το εάν θα προλάβουμε με τον εμβολιασμό να κρατήσουμε χαμηλά τη νοσηρότητα και εάν με το άνοιγμα θα προλάβουμε να μην έχουμε την όποια πολύ μεγάλη δραματική αύξηση. Επίσης, θα πρέπει να δούμε τι θα γίνεται στις ΜΕΘ, γιατί εκεί είναι ο πιο σκληρός μας δείκτης και δεν έχει μεγάλη ελαστικότητα».

Πηγή: Sigmalive