Οι τράπεζες στην Τουρκία αρνούνται να εξυπηρετήσουν Ρώσους

Οι νεοαφιχθέντες Ρώσοι στην Τουρκία δυσκολεύονται να κάνουν καταθέσεις και μεταφορές στις τράπεζες της χώρας

108f42dc88fc0678093d1589d52588c9 63

Οι νεοαφιχθέντες Ρώσοι στην Τουρκία δυσκολεύονται να κάνουν καταθέσεις και μεταφορές στις τράπεζες της χώρας, οι οποίες υιοθετούν μια προσεκτική και επιφυλακτική προσέγγιση υπό τον φόβο παράβασης των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ειδικά οι ιδιωτικές τράπεζες αρνούνται αιτήματα ορισμένων πελατών για να διασφαλίσουν ότι τηρούν τη διεθνή και εγχώρια νομοθεσία, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις τραπεζίτες και δύο Τούρκοι αξιωματούχοι.

Η κατάσταση αυτή προβληματίζει τους Ρώσους που έχουν φθάσει σε Τουρκία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία πριν από τρεις και πλέον εβδομάδες, πολλοί εκ των οποίων με πολλά μετρητά στο χέρι. Δεκάδες έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους είτε αντιτιθέμενοι στον πόλεμο είτε αποφεύγοντας τους νέους περιορισμούς στη Ρωσία, φτάνοντας κυρίως σε χώρες της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου.

Τουλάχιστον έξι Ρώσοι στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν βασικές τραπεζικές συναλλαγές, εν μέρει λόγω της αναστολής των εργασιών της Visa και της Mastercard στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων που αποσκοπούν στην τιμωρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή.

Η αδυναμία τους να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες Visa και Mastercard στο εξωτερικό έχει αυξήσει τη ζήτηση για το εγχώριο σύστημα πληρωμών Mir, το οποίο λειτουργεί στην Τουρκία, την Αρμενία, το Βιετνάμ και ορισμένες άλλες χώρες.

Πολλοί Ρώσοι στην Κωνσταντινούπολη πληρώνουν λογαριασμούς ξενοδοχείων και εστιατορίων με τουρκική λίρα, η οποία μετά τη μεγαλύτερη διολίσθηση είναι φθηνότερη από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα αναδυόμενης αγοράς.

Πηγή: ΚΥΠΕ