Οριστικά θα εφαρμοστεί η πρακτική του «test to stay» στα σχολεία, η ανακοίνωση του οποίου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των εκπαιδευτικών, σε σημείο που εμφανίζονται έτοιμοι και για λήψη μέτρων ενώ για να εισέλθει κάποιος σε οίκο ευγηρίας, είτε είναι εμβολιασμένος είτε όχι, επιβάλλεται να παρουσιάζει αρνητικό τεστ της ίδιας ημέρας.
Το Υπουργικό Συμβούλιο, υιοθέτησε χθες και τις δύο προτάσεις του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο οποίος είχε ετοιμάσει τις εισηγήσεις του κατόπιν σύστασης των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, με τα οποία είχε συνάντηση το απόγευμα της Τρίτης.
Ως εκ τούτου, χθες, ανακοινώθηκε πως το Υπουργικό αποφάσισε για τα σχολεία ότι:
> Από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2022, εντάσσεται το μέτρο «test to stay» στη Δημοτική και Μέση εκπαίδευση, με στόχο τα σχολεία να παραμείνουν σε λειτουργία και να εντοπίζονται έγκαιρα τα θετικά περιστατικά κορωνοϊού.
> Βάσει της απόφασης, «οι στενές επαφές κρουσμάτων, ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού, θα υποβάλλονται καθημερινά σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test ή self test) για περίοδο 5 ημερών.
> Η απόφαση αφορά μόνο στους μαθητές/μαθήτριες αφού όπως πληροφορούμαστε βρίσκεται σε εκκρεμότητα νομικό ζήτημα που ηγέρθη κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα.
Για τα γηροκομεία και τις κλειστές δομές αποφασίστηκε ότι:
> Η άρση της απαγόρευσης για επισκέψεις σε γηροκομεία και κλειστές δομές.
> Η είσοδος στους χώρους αυτούς επιτρέπεται μόνο σε άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και δεν έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των 7 μηνών, ή κατέχουν πιστοποιητικό νόσησης και δεν έχει παρέλθει το διάστημα των 90 ημερών, ή έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση, νοουμένου ότι προσκομίζουν αρνητική εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) της ίδιας ημέρας.
> Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από σήμερα.
Περαιτέρω το Υπουργικό προχώρησε σε αναθεώρηση των κανόνων εισόδου ταξιδιωτών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την απόφαση:
> Από τις 14 Ιανουαρίου και ώρα 5:00 π.μ., γίνεται αποδεχτή για σκοπούς ταξιδιού προς την Κυπριακή Δημοκρατία είτε εργαστηριακή εξέταση PCR ισχύος 72 ωρών, είτε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test ισχύος 24 ωρών.
> Στην περίπτωση ατόμων που είχαν νοσήσει, πρέπει να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 10 ημέρες από την ημερομηνία δειγματοληψίας θετικού αποτελέσματος για να ταξιδέψουν προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022, «όλοι οι επιβάτες άνω των 12 ετών πρέπει να διενεργούν εργαστηριακή εξέταση PCR κατά την άφιξη στα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας και με την πάροδο 72 ωρών από την άφιξη τους, εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), με εξαίρεση όσους έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου».
Τα συνεργεία του υπ. Υγείας θα διενεργούν μάλλον τα τεστ
Τα συνεργεία του υπουργείου Υγείας θα αναλάβουν μάλλον τη διενέργεια των τεστ που θα διενεργούνται στα σχολεία στο πλαίσιο του μέτρου του «test to stay» αφού παρά το γεγονός ότι οι λεπτομέρειες της διαδικασίας αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθούν σήμερα, αυτό ήταν μέχρι χθες βράδυ το επικρατέστερο σενάριο.
Προς συζήτηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», είχε τεθεί και το ενδεχόμενο διενέργειας των τεστ από εκπαιδευμένους εκπαιδευτικούς, ωστόσο το σενάριο αυτό μάλλον μπήκε προς το παρόν στα συρτάρια αν και δεν αποκλείεται να επανέλθει σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν παραστεί ανάγκη για συνέχιση του μέτρου στις σχολικές μονάδες.
Όπως πληροφορούμαστε, και βάσει των όσων είχαν συζητηθεί χθες τόσο μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων υπουργών Υγείας και Παιδείας, όσο και μεταξύ των αρμοδίων λειτουργών, το αρμόδιο Τμήμα του υπουργείου Υγείας σήμερα, θα δώσει την τελική του τοποθέτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα διενεργούνται οι έλεγχοι μεταξύ των μαθητών.
Τα ενδεχόμενα, μέχρι χθες βράδυ ήταν τρία:
> Επαγγελματίες υγείας από τα συνεργεία δειγματοληψίας που λειτουργούν σε όλες τις πόλεις θα μεταβαίνουν νωρίς το πρωί στα σχολεία και θα διενεργούν τα τεστ όπου και όταν υπάρχει ανάγκη.
> Συνεργεία του υπουργείου Υγείας θα μεταφέρονται στα σχολεία αφού γίνει ανάλυση δεδομένων από το προηγούμενο βράδυ.
> Συνεργεία του υπουργείου Υγείας θα αρχίζουν τη λειτουργία τους πολύ νωρίς το πρωί, ώστε οι μαθητές να μπορούν να εξετάζονται πριν μεταβούν στο σχολείο τους.
Επικρατέστερο, ήταν χθες το πρώτο σενάριο αν και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», το βράδυ της Τρίτης και πριν τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο υπουργείο Υγείας είχαν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για να είναι σε ετοιμότητα να παρεμβαίνουν οι κινητές μονάδες δειγματοληψίας και όχι επαγγελματίες υγείας, ωστόσο προέκυψαν κάποιοι προβληματισμοί σε ό,τι αφορά την δυνατότητα άμεσης μεταφοράς ολόκληρων των συνεργείων στα σχολεία αφού το συγκεκριμένο μέτρο στηρίζεται περισσότερο στην ταχύτητα με την οποία πρέπει να διενεργούνται τα τεστ.
Εάν τελικά αποφασιστεί η διενέργεια των ελέγχων από επαγγελματίες υγείας των συνεργείων του υπουργείου Υγείας, η εφαρμογή του μέτρου, ενδεχομένως να καθυστερήσει μερικά εικοσιτετράωρα προκειμένου να γίνει σωστή προετοιμασία και να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες με στόχο να μην προκληθούν στην πορεία ανεπιθύμητα πρακτικά προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία του μέτρου, το οποίο εφαρμόζεται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, στα τμήματα στα οποία εντοπίζεται θετικό περιστατικό, οι μαθητές οι οποίοι ορίζονται ως στενές επαφές σύμφωνα με το πρωτόκολλο που ήδη εφαρμόζεται στα σχολεία, εξετάζονται νωρίς το πρωί πριν την είσοδο τους στην τάξη τους. Όσοι έχουν αρνητικό αποτέλεσμα παραμένουν στο σχολείο και όσοι παρουσιάσουν θετικό αποτέλεσμα απομονώνονται. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για περίοδο πέντε ημερών.
20 θάνατοι σε μια εβδομάδα
Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας τόνισε ότι «το ποσοστό θετικότητας (δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται σε σχέση με τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται καθημερινά) βρίσκεται σταθερά πέραν του 3% (όριο ασφαλείας το 1%)» ενώ από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και χθες, εντοπίστηκαν πέραν των 28.000 κρουσμάτων. «Τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ δουλεύουν ακατάπαυστα για να ανταποκριθούν στον αυξημένο αριθμό νοσηλειών, γεγονός που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν, μιας και η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί βασικό παράγοντα σε κάθε μας απόφαση».
Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί σε υπουργείο Υγείας και επιστήμονες, ο αριθμός των θανάτων ασθενών με κορωνοϊό που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Σε διάστημα μιας εβδομάδας καταγράφηκαν 20 θάνατοι, αριθμός ο οποίος δεν θεωρείται καθόλου μικρός σε σχέση με τον πληθυσμό της Κύπρου. Επιβεβαιώνει παράλληλα τη θέση του ΟΚΥπΥ ότι παρά το γεγονός ότι η έξαρση αποδίδεται στη μετάλλαξη «Όμικρον», στα νοσηλευτήρια της Κύπρου η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν οι ασθενείς που εισάγονται για νοσηλεία δεν διαφέρει από εκείνην που επικρατούσε κατά την έξαρση που είχε προκαλέσει η μετάλλαξη «Δέλτα» τους προηγούμενους μήνες.
Όλα τα δεδομένα, όπως πληροφορούμαστε, αξιολογούνται καθημερινά από τους επιστήμονες οι οποίοι έχουν λάβει εντολή την Τρίτη από τον υπουργό Υγείας, να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και σε περίπτωση που κρίνουν ότι επιβάλλεται η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, να ζητήσουν τη σύγκληση έκτακτης σύσκεψης για νέες αποφάσεις.
philenews.com