Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο – Οι θέσεις των πολιτικών αρχηγών για την πενταμερή (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 01 14T135019.582 Εθνικό Συμβούλιο, Πολιτικοί αρχηγοί

Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος ενημέρωσε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τη συνάντηση του με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ την περασμένη Δευτέρα.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού δήλωσε θετικός να παρευρεθούμε στην Άτυπη Πενταμερή.

Συγκεκριμένα σημείωσε πως, «με καλή προετοιμασία μπορούμε να αφαιρέσουμε κάθε πρόσχημα από την Τουρκία».

Στη συνέχεια σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Συμμαχία Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, είπε πως, «η διάσκεψη αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Δεν αναμένουμε ότι η Άγκυρα θα εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις της. Δεν αναμένω ότι θα ασκηθεί πίεση στην Άτυπη Πενταμερή».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πρέπει να μεταβεί για συνομιλίες, ενώ έκανε λόγο για καλοστημένη παγίδα, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει το απαραίτητο στάτους για να διαπραγματευτεί με προοπτικές.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε η ασάφεια της διαδικασίας και το πλαίσιο της προπαρασκευαστικής άτυπης πενταμερούς. Πρόσθεσε ότι αυξάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Κυπριακή Δημοκρατία, με τις ανησυχίες να εντείνονται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας και τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ και τα στοιχεία που περιέχουν οι εκθέσεις του.

Καταληκτικά ανέφερε ότι απαιτείται προσεκτική διαχείριση και προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την άλλη ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε, πως «οι δηλώσεις Τατάρ και Τούρκων αξιωματούχων δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Προτείναμε στον Πρόεδρος Αναστασιάδης για να μεταβεί στην Πενταμερή προσχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες. Δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η θέση της Τουρκίας να αλλάξει η βάση των διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο γγ του ΟΗΕ, ποιοι θα παρευρεθούν στην Πενταμερή, τους τρεις τους γνωρίζουμε οι άλλοι δύο ποιοι θα είναι και τρίτο δεν θα πρέπει να εισηγηθεί τη διασύνδεσης του αεροδρόμιου Τύμπου γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει υποχώρηση».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι σωστά θα δηλώσει παρόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εάν προσκληθεί στην πενταμερή και εάν αναζητήσει να τον συνοδέψουμε, θα το κάνουμε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση για πενταμερή αν και η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται προληπτική πολιτική για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων δήλωσε πως θα πρέπει να πάμε αλλά πρέπει πρώτα να γίνει ανάλυση κινδύνων. «Είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς η καλή προετοιμασίας αλλά δεν πρέπει να αρνηθούμε την πρόσκληση του γγ του ΟΗΕ», είπε.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, τοποθετήθηκε ο Λίνος Παπαγιάννης και εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος να παρευρεθούν στην Πενταμερή. «Θεωρούμε ότι οι κίνδυνοι να πάμε είναι πολύ περισσότεροι. Για στρατηγικούς λόγους είναι λάθος να υπάρχει συνοδεία πολιτών αρχηγών».