Ορατό το ενδεχόμενο νέου Lockdown – Υπουργικό μετά τη σύσκεψη επιδημιολόγων

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 01 04T112818.959 Coronavirus, νέα μέτρα

Εβδομάδα αποφάσεων σχετικά με τα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας, μιας και ο Δεκέμβριος αποτελεί τον «μαύρο» μήνα της πανδημίας, τόσο σε αριθμό θανάτων λόγω κορωνοϊού, όσο και στον ημερήσιο αριθμό νέων περιστατικών covid-19 που ανακοίνωνε το Υπουργείο Υγείας.

Τις προηγούμενες μέρες οι επιδημιολόγοι υποστήριξαν ότι τα νέα μέτρα θα εξαρτηθούν από τις νοσηλείες στα δημόσια νοσηλευτήρια, αφού μέρα με τη μέρα ο αριθμός ακολουθεί εφιαλτική ανοδική πορεία, με την χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας να αναφέρει ότι οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 182 νοσηλευόμενοι με 45 εξ αυτών να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Συνεπώς, η εικόνα στα νοσηλευτήρια δείχνει επιβάρυνση και προκαλεί μεγάλη ανησυχία, αφού ο καθημερινά αυξημένος αριθμός κρουσμάτων αφήνει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθούν και οι ασθενείς στα νοσηλευτήρια.

Νέα μέτρα στο τραπέζι

Αύριο Τρίτη 5 Ιανουαρίου η Συμβουλευτική Επιδημιολογική Επιτροπή θα αξιολογήσει την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε τόσο στα νοσηλευτήρια όσο και στην κοινότητα. Ο ρυθμός μετάδοσης είναι σε αυξημένα ποσοστά σε όλες τις επαρχίες την ώρα που το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας θα πραγματοποιήσει έρευνα στον γενικό πληθυσμό αφού ο μεταλλαγμένος ιός εκ Βρετανίας υπάρχει επιβεβαιωμένα και στη χώρα μας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει την ερχόμενη Πέμπτη νέα αυστηρότερα μέτρα τα οποία όπως όλα δείχνουν θα έχουν άμεση ισχύ. Το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown είναι κάτι παραπάνω από ορατό την ώρα που δεν απέμειναν και πολλά μέτρα για να ληφθούν. Ουσιαστικά αυτό που μας απομένει είναι η κυκλοφορία με sms και το κλείσιμο λιανικού εμπορίου.

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων αλλά και με τον ευρύτερο οικονομικό τομέα, τις υπόλοιπες δουλειές δηλαδή. Αύριο θα τεθούν όλα τα σενάρια στο τραπέζι, με το Υπουργικό της Πέμπτης να έχει τον τελευταίο λόγο.