«Οριακή η κατάσταση με τα αποθέματα αίματος»

Κάλεσμα στους αιμοδότες να συνεισφέρουν στην προσπάθεια απευθύνει ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος

bigstock 141686981 2 κέντρο αίματος

Οριακή είναι η κατάσταση με τα αποθέματα αίματος στο Κέντρο Αιμοδοσίας, είπε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος Σωκράτης Μενελάου, αναφέροντας ωστόσο ότι τώρα η κατάσταση είναι σχετικά καλύτερη απ΄ ό,τι ήταν στις πρώτες δέκα ημέρες του Αυγούστου, κατά τις οποίες αντιμετωπίστηκαν πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα στην αιμοδοσία.

«Η κατάσταση είναι οριακή. Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε σε καλά επίπεδα, για να είμαστε άνετοι και χωρίς έγνοιες», σημείωσε.

Είναι μια περίοδος δύσκολη τώρα, συνέχισε, γιατί ο κόσμος επιστρέφει από τις διακοπές του κι έχει αρκετά πράγματα να κάμει για την προετοιμασία των σπιτιών του και για την έναρξη των σχολείων.

Συνήθως, σημείωσε, στις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και στις πρώτες του Σεπτέμβρη έχουμε μια χαμηλότερη ροή αίματος.

«Ειδικά χθες ήταν πάρα πολύ μικρή η ροή. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, είχαμε μια κακή μέρα χθες. Αν συνεχιστεί αυτό καμιά δύο ημέρες είναι πιθανόν να επιστρέψουμε στα πολύ κακά επίπεδα των πρώτων δέκα ημερών του Αυγούστου», πρόσθεσε.

Κάλεσε τους αιμοδότες να προσέρχονται στις αιμοδοσίες. Στη Λευκωσία, αιμοδοσίες γίνονται στον σταθμό Αιμοδοσίας Έγκωμης από τις 7.30 το πρωί ως τις 8.30 το βράδυ, στη Λεμεσό στον Άγιο Γεώργιο Χαβούζας από τις 7.30 το πρωί ως τις 8.30 το βράδυ και στη Λάρνακα γίνονται αιμοδοσίες σήμερα και την Πέμπτη από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 7.30 στον τρίτο όροφο της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Λάρνακας.

Στην Πάφο και στην Αμμόχωστο, όπως σημείωσε, θα γίνεται ενημέρωση των αιμοδοτών, πότε θα γίνονται αιμοδοσίες.

Μεγάλη ανησυχία, όπως είπε ο κ. Μενελάου, προκύπτει από το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια λόγω πανδημίας δεν έγιναν στον μεγαλύτερο βαθμό αιμοδοσίες, ενώ δεν υπήρξε ενίσχυση με νέους αιμοδότες από τα Λύκεια.

Έκανε έκκληση σε νεαρούς ανθρώπους, που είτε τώρα είναι στρατιώτες, σπουδάζουν ή εργάζονται, να προσέρχονται για αιμοδοσία, γιατί, όπως σημείωσε, είναι πάνω σε αυτούς που θα βασιστούμε στα επόμενα χρόνια.