Πολύ χαμηλά στη λίστα προτεραιοτήτων φαίνεται πως βρίσκεται για την κυπριακή κυβέρνηση το θέμα του ανοίγματος οδοφραγμάτων κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός. Αλλά ούτε και από τουρκοκυπριακής πλευράς υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά για ενδεχόμενο άνοιγμα οδοφραγμάτων. Το κατοχικό καθεστώς προβαίνει ωστόσο σε ετοιμασίες που θα αφορούν και την επόμενη μέρα της επαναλειτουργίας των σημείων διέλευσης.
Από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης η προσοχή σ’ ό,τι αφορά τα ζητήματα που προκύπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού είναι στραμμένη προς πολλά άλλα ζητήματα και όχι στο θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων. Κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά είτε απαντούν λακωνικά παραπέμποντας σε βάθος χρόνου είτε αποφεύγουν να πουν οτιδήποτε.
Σε ερώτηση που τέθηκε προς κυβερνητικούς αξιωματούχους για το ενδεχόμενο ανοίγματος των οδοφραγμάτων η μοναδική απάντηση που λάβαμε ήταν η δήλωση άγνοιας για το «πότε θα ανοίξουν». Η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωσε χαρακτηριστικά πως το όλο θέμα δεν τους έχει απασχολήσει. Εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι η διϋπουργική επιτροπή σε κάποια στάδιο αναμένεται ότι θα παρουσιάσει πρόταση και για άνοιγμα των οδοφραγμάτων και μετά το θέμα θα πάει στο Υπουργικό. Αυτό θα γίνει κάποια στιγμή, σημειώνεται χαρακτηριστικά, χωρίς να μπαίνει χρονικός ορίζοντας.
Σε επίπεδο κομμάτων, ωστόσο, φαίνεται ότι κάποια έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία τους για την επόμενη μέρη και κυρίως το πώς θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να δράσουν στη βάση της νέας κατάστασης πραγμάτων που θα προκύψει.
ΑΚΕΛ και Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα σε κοινή τους δήλωση σημειώνουν ότι «μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, πρέπει να ανοίξουν όλα τα σημεία διέλευσης και να επιτραπεί η διακίνηση και από τις δύο πλευρές». ΑΚΕΛ και ΡΤΚ υπογραμμίζουν πως «για να αρχίσει η διέλευση θα πρέπει να διασφαλιστεί ο έλεγχος για μη μετάδοση του κορωνοϊού οπόταν θα πρέπει να γίνουν σε πρώτη φάση και οι αναγκαίοι υγειονομικοί έλεγχοι. Τα δύο κόμματα θα επεξεργαστούν και θα προτείνουν συγκεκριμένες προτάσεις υπενθυμίζοντας πως «η μοίρα όλων των Κυπρίων είναι κοινή» και ότι «η μόνη οδός επίλυσης των προβλημάτων είναι η συνεργασία και η αλληλεγγύη».
Όταν ανοίξουν τα οδοφράγματα όσοι θα διακινούνται προς τα κατεχόμενα και κυρίως προς Λευκωσία και Κερύνεια θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μια νέα κατάσταση πραγμάτων όταν θα κυκλοφορούν ιδιαίτερα με οχήματα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Γενί Ντουζέν (πηγή ΓΤΠ) το κατοχικό καθεστώς προχωρά στην εγκατάσταση εκατοντάδων καμερών σε Κερύνεια και Λευκωσία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στις δύο κατεχόμενες πόλεις θα εγκατασταθούν 892 κάμερες και σύμφωνα με τον Ερντάλ Σανλίνταγ «θα σαρώνονται οι αριθμοί κυκλοφορίας των οχημάτων και θα ελέγχονται όλες οι πληροφορίες που τα αφορούν, όπως άδεια κυκλοφορίας, μηχανικός έλεγχος και ασφάλεια». Είπε ακόμα πως θα υπάρξει ένα σύστημα «που θα επιτηρεί την πόλη και θα την ελέγχει ηλεκτρονικά», και ότι στόχος είναι «η επίτευξη μεγαλύτερης ασφάλειας στις εισόδους και εξόδους στα σύνορα». Το κόστος του έργου θα είναι στα 9.405.000 ευρώ (72 εκατομμύρια τουρκικές λίρες) και χρηματοδοτείται από την Τουρκία.
Πηγή: philenews