Παρανομείτε στο δρόμο; 11 μέτρα «φωτιά»- Πότε εφαρμόζονται

troxaio atyxima εξώδικα, ποινές

Νόμος του κράτους μέχρι τα τέλη Ιουλίου – Οι λεπτομέρειες

Η πίεση της Αστυνομίας για αύξηση στις ποινές για τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι έντονη, όμως τα 7 νομοσχέδια με ποινές που θα «τσακίζουν κόκαλα» θα καταστούν νόμος του κράτους μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Όπως πληροφορούμαστε, τα νομοσχέδια θα κατατεθούν στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020. ‘

Ωστόσο, η νέα νομοθεσία θα εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου 2020, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις Αρχές, αλλά και στους πολίτες να προσαρμοστούν στα νέα «σκληρά» δεδομένα. Το επόμενο δίμηνο πέραν της διαφώτισης προς τους πολίτες για τα νέα, θα ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. Σημειώνεται ότι η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο αφού μέσα σε 7.5 μήνες έχασαν τη ζωή τους 21 άτομα σε 21 θανατηφόρα.

Μεταξύ των κομμάτων υπάρχει πλήρης ομοφωνία έστω και εάν όπως πληροφορούμαστε τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πρόθεση από ορισμένα κόμματα να τεθεί αριθμός τροπολογιών, οι οποίες αλλάζουν κάποια δεδομένα αλλά όχι την ουσία των νομοσχεδίων.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής Γιώργος Προκοπίου μιλώντας στην Offsite μάς είπε ότι «τα πάντα είναι τελειωμένα, αλλά κάποια διαδικαστικά θέματα δεν μας αφήνουν να κατατεθούν τα νομοσχέδια αύριο Παρασκευή».΄’Οπως είπε μέχρι την άλλη εβδομάδα δεν θα υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές.

Ο κ. Προκοπίου τόνισε ότι «στο νόμο θα υπάρχει μεταβατική περίοδος, αφού μετά την ψήφιση θα δοθεί ένα εύλογο διάστημα να τον «δοκιμάσουν» οι πολίτες.

Εξώδικα με νέα παράταση

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών υπάρχει συμφωνία όπως κατατεθεί στην Ολομέλεια πρόνοια ώστε τα εξώδικα 100 ευρώ και άνω να πληρώνονται σε διάστημα ενός μηνός και όχι εντός 15 ημερών που ισχύει μέχρι τώρα. Σημειώνεται ότι με την παρέλευση 15 ημερών το εξώδικο αυξάνεται κατά ενάμισι φορά και ακολούθως η υπόθεση παραπέμπεται στο Δικαστήριο .

Οι νέες ποινές αφορούν τα ακόλουθα:

Χρήση κινητού Τηλεφώνου: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 150 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 300 ευρώ .σε διάστημα 3 ετών.
Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 150 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 300 ευρώ σε διάστημα 3 ετών.
​​Mη χρήση προστατευτικού κράνους: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται για πρώτη παράβαση σε 200 ευρώ και στη συνέχεια αυξάνεται στα 400 ευρώ σε διάστημα 3 ετών
Παράβαση φωτεινού σηματοδότη: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται σε 300 σε διάστημα 3 ετών
​​​​​​​Στάθμευση σε χώρο αναπήρων: Η υφιστάμενη ποινή είναι 85 ευρώ και μετατρέπεται σε 300 ευρώ.
Στάθμευση σε διπλή κίτρινη γραμμή: Η υφιστάμενη ποινή είναι 65 ευρώ και μετατρέπεται σε 100 ευρώ.
Προσπέρασμα σε διάβαση πεζών: Η υφιστάμενη ποινή των 65 ευρώ μετατερέπεται σε 200 ευρώ.
Για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης τα εξώδικα θα είναι κλιμακωτά ως εξής: Από 22mg -35 mg 125 ευρώ από 36mg-55mg 250 ευρώ από 56mg-70mg 500 ευρώ από 71 mg και άνω η υπόθεση παραπέμπεται στο Δικαστήριο.
Προσπέρασμα σε ευθεία άσπρη γραμμή: Η υφιστάμενη ποινή των 65 ευρώ μετατρέπεται σε 150 ευρώ.
H Eπιτροπή Μεταφορών κατέληξε και στον χειρισμό περιπτώσεων που αφορούν παράβαση ορίου ταχύτητας αφού υπάρχουν διατιμήσεις ανάλογα με τα χιλιόμετρα. Ωστόσο, θα υπάρχει ελαστικότητα για το όριο ταχύτητας μέχρι τα 120 χιλιόμετρα στους υπεραστικούς δρόμους. Ακολούθως η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας θα ποινικοποιείται κλιμακωτά, εκτός από τους βαθμούς ποινής.
Εξάλλου, θα γίνεται ρυμούλκηση οχημάτων που σταθμεύουν παράνομα.

Πηγή:Offsite