Παράνομο δια νόμου το αέριο γέλιου

Τροποποιητικός Κανονισμός περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών

laughing gas thumb large thumb large Laughing gas, Αέριο Γέλιου

Στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας συζητήθηκαν οι περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021.

Όπως ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, λόγω του ότι έχει παρατηρηθεί, κύρια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε τουριστικές περιοχές της Κύπρου, η κακή χρήση του υποξειδίου του αζώτου ως ψυχοτρόπος ουσία, το Υπουργείο Υγείας, κατέθεσε στη Βουλή για έγκριση τους προτεινόμενους κανονισμούς, ώστε να ασκείται έλεγχος αναφορικά με τη χρήση του για ψυχαγωγικούς σκοπούς, διαχωρίζοντας τις περιπτώσεις όπου αυτό χρησιμοποιείται νόμιμα ως πρόσθετο τροφίμων ή για ιατρικούς σκοπούς.

Το γνωστό «αέριο γέλιου» κυκλοφορεί μέσα σε μπαλόνια σε χώρους διασκέδασης της νεολαίας και όπως μας έχουν ενημερώσει οι αρμόδιοι, όποιος το εισπνέει μπορεί εκτός από μια προσωρινή αίσθηση χαράς και ευδαιμονίας, να του προκαλέσει ζαλάδες, εμετό, ναυτία, ταχυκαρδίες, ψευδαισθήσεις, ψύχωση ακόμα και εγκεφαλικό που να οδηγήσει σε άμεσο θάνατο.

Όπως ανέφερε στη Βουλή ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, δεν υπάρχει κοινή προσέγγιση του θέματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχει απασχολήσει την Ομάδα Οριζόντιας Εργασίας για τα Ναρκωτικά. Παρόμοια νομική ρύθμιση με αυτή που προτείνεται στο τροποποιητικό νομοσχέδιο υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Η νεολαία μας, ανέφερε ο Βουλευτής Γεωργίου, πρέπει να ενημερωθεί για τους κινδύνους που διατρέχει από τυχόν χρήση της ουσίας αυτής, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για πάταξη οποιασδήποτε μορφής παράνομης προμήθειας ή παρασκευής της, για «ψυχαγωγικούς σκοπούς”.

Famagusta.News