Παράπονα για ανύπαρκτες υποδομές για ΑμεΑ σε σημεία rapid test και εμβολιασμού

Μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την ταλαιπωρία

ΑΜΕΑ rapid test, ΑΜΕΑ

Κάθε άλλο παρά ευρωπαϊκή  μπορεί να χαρακτηρίζεται η Κύπρος, αναφορικά με το θέμα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες σε διάφορες υπηρεσίες. Πλέον, με την ανάγκη που προκύπτει για διαχείριση της πανδημίας της COVID-19, το πρόβλημα της συγκεκριμένης κατηγορίας των συμπολιτών μας αποκτά και αυτή την διάσταση, υπό το πρίσμα της απίστευτης ταλαιπωρίας την οποία υφίστανται, αναμένοντας στην ουρά για να υποβληθούν σε rapid test ή να εμβολιαστούν για την νόσο του νέου κορωνοϊού. Το politis.com.cy έγινε δέκτης παραπόνων σε σχέση με συγκεκριμένα σημεία για δωρεάν rapid test στην Λευκωσία, με τον πρόεδρο της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρη Λαμπριανίδη, να επαυξάνει, λέγοντας ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία έπρεπε, δύο χρόνια αργότερα, να είχαν επιλυθεί.

Οι καταγγελίες

Πολίτες, οι οποίοι έχουν νιώσει στο πετσί τους τα προβλήματα προσβασιμότητας, επικοινώνησαν με το politis.com.cy, σε μια προσπάθειά τους να εισακουστούν οι εκκλήσεις τους προς τους αρμόδιους, ώστε να δημιουργηθούν οι υποδομές οι οποίες θα τους βοηθούν. Η πρώτη περίπτωση αφορά σε ΑμεΑ, ο οποίος επισκέφθηκε την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022 το σημείο δωρεάν rapid test στην εκκλησία της Παναγίας της Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα, στην Λευκωσία. Σύμφωνα με τον συμπολίτη μας, δεν είναι αναγκαία η χρήση τροχοκαθίσματος για τις μετακινήσεις του, αλλά χρησιμοποιεί μπαστούνι.

Έφτασε στο σημείο με το αυτοκίνητό του, κατέβηκε και περπάτησε μέχρι το παράθυρο του μικρού δωματίου, όπου στεγάζονται τα άτομα τα οποία διενεργούν τις εξετάσεις, ωστόσο δεν μπορούσε να περιμένει στην σειρά. Τότε, αποχώρησε, ζητώντας από κάποιο άτομο να του πάρει το δείγμα από το αυτοκίνητό του, στο οποίο επέστρεψε. Ο ίδιος μας είπε ότι, ελλείψει υποδομών για ΑμεΑ, αναγκάζεται η σύζυγός του να φεύγει από την εργασία της, προκειμένου να τον συνοδεύει, όταν επιθυμεί να μεταβεί για rapid test. Μάλιστα, όπως μας ανέφερε ο ίδιος πολίτης, δύσκολα θα μπορούσε να κινηθεί ακόμα και τροχοκάθισμα στο εν λόγω σημείο.

Σε δεύτερη καταγγελία προέβη συμπολίτης μας, με προβλήματα κινητικότητας, αυτή την φορά για το σημείο διενέργειας rapid test στο Γυμνάσιο Αγλαντζιάς. Εκεί χρειάστηκε να διανύσει μια αρκετά μεγάλη απόσταση, προκειμένου να προσεγγίσει το σημείο δειγματοληψίας. Πολίτης, ο οποίος τον αντελήφθη, προσφέρθηκε να τον βοηθήσει, ωστόσο ο ίδιος θεωρεί μεγάλη προσβολή για τον εαυτό του να ζητά συνεχώς βοήθεια, για ζητήματα τα οποία, εν έτει 2022, δεν θα έπρεπε να αποτελούσαν εμπόδιο για τα ΑμεΑ.

Η τρίτη περίπτωση, η οποία αναφέρθηκε στο politis.com.cy, αφορά συνάνθρωπό μας, επίσης, ΑμεΑ, ο οποίος αντιμετώπισε πρόβλημα προσβασιμότητας στην Κρατική Έκθεση, προ μερικών μηνών, όταν μετέβη για να εμβολιαστεί. Ακολούθως, επισκέφθηκε το Υπουργείο Υγείας, όπου συνάντησε αξιωματούχο στον οποίο υπέβαλε τα παράπονά του.

amea ekthesi vroches rapid test, ΑΜΕΑ

Στις 30 Δεκεμβρίου 2021, μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, μεταξύ των οποίων και η ηλικιωμένη η οποία απεικονίζεται πιο πάνω, περίμεναν υπό έντονη βροχή, για να εμβολιαστούν, στην Κρατική Έκθεση.

Άθλια κατάσταση

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), Δημήτρης Λαμπριανίδης, μιλώντας στο politis.com.cy, είπε ότι υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα τα οποία είναι σε άθλια κατάσταση και ανέφερε, συγκεκριμένα, την Κρατική Έκθεση. Εκεί το οδόστρωμα είναι ακατάλληλο για να κυλήσει αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ είναι πολύ δύσκολα προσπελάσιμο για άτομα με προβλήματα στο περπάτημα, αλλά και για εγκυμονούσες, από τις οποίες η Οργάνωση δέχεται παράπονα, σημείωσε.

Το κράτος πρέπει να βρει τον τρόπο να επιλύσει αυτά τα προβλήματα, τόνισε ο κ. Λαμπριανίδης, καθώς δύο και πλέον χρόνια σε πανδημία, δεν είναι δυνατόν να προφασίζονται το ότι λειτουργούμε υπό έκτακτες συνθήκες. Είπε, όμως, ότι υπάρχει ο τρόπος τα ΑμεΑ να εξυπηρετούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους, χωρίς να χρειάζεται να σταθμεύσουν και, ακολούθως, να μεταβούν στο σημείο δειγματοληψίας ή εμβολιασμού.

Προβλήματα, όμως, δεν παρατηρούνται μόνο όσον αφορά τα πιο πάνω, αλλά και με την διευθέτηση ραντεβού για εξέταση PCR σε ΑμεΑ τα οποία κατοικούν σε απομονωμένες περιοχές. Όπως εξήγησε ο κ. Λαμπριανίδης, υπήρξε περίπτωση ατόμου που κατοικεί στην Πόλη Χρυσοχούς και έπρεπε να μεταβεί στην Πάφο για να υποβληθεί στην εξέταση. Όταν πρόκειται για άτομο παραπληγικό ή/και ηλικιωμένο, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ.

Εξυπηρετούνται, λέει το ΥΠΥΓ

Κληθείς να απαντήσει στις πιο πάνω καταγγελίες εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του αρμόδιου Υπουργού, Κωνσταντίνος Αθανασίου, είπε ότι, στις περιπτώσεις ΑμεΑ τα οποία προσέρχονται με συνοδό σε εμβολιαστικό κέντρο, ο συνοδός εισέρχεται σε αυτό και αναζητεί το υπεύθυνο άτομο και του αναφέρει ότι υπάρχει άτομο με αναπηρία το οποίο πρέπει να εμβολιαστεί στο αυτοκίνητό του. Όσον αφορά στην Κρατική Έκθεση, δίνουν τον κωδικό της εισόδου στον συνοδό, με τον οποίο αποκτά πρόσβαση με το αυτοκίνητό του, με το οποίο προσεγγίζει το σημείο εμβολιασμού για να λάβει το εμβόλιο.

Αναφορικά με τα σημεία δωρεάν rapid test, ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι στον κατάλογο τον οποίο δημοσιοποιεί καθημερινά το Υπουργείο Υγείας, δίπλα από κάθε σημείο δειγματοληψίας, αναγράφεται και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου. Καλώντας, το ΑμεΑ μπορεί να ζητήσει όπως διευθετηθεί η δειγματοληψία του από το αυτοκίνητό του, όταν θα φτάσει στο κέντρο εμβολιασμού, χωρίς να χρειαστεί να κατέβει από το όχημά του.

politis.com.cy