ΠΕΚ: «Όχι στη συμφωνία Καδή για το χαλούμι»

Αυτούσια η επιστολή που στάλθηκε στον Κ. Καδή

CECBF4CE 60ED 4A9B B912 7ED03F7BFA31

Την αντίθεση τους στην συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 για το χαλούμι, στο Κυπριακό και Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), εκφράζει η Αγροτική Οργάνωση «Παναγροτική Ένωση Κύπρου» (ΠΕΚ).

Η οργάνωση καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις ενέργειες που προωθεί όπως αναφέρει και να προχωρήσει άμεσα, στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για το χαλλούμι ΠΟΠ, σύμφωνα και με την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα σε επιστολή που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης, Χρίστος Παπαπέτρου, προς τον Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή και η οποία απεστάλη την περασμένη Παρασκευή 22/7/22 αναφέρει:

Αυτούσια η επιστολή που στάλθηκε στον Κ. Καδή

«Έχουμε πληροφορηθεί από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των Τυροκόμων, των Αγελαδοτρόφων και των Ομάδων των Αιγοπροβατοτρόφων, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΒΕ στην παρουσία σας στις 18/7/2022, στην οποία αποκλείστηκαν  σκοπίμως οι Αγροτικές Οργανώσεις.

Σαν ΠΕΚ διαφωνούμε με το περιεχόμενο της συμφωνίας και επαναλαμβάνουμε την θέση μας ότι είμαστε αντίθετοι στην οποιανδήποτε άμεση ή έμμεση προσπάθεια τροποποίησης του ποσοστού του αιγοπρόβειου γάλακτος που συμμετέχει στην παραγωγή χαλλουμιού, όπως αυτή αναφέρεται στον φάκελλο του χαλλουμιού που εγκρίθηκε από την Ε.Ε. δηλαδή 51%.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τέτοιου είδους ενέργειες και να προχωρήσει αμέσως στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για το χαλλούμι ΠΟΠ, σύμφωνα και με την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας».

Τι δήλωσε ο Υπουργός

Πάντως σε συνέντευξη του χθες Κυριακή 24/7/22, στην εφημερίδα «Σημερινή της Κυριακής», ο Υπουργός Γεωργίας ερωτηθείς για την συμφωνία εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα, αφού όπως είπε «μέσα από αυτό διασφαλίζεται η προστασία του σημαντικότερου αγροτικού προϊόντος της χώρας μας, κερδίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή του χαλλουμιού, ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας της Κύπρου και γενικότερα η κυπριακή οικονομία. Το πλαίσιο προνοεί την πλήρη συμμόρφωση με τη Νομοθεσία με την άμεση έναρξη μαζικής παραγωγής χαλλουμιού ΠΟΠ από τα μεγαλύτερα τυροκομεία του τόπου μας, πλείστα εκ των οποίων έχουν αρχίσει τη διαδικασία πιστοποίησης για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ από την πρώτη μέρα μετά τη Συμφωνία».

Όσον αφορά στην απουσία του Αγροτικού Κινήματος στην σχετική συμφωνία και ενδεχομένους κινδύνους που δύναται να προκύψουν, ο Υπουργός απάντησε πως ο ρόλος του Αγροτικού Κινήματος είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε όλες τις πτυχές του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και όχι μόνο για το χαλλούμι, εξ’ ου και πλείστες αποφάσεις αγροτικής πολιτικής του Υπουργείου μας λαμβάνονται μέσα από διάλογο και διαβούλευση με τις Αγροτικές Οργανώσεις. «Προσωπικά, σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις πολιτικής που έχω λάβει για τον πρωτογενή τομέα του τόπου μας, είχα τη θετική συμβολή του αγροτικού κινήματος.

Οι τελικές διαπραγματεύσεις γύρω από το χαλλούμι έγιναν με τους εκπροσώπους των οργανωμένων συνόλων παραγωγών, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τα μέλη τους αλλά και ενημέρωναν στο μέτρο του δυνατού και άλλους αιγοπροβατοτρόφους που δεν είναι ακόμη ενταγμένοι σε ομάδες παραγωγών. Το κυρίως μέρος των συζητήσεων αφορούσε την υποχρέωση των τυροκόμων για συμμόρφωση με τις προδιαγραφές του ΠΟΠ ενώ οι διαπραγματεύσεις είχαν επίσης τη φύση εμπορικής συμφωνίας, όπως είναι για παράδειγμα η τιμολόγηση του γάλακτος με βάση τα ποιοτικά και άλλα χαρακτηριστικά του, θέματα που όπως καταλαβαίνετε αφορούν κατά κύριο λόγω τα ενδιαφερόμενα μέρη και όχι την πολιτική πτυχή του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεσή μου είναι να ενημερώσω πλήρως τις Αγροτικές Οργανώσεις για όλες τις εξελίξεις και τις πρόνοιες της Συμφωνίας που έχει επιτευχθεί» κατέληξε ο Κώστας Καδής.