Θέματα που αφορούν τους καλλιτέχνες Θεάτρου και τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, συζήτησε η αντιπροσωπεία της ΠΕΟ, με επικεφαλής την Γ.Γ. της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, και τον Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου, με τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομο Προδρόμου, σε συνάντηση τους, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία της ΠΕΟ.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΠΕΟ, ο Υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε την ΠΕΟ για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει συνεχώς αναφέροντας ότι θεωρεί την Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ως κοινωνικό εταίρο στη προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στα ζητήματα που αφορούν στους καλλιτέχνες θεάτρου.
Ενημέρωσε εκτενώς για το στάδιο που βρίσκεται η δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού και τι θα αλλάξει όταν αυτό λειτουργήσει καθώς επίσης και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει το Υπουργείο Παιδείας ώστε να υποβληθεί νομοσχέδιο που να ρυθμίζει το καθεστώς εργοδότησής τους.
Η Γ.Γ. της ΠΕΟ επεσήμανε την πολύ δεινή θέση στην οποία βρίσκεται αυτή η ομάδα εργαζομένων και τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος.
Συγκεκριμένα είπε ότι κατά τη διάρκεια των lockdown και της πανδημίας φάνηκε πιο ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος και των κοινωνικών συνεπειών που έχει.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, φάνηκε επίσης ότι η πολιτεία δυστυχώς δεν γνωρίζει ποιοι καλλιτέχνες εξασκούν το επάγγελμα, ότι οι πλείστοι εργάζονται με απαράδεκτους όρους εργασίας και αρρύθμιστες μορφές απασχόλησης και παράλληλα πολλοί παραμένουν ανασφάλιστοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Η αντιπροσωπεία της ΠΕΟ ζήτησε από τον Υπουργό να αναζητηθούν και να βρεθούν λύσεις ώστε επιτέλους αυτή η κατηγορία των εργαζομένων να εργάζεται με αξιοπρεπείς όρους εργασίας, κάτω από ένα ρυθμισμένο εργασιακό καθεστώς.
Την ίδια ώρα απαίτησε όπως η Πολιτεία σταθεί αρωγός σε αυτή προσπάθεια αυξάνοντας ουσιαστικά τα κονδύλια για τον Πολιτισμό και συγκεκριμένα τις χορηγίες στα θέατρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η θέση της ΠΕΟ είναι ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να φροντίσει ώστε να τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για όσους λαμβάνουν κρατική χορηγία να εφαρμόζουν τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπάρχει στον Κλάδο.
Η απαίτηση της ΠΕΟ βασίζεται τόσο στην πρακτική που υπάρχει στην Κύπρο για την ανάληψη έργων του δημοσίου όσο και σε σχετικές συστάσεις και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναδείχθηκε ακόμα η ανάγκη άμεσης ρύθμισης του καθεστώτος εργασίας του καλλιτέχνη από πλευράς της Πολιτείας καθώς και η ρύθμιση των ζητημάτων που άπτονται της κοινωνικής ασφάλισης αυτής της ιδιαίτερης ομάδας εργαζομένων.
Η ΠΕΟ εντοπίζοντας ότι οι νομοθεσίες και οι διαδικασίες για την απόδοση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα, ενημέρωσε τον Υπουργό ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για ανάπτυξη διαλόγου με σκοπό οι καλλιτέχνες θεάτρου να απολαμβάνουν αυτό που τους αναλογεί από τη δουλειά τους.
Ο Υπουργός Παιδείας από την πλευρά του ευχαρίστησε την ΠΕΟ για τις εισηγήσεις της στο θέμα της διάθεσης των χορηγιών και δεσμεύτηκε ότι με την ευκαιρία της δημιουργίας του Υφυπουργείου Πολιτισμού θα ανοίξει διάλογος για τη συζήτηση αυτών των εισηγήσεων τις οποίες βλέπει με θετική διάθεση, όπως είπε.
Ανέφερε, τέλος, ότι το Υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται νομοσχέδιο για το καθεστώς καλλιτέχνη και για την δημιουργία του θα συμμετέχει στο διάλογο και στις διεργασίες η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ενώ θα αναμένει τις εισηγήσεις της ΠΕΟ για το θέμα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για να τις αξιολογήσει.