Πέρασαν ακόμη 500 κιλά ναρκωτικών από την Κύπρο – Ψάχνουν και για άλλα φορτία

Τα δύο φορτία με τα σκληρά ναρκωτικά έκαναν ακριβώς την ίδια διαδρομή

0436EBB4 D3DC 4480 9170 698E56EF0CFB

Μεγάλο προβληματισμό στις Αρχές προκαλεί το γεγονός πως η χώρα μας χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις, που αφορούν συνολικά έναν τόνο συνθετικών ναρκωτικών, ως διαμετακομιστικός σταθμός.

Τα δύο φορτία με τα σκληρά ναρκωτικά έκαναν ακριβώς την ίδια διαδρομή. Έφτασαν αεροπορικώς σε χάρτινα βαρέλια από την Ινδία, αποθηκεύτηκαν σε εταιρεία εκτελωνισμού στη Λάρνακα και ο τελικός προορισμός τους ήταν η Λιθουανία.

Το πρώτο φορτίο, που έφτασε λίγες ημέρες πριν από αυτό που κατασχέθηκε την περασμένη Τετάρτη, εκτελωνίστηκε και μεταφέρθηκε αεροπορικώς στη Λιθουανία. Οι Αρχές της ευρωπαϊκής χώρας το εντόπισαν και ενημέρωσαν άμεσα τις Αρχές της Δημοκρατίας, που άρχισαν να διενεργούν έρευνες προκειμένου να εξακριβώσουν εάν υπάρχει κι άλλο φορτίο με ναρκωτικά.

60CFAA42 A68D 46BD 8673 926EAD05B27B

Έτσι εντόπισαν στις 25 Οκτωβρίου σε εταιρεία εκτελωνισμού στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας 50 χάρτινα βαρέλια, τα οποία περιείχαν κρυσταλλική ουσία βάρους 500 κιλών.

Τα ναρκωτικά τυγχάνουν ανάλυσης από το Κρατικό Χημείο και οι πρώτες ενδείξεις, σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, καταδεικνύουν πως πρόκειται για τύπο εφεδρίνης και όχι για μεφεδρόνη, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί.

BF009DDA 3285 4C62 9067 D3C637745B8C

Η εφεδρίνη είναι επικίνδυνο ψυχοτρόπο και διεγερτικό ναρκωτικό, που δεν χρειάζεται επεξεργασία και η αξία του φορτίου που κατασχέθηκε στην Κύπρο ξεπερνά το €1 εκατ. Όταν παραδοθεί επίσημα η έκθεση από το Κρατικό Χημείο τότε θα υποβληθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις Αρχές της Λιθουανίας, με τις οποίες ήδη υπάρχει συνεργασία.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διαφανεί η εμπλοκή κύπριου στο διεθνές κύκλωμα εμπορίας σκληρών ναρκωτικών, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί, στο παρόν στάδιο, ν’ αποκλειστεί. Στο μικροσκόπιο της ΥΚΑΝ βρίσκονται και άλλα φορτία που πέρασαν από την Κύπρο, ενώ εξετάζονται και φορτία που καταφθάνουν. Υπενθυμίζεται πως τα 500 κιλά ναρκωτικών είναι η μεγαλύτερη ποσότητα που κατασχέθηκε ποτέ στην Κύπρο.

Πηγή: Philenews