Πέρασαν μόνο 14 Τ/Κύπριοι από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές

imagew 3 άρση περιοριστικών μέτρων, Οδοφράγματα

Μόνο 14 άτομα συνολικά πέρασαν χθες από τα οδοφράγματα, αφού το κατοχικό καθεστώς κράτησε κλειστά όλα τα σημεία διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα. Επιμένοντας στην εφαρμογή του μέτρου της καραντίνας για όσους θα εισέρχονται στα κατεχόμενα για δύο βδομάδες, ουσιαστικά έκλεισε την πόρτα ακόμα και σε πολλούς Τουρκοκύπριους εργαζόμενους οι οποίοι ανέμεναν πώς και πώς τη χθεσινή μέρα για πάνε στη δουλειά τους.

Παρά το γεγονός ότι είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές γύρω στα 30 με 35 άτομα, υποβάλλοντας αίτηση και πραγματοποιώντας τεστ όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντούτοις χθες δεν πέρασαν ούτε οι μισοί τελικά στις ελεύθερες περιοχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, χθες πέρασαν από τα οδοφράγματα συνολικά 14 άτομα. Πρόκειται για 8 εργαζόμενους και 6 άτομα για ιατρικούς λόγους. Οι πρώτοι Τουρκοκύπριοι πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές από τα οδοφράγματα Αγίου Δομετίου, Περγάμου/Στροβιλιών.

Οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι πέρασαν νωρίς το πρωί από τα σημεία ελέγχου μεταφέροντας στα οχήματα τους μαξιλάρια, μαγειρικά σκεύη και άλλα είδη προσωπικής φροντίδας, αφού δεν μπορούν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα για τουλάχιστον 14 ημέρες. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, κάποιοι από αυτούς θα κοιμούνται στα οχήματα τους και άλλοι θα διαμένουν σε χώρους που τους εξασφάλισαν οι εργοδότες τους. Τα άτομα που πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές έχουν υπογράψει έντυπο του κατοχικού καθεστώτος ότι σε περίπτωση επιστροφής τους στα κατεχόμενα θα μπουν σε καραντίνα 14 ημερών. Σε κάποιες περιπτώσεις μετέβησαν οι ίδιοι οι εργοδότες στο οδόφραγμα για να παραλάβουν τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν και τη σχετική βεβαίωση του εργοδότη τους.

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας διαμηνύει πώς δεν θα μείνει απαθής στη στάση του κατοχικού καθεστώτος. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παρακολουθεί τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το θέμα των οδοφραγμάτων και θα λάβει τις αποφάσεις του ανάλογα με αυτές. «Δεν θα μείνουμε απαθείς», δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος προβληματίζεται, παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα λάβει τις αποφάσεις του ανάλογα με αυτές.Επεσήμανε ακόμη πως δεν είχαν μέχρι στιγμής ενημέρωση για το θέμα των 30 περίπου ατόμων για τα οποία σύμφωνα με τον Κουντρέτ Οζερσάι έγινε διευθέτηση.

Οι αρχές του ψευδροκράτους παρόλα αυτά δεν επιδεικνύουν καμία διάθεση συνεργασίας όσον αφορά το θέμα της επαναλειτουργίας των οδοφραγμάτων. Τατάρ και Οζερσάι συνεχίζουν στην ίδια γραμμή χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε ένδειξη διαφοροποίησης της θέσης τους στο ζήτημα. Την ίδια ώρα οι φωνές διαμαρτυρίας στα κατεχόμενα αυξάνονται, με τον Μουσταφά Ακιντζί να ζητά εκ νέου εξηγήσεις από τη λεγόμενη κυβέρνηση, η οποία αγνοεί επιδεικτικά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Ο Κουτρέτ Οζερσάι υποδεικνύει μάλιστα πώς δεν υπήρξε καμία συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών αλλά συναντίληψη για το άνοιγμα στις 8 Ιουνίου. Ερωτηματικά προκαλεί και η στάση των Ηνωμένων Εθνών τα οποία τηρούν σιγήν ιχθύος επί του θέματος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΓΤΠ η τ/κ εφημερίδα Yeni Duzen χθες κάτω από τον τίτλο «Πηγαίνετε αλλά μην έρθετε», γράφει ότι ενώ η ελληνοκυπριακή ηγεσία ήρε από τη Δευτέρα τους περιορισμούς στις διελεύσεις από τα οδοφράγματα για συγκεκριμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των εργατών και των μαθητών/φοιτητών, στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ακόμα δεν καθορίστηκε ξεκάθαρη στάση επί του θέματος.

Η εφημερίδα αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Κουτρέτ Οζερσάι για τα τεστ και την καραντίνα, ο οποίος παράλληλα υποστήριξε ότι ουσιαστικά δεν είναι κλειστές οι «πύλες» και ότι εφαρμόζεται η πρακτική της καραντίνας για όσους εισέρχονται μέσω ξηράς, θαλάσσης και αέρος. Ισχυρίστηκε ότι ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιτεύχθηκε συναντίληψη και όχι συμφωνία, όμως για να υλοποιηθεί αυτή θα πρέπει να λάβει απόφαση η «κυβέρνηση». Παραδέχθηκε ότι χρειάζεται συντονισμός ανάμεσα στην κυβέρνηση» και την λεγόμενη προεδρία της δημοκρατίας και επεσήμανε ότι η 1η Ιουλίου τέθηκε εκ μέρους της «κυβέρνησης» ως ημερομηνία για έναρξη των διελεύσεων χωρίς καραντίνα, αλλά μπορεί κα να αλλάξει. Είπε ότι θα αξιολογηθεί στην 1η Ιουλίου το κατά πόσον θα ανοίξουν τα κατεχόμενα λιμάνια και αεροδρόμια για την Τουρκία, βλέποντας την τότε κατάσταση στην εν λόγω χώρα και χωρίς να σκέφτονται πολιτικά.

Πολιτικά πείσματα

Για πολεμική από την οποία κάνει προσπάθεια αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε, να μείνει μακριά, κάνει λόγο ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση καυτηριάζει τον χειρισμό για την επιδημιολογική έκθεση από το «υπουργείο υγείας». Η «κυβέρνηση», πρόσθεσε, ακόμα και σε μια τέτοια περίοδο έχει δυσκολία να ενεργήσει στη βάση της κοινής λογικής και της επιστημονικότητας και προτιμά «τα πολιτικά πείσματα».

Αρχικά μας είπαν ότι θα υποβάλουν μια έκθεση σε μορφή βιβλίου και τελικά έστειλαν ένα έγγραφο δυόμισι σελίδων που αναγράφει «προσωρινό», το οποίο «σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση ειδικών, δυστυχώς δεν είναι μια εργασία ποιοτική και σοβαρή. Η δική μας η πλευρά έπρεπε εδώ και καιρό να είχε ετοιμάσει μια έκθεση τουλάχιστον όπως εκείνη της ε/κ πλευράς».
Ο κ. Ακιντζί αναφέρεται στην προχθεσινή συνεδρία της επιστημονικής ομάδας, όπου ενώ λήφθηκε η απόφαση πως μπορούν να αρχίσουν και πριν την 1η Ιουλίου οι διελεύσεις προς τον «νότο», υπό κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν την υγεία, η «κυβέρνηση» προέβη σε μια δήλωση ακριβώς αντίθετη από αυτή.

Η Yeni Duzen γράφει ότι μιλώντας τη Δευτέρα στη «βουλή», ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι όταν είχαν κλείσει αρχικά τα οδοφράγματα ο βασικός λόγος ήταν οι ελλείψεις στο σύστημα υγείας. Είπε ότι τα έκλεισαν επειδή θεωρούσαν ότι θα ήταν πιο έτοιμοι όταν θα τα άνοιγαν και δεν σκεφτόταν κανείς ότι τα οδοφράγματα θα άνοιγαν μόνο την ημέρα που θα τελείωνε η πανδημία.

Είπε ότι υπάρχουν δύο ομάδες που ανησυχούν και πρόσθεσε ότι η μία ομάδα θέλει να μην ανοίξουν καθόλου τα οδοφράγματα και η άλλη ανησυχεί για το τι θα γίνει η οικονομία αν δεν ανοίξουν.

Πέρασαν και οι 5 του Ριζοκαρπάσου

Στις ελεύθερες περιοχές βρίσκονται πέντε τελειόφοιτοι μαθητές από το Ριζοκάρπασο για να συμμετάσχουν στις Παγκύπριες εξετάσεις, οι οποίες ξεκίνησαν χθες.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, έγιναν όλες οι διευθετήσεις ώστε οι τέσσερεις από τους πέντε μαθητές να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές πριν από λίγες ημέρες. Υποβλήθηκαν σε τεστ για κορωνοϊό και διαμένουν σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ μια ακόμη τελειόφοιτη μαθήτρια βρίσκεται ήδη στις ελεύθερες περιοχές για να πάρει μέρος στις εξετάσεις.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Φωτίου είπε εξάλλου ότι το γραφείο του είναι έτοιμο να διευκολύνει τη μετάβαση όσων εκ των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών, επιθυμούν να μεταβούν από και προς τις ελεύθερες περιοχές, εφόσον τηρηθεί η συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για τη διέλευση από τα οδοφράγματα συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών. Υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται σε ανθρωπιστικό επίπεδο, ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Πηγή: PhileNews