Περδίος: Οι στόχοι δεν αλλάζουν λόγω Όμικρον – Tρέχει το πλάνο τουρισμού

Οι Δήμοι και οι Κοινότητες ενισχύονται με 15 νέα σχέδια

16 ΠΕΡΔΙΟΣ2 ΠΕΡΔΙΟΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το υφυπουργείο Τουρισμού δεν πρόκειται να τα βάλει κάτω και ούτε προτίθεται να αλλάξει την εθνική του στρατηγική για τον τουρισμό, ως αποτέλεσμα  της θλιβερής επιδημιολογικής εικόνας, παγκοσμίως, κυρίως λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Ο Σάββας Περδίος σε συνέντευξη του στη Stockwatch,  εστιάζει κατά κύριο λόγο τις αναφορές του στις βάσεις που μπαίνουν στην τουριστική Κύπρο για προσέλκυση νέων αγορών και επισκεπτών που στοχεύουν, όπως υπέδειξε, στις ειδικές μορφές τουρισμού.

Με το βαθύ όραμα που τον χαρακτηρίζει, όπως και τους θεμελιωτές της τουριστικής βιομηχανίας του τόπου, ο κ. Περδίος, εκτιμά ότι το 2022 θα είναι καλύτερη τουριστική χρονιά, σε σχέση με τον χρόνο που αποχαιρετήσαμε πριν από δύο μέρες.

Δηλώνει αισιόδοξος και αποκαλύπτει ότι το κλειδί της αισιοδοξίας είναι η ευελιξία που παρέχεται στο υφυπουργείο για να διαχειρίζεται την προβολή της τουριστικής Κύπρου, ανάλογα με τα δεδομένα που θα δημιουργούνται, μακριά από στεγανά της προβολής, που ανήκαν σε άλλες εποχές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά πως η πλήρης ανάκαμψη του τομέα θα αρχίσει να εκδηλώνεται σταδιακά το 2024.

Ο Σ. Περδίος, θεωρεί ότι η Κύπρος, βρίσκεται στο άνω άκρο αυτής της εκτίμησης.

«Είναι βασικός μας στόχος, ο τουρισμός να πάει καλύτερα από το 2021, κάτι το οποίο δεν αλλάζει προς στιγμή», τονίζει.

«Η σκληρή δουλειά», προσθέτει, «γίνεται από όλους και  εντείνεται».

Δώστε μας το όπλο του υγειονομικού πρωτοκόλλου

Είναι πεπεισμένος ότι αν το υφυπουργείο έχει στα χέρια του από τις αρχές του έτους, το επικαιροποιημένο υγειονομικό πρωτόκολλο εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, «θα είναι ένα καθοριστικό χαρτί το οποίο θα βοηθήσει καταγραφούν καλύτερα αποτελέσματα για τον τουρισμό το 2022».

Εξηγεί ότι το υγειονομικό πρωτόκολλο για είσοδο στην ΚΔ, συνέβαλε αποφασιστικά στο να υπάρξουν τα καλά αποτελέσματα το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Είναι σημαντικό, κατά τον κ. Περδίο, να ξεκινήσει η ροή τουριστών από το εξωτερικό πολύ νωρίτερα φέτος, ίσως και από τον ερχόμενο Απρίλιο.

«Συνεπώς, δεν έχουμε πολλούς μήνες μπροστά μας, για αυτό και θα πρέπει να ληφθούν σύντομα οι αποφάσεις από το υπουργικό Συμβούλιο, σε σχέση με το υγειονομικό πρωτόκολλο καθώς, θα μας δώσει το όπλο που χρειαζόμαστε για να πολεμήσουμε για μία καλύτερη τουριστική χρονιά».

«Με το πρωτόκολλο αυτό», πρόσθεσε, «θα έχουμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε έγκαιρα τους εταίρους μας στο εξωτερικό, είτε αυτοί είναι αεροπορικές εταιρείες, είτε είναι οργανωτές ταξιδιών.

Δεν αλλάζει η προγραμματισμένη προβολή

Η προβολή του τουριστικό προϊόντος, αποτελεί βασικό κρίκο της τουριστικής αλυσίδας και ο κ. Περδίος, επένδυσε και θα συνεχίσει να επενδύει σημαντικά κονδύλια μέσω της ψηφιακής προβολής.

«Ως υφυπουργείο έχουμε γυρίσει σελίδα σε ότι αφορά την προβολή του τουρισμού μας. Έχουμε φύγει από την εποχή που κάναμε διαφήμιση, απλά, για να φέρουμε τουρισμό στη χώρα», είπε και προσθέτει:

«Tο υφυπουργείο Τουρισμού, δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει, την προγραμματισμένη διαδικασία  προβολής του τουριστικού μας προϊόντος στο εξωτερικό».

Τονίζει ότι η διαφημιστική καμπάνια της Κύπρου, γίνεται κατά το πλείστο ψηφιακά και τούτο, όπως εξηγεί, «δίνει την ευχέρεια να είμαστε ευέλικτοι. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να αλλάζουμε χώρες, στόχευση, ηλικίες κλπ».

Προσθέτει ότι η διαφήμιση είναι πλέον στοχευμένη, ολόχρονη κι αυτό για να δημιουργηθεί περισσότερη γνώση για το τι εστί Κύπρος και ποιο είναι το προϊόν της.

«Η καμπάνια μας είναι διευρυμένη και δεν εξαρτάται από το πόσα είναι τα κρούσματα, πόσες είναι οι μεταλλάξεις και σε ποια κατάσταση είναι η επιδημιολογική εικόνα μίας χώρας».

Ο υφυπουργός εκτιμά ότι σε δύο με τρείς μήνες, αρκετοί ευρωπαίοι, και όχι μόνο, «θα είναι δυνητικοί πελάτες της τουριστικής μας βιομηχανίας».

Ανάμεικτα συναισθήματα, η αισιοδοξία παραμένει

Κληθείς να σχολιάσει τα εφιαλτικά νούμερα των κρουσμάτων και πως αυτά επηρεάζουν τις ενέργειες προβολής του τουρισμού, ο κ. Περδίος κάνει λόγο για ανάμεικτα συναισθήματα.

«Από τη μία, διότι το δεύτερο εξάμηνο του 2021 τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά καλά, αν ληφθούν υπόψη  οι συνθήκες που υπήρξαν λόγω της πανδημίας και από την άλλη,  γιατί η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί μεγάλο αριθμό  κρουσμάτων».

Παρά το δυσμενές κλίμα που προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα της  χώρας ο υφυπουργός τουρισμού, κρατώντας μικρό καλάθι, εμφανίζεται  αισιόδοξος και εκτιμά πως η  μετάλλαξη Όμικρον, είναι ένα πρόβλημα, όπως λέει, το οποίο ενδεχομένως να μην θέσει σε κίνδυνο τις προβλέψεις για τον τουρισμό το 2022.

Ανοίγματα σε νέες αγορές με θετικές προοπτικές

Αντιπροσωπεία του υφυπουργείου τουρισμού αναμένεται γύρω στα μέσα Ιανουαρίου να επισκεφθεί τη Ρωσία για να ενημερωθούν οι τουριστικοί εταίροι για το υγειονομικό πρωτόκολλο εισόδου στην ΚΔ.

Ο κ. Περδίος διευκρινίζει με έμφαση ότι η στήριξη προς τις παραδοσιακές αγορές θα συνεχιστεί.

«Άλλωστε, οι χώρες αυτές, είναι το χέρι που μας έδινε τροφή τόσα χρόνια και δεν πρόκειται να το κόψουμε», υπέδειξε.

«Δουλεύουμε για το άνοιγμα και νέων αγορών, κάτι το οποίο είδαμε να συμβαίνει το 2021 από χώρες όπως: Η Πολωνία, η Ουκρανία, το Ισραήλ, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, ενώ η Γαλλία έχει κάνει τα πρώτα της βήματα, το ίδιο και η Ιταλία. Οι σκανδιναβικές χώρες προσβλέπουμε να επανέλθουν και το 2022».

Οι νέες μορφές τουρισμού και ο αντίκτυπος

Το υφυπουργείο Τουρισμού έχει να λέει για τις νέες μορφές τουρισμού, που προωθεί και για αυτές που θα ακολουθήσουν.

Η τουριστική Κύπρος, κατά τον κ. Περδίο, μπήκε και στο χάρτη των ειδικών μορφών τουρισμού.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης παρουσίασης του για το έργο  και τα πεπραγμένα του υφυπουργείου το 2021, αναφέρθηκε σε 14 νέες μορφές τουρισμού, που προσελκύουν και εξειδικευμένους τουρίστες, οι οποίοι παλαιότερα, αναζητούσαν άλλους προορισμούς.

«Έχουν μπει ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί», παρατήρησε.

Αναφερόμενος στο θρησκευτικό τουρισμό, ο κ. Περδίος είπε ότι θα περιληφθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο ειδικής μορφής τουρισμού διότι, όπως εξήγησε, «δεν είναι τόσο εύκολο να προσελκυστούν επισκέπτες, μόνο για το θρησκευτικό τουρισμό».

«Ο εμπλουτισμός του καταλόγου σε αυτόν τον ειδικής μορφής τουρισμό θα είναι συνεχής και τα αποτελέσματα θα είναι χρόνο με το χρόνο πιο απτά. Είναι μία σημαντική επένδυση την οποία θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε», είπε.

Ενισχύονται με 15 νέα σχέδια δήμοι και κοινότητες

Ο κ. Περδίος τόνισε ότι το αρμόδιο υφυπουργείο προτίθεται να εξαγγείλει νέα σχέδια επιδοτήσεων στις αμέσως επόμενες βδομάδες για να επιχορηγούνται δήμοι και κοινότητες με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού τους προϊόντος.

Πρόκειται για 15 σχέδια τα οποία προβλέπονται και μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα σχέδια θα ανακοινωθούν στις 17 Ιανουαρίου.

Ο υφυπουργός είπε ότι στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν και σχέδια για αναβάθμιση των παραλιών με στόχο την αντικατάσταση των ομπρελών των κρεβατιών με κάτι πιο μοντέρνο, όμορφο και εύχρηστο.

«Υπάρχουν και άλλα σχέδια επιπρόσθετα για τις κοινότητες, που στοχεύουν στην αναβάθμιση των εργαστηρίων χειροτεχνίας και γαστρονομίας, σχέδια υποδομών για άτομα με ειδικές δυσκολίες και σχέδια για βελτίωση της αισθητικής σε κοινότητες, κάτι το οποίο μας λείπει ως χώρα», τόνισε.

Όλα αυτά τα σχέδια, κατά τον κ. Περδίο, προβλέπεται να φέρουν στην τουριστική οικονομία της χώρας περίπου €80 εκατ. τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια.

«Συνεπώς είναι σχέδια τα οποία θα συνεχίσουν και την επόμενη 5ετία.  Έχουν δοκιμαστεί, πέτυχαν και θα μείνουν», υπογράμμισε.

Ο κ. Περδίος δίνει έμφαση και στην εικόνα της χώρας, που ξεκινά και τελειώνει με τη λέξη «καθαριότητα».

«Αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του πολιτισμού ο σεβασμός στην καθαριότητα και στη φύση. Είναι  ένας παράγοντας που προσδίδει κύρος στο νησί και στους ανθρώπους του», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι το  σχέδιο ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού για το 2021,κόστισε στο υφυπουργείο €5,7 εκατ.

Το εν λόγω σχέδιο θα παραταθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Με το κλείσιμο του 2021, το πλάνο δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, υλοποιήθηκε στο 95%.

Ευχάριστη έκπληξη τα Χριστουγεννιάτικα χωριά

Αναφερόμενος στο θεσμό των Χριστουγεννιάτικων χωριών, ο κ. Περδίος είπε ότι θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί ο θεσμός καθώς, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μέχρι στιγμής είναι πολύ σημαντική.

«Εμείς νιώθουμε ότι ο θεσμός αυτός θα μας δώσει την ευκαιρία να πλασάρουμε την Κύπρο, ως ολόχρονο τουριστικό προορισμό και η πρόθεση μας του χρόνου, τα πέντε χωριά που έχουν περιληφθεί σε αυτό το έργο, να γίνουν 10 και 15».

Ερωτηθείς πώς αξιολογείται μία κοινότητα για να επιλεγεί ως Χριστουγεννιάτικο χωριό, ο κ. Περδίος  εξήγησε:

«Θα πρέπει να τύχει της ανάλογης πιστοποίησης από το υφυπουργείο Τουρισμού με ένα συγκεκριμένο πρότυπο ποιότητας το οποίο θα επιβραβεύει τα χωριά τα οποία έχουν περιβαλλοντική συνείδηση, τουριστική παιδεία, σωστή υποδομή, καθαριότητα και σεβασμό στη φύση».

«Τα χωριά που θα πληρούν τις πιο πάνω προδιαγραφές θα μπορούν να λάβουν και την επιχορήγηση για να γίνουν Χριστουγεννιάτικα χωριά», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι στόχος του υφυπουργείου είναι τα Χριστουγεννιάτικα χωριά να ανοίγουν την αυλαία των εορτών από τις αρχές Νοεμβρίου και όχι μέσα Δεκεμβρίου και να διαρκούν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

«Ο λόγος είναι γιατί οι εορτές των Χριστουγέννων για τους ρώσους και τους ουκρανούς ολοκληρώνονται στις 20 Ιανουαρίου» εξήγησε.

stockwatch.com.cy