Πηλείδου: Γιατί η τιμή βενζίνης στην Κύπρο ανέβηκε ενώ σε άλλες χώρες πέφτει

«Φαίνεται πως μια μεταβατική περίοδος μείωσης της εξάρτησης κρίνεται ως το καλύτερο εργαλείο και αυτός φαίνεται να είναι ο τρόπος να προχωρήσουν τα πράγματα»

16270ddf66d2e0 20

Για τις προσπάθειες μερικής απεξάρτησης της Ε.Ε από ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο μίλησε στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου.

Μίλησε για πρακτικά προβλήματα αλλά και ευελιξία που δείχνουν κράτη μέλη όπως η Γερμανία για να βρεθεί η πιο συμφέρουσα λύση που να μη προκαλεί τριγμούς.

«Φαίνεται πως μια μεταβατική περίοδος μείωσης της εξάρτησης κρίνεται ως το καλύτερο εργαλείο και αυτός φαίνεται να είναι ο τρόπος να προχωρήσουν τα πράγματα», είπε.

Η αλυσιδωτή δυστυχώς αύξηση που σημειώνεται σε τιμές πετρελαίου και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε μόνο εμείς αλλά όλες οι χώρες.

Για το θέμα στήριξης των ευάλωτων η κα. Πηλείδου είπε πως γίνονται σχεδιασμοί προς αυτή την κατεύθυνση ειδικά για μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α.

Για τα καύσιμα είπε πως η Κύπρος είναι σχετικά αρκετά χαμηλά στις τιμές σε σχέση με άλλες χώρες.

«Έχουν παρθεί μέτρα για αντικατάσταση ηλεκτροφόρων συσκευών ενώ υπάρχουν πολλά κονδύλια Ε.Ε που μπορούν να αξιοποιηθούν», είπε.

Η κα. Πηλείδου κλήθηκε να απαντήσει γιατί σε άλλες χώρες η τιμή της βενζίνης πέφτει ενώ στην Κύπρο ανεβαίνει.

«Όντας μικρή αγορά η Κύπρος δυστυχώς εισάγει πετρέλαιο κάθε τρεις βδομάδες Τα φορτία είναι στην τιμή τα οποία ισχύουν platt που χρησιμοποιείται στην Κύπρο για υπολογισμό των τιμών. Έχουμ αναπτύξει τους τελευταίους 8 μήνες ένα πιο προηγμένο λογισμικό για υπολογισμό κόστους και συγκρίνει τις τιμές των πρατηρίων . Είναι ένα σύστημα που πέρασε από τον Γενικό Εκλεκτή και του Γενικού Λογιστηρίου», είπε και εξήγησε γιατί η ιδέα της επιβολής πλαφόν είναι «επικίνδυνη».

Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία οι τιμές θα συνεχίζουν να είναι αρνητικές και να αυξάνονται, είπε.

Τέλος απάντησε και για το θέμα του σταθμού απoϋγροποίησης στην Κύπρο και τι πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα.

Για τις ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι o αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς ασφάλειας στο King’s College London, Μάνος Καραγιάννης.