Πηλείδου: Συγκρατημένες οι αυξήσεις σε ηλεκτρισμό και καύσιμα στην Κύπρο (BINTEO)

«Στην Κύπρο είναι συγκρατημένες οι αυξήσεις σε ηλεκτρισμό και καύσιμα σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ»

108f42dc88fc0678093d1589d52588c9 36

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, η οποία μίλησε για τις αυξήσεις σε ρεύμα και καύσιμα, αλλά και για το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας.

Αρχικά ανέφερε ότι οι προεκτάσεις του πολέμου επηρεάζουν όλο τον πλανήτη.

Πρόσθεσε ότι μετά την πανδημία ήρθε το κτύπημα του πολέμου με διεθνείς επιπτώσεις. «Στην Κύπρο είναι συγκρατημένες οι αυξήσεις σε ηλεκτρισμό και καύσιμα σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ». Συμπλήρωσε ότι παρακολουθούν πολύ στενά τον ενδεχόμενο αισχροκέρδειας σε καύσιμα και άλλα προϊόντα.
Τόνισε ότι λαμβάνουν μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την παροχή κινήτρων και για την μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού.

Μιλώντας για τα καύσιμα, η Υπουργός σημείωσε ότι τα μέτρα που πήρε η Κύπρος είναι πολύ περισσότερα από άλλες χώρες. «Η Κύπρος έχει τη χαμηλότερη φορολογία που επιτρέπεται στην ΕΕ και είμαστε μια από τις φθηνότερες χώρες στα καύσιμα».

Τόνισε ότι αν κριθεί απαραίτητο θα εξεταστούν επιπλέον μέτρα τα οποία θα στοχεύουν στους ευάλωτους. Σημείωσε ότι συνεχίζεται η μείωση 5% και 9% στο ΦΠΑ του ηλεκτρισμού.

Όσον αφορά τα κοιτάσματα της Κύπρου, ανέφερε ότι παρουσιάζεται μια ευκαιρία μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν. «Να αξιοποιήσουμε τα δικά μας κοιτάσματα για δικούς μας σκοπούς μπορεί να συμφέρει αν γίνει μέσα στα πλαίσια ενός επενδυτικού πλάνου που θα συμφέρει και την εταιρεία», ανέφερε.

Σημείωσε ότι υπάρχει ζήτηση και για αυτό προσπαθούν να βρουν τους τρόπους έτσι ώστε να επιτευχθεί το πρόγραμμα για το κοίτασμα «Αφροδίτη». Σημείωσε ότι αναμένουν και τα αποτελέσματα για το «Γλαύκος» έτσι ώστε να διαφανούν οι ποσότητες.

Διευκρίνισε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας, καθώς το γεωτρητικό πρόγραμμα αναβλήθηκε για 2 χρόνια. «Οι εταιρείες παραμένουν μέσα στο πλαίσιο των συμβάσεων και αν επιθυμούν μπορούν να επισπεύσουν το πρόγραμμα», είπε.

Τέλος μίλησε και για το EastMed, τονίζοντας ότι οι μελέτες προχωρούν κανονικά και πρέπει να ληφθεί η επενδυτική απόφαση μέχρι το τέλος του χρόνου. «Όσα και αν λέγονται, το πλάνο παραμένει».

Δείτε το βίντεο: