Πιττάτζης: “Προκαλώ το Al Jazeera να στείλουν τα πραγματικά βίντεο”

Δεν έχω κάνει καμία παρανομία, δεν έχω τίποτε να φοβηθώ αλλά και τίποτε να κρύψω, είπε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος - Αρνήθηκε η ΜΟΚΑΣ να αποκαλύψει τις ενέργειές του

b pittatzis Αντρέας Πιττάτζιης

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις κατέθεσε ο δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζης. Την Παρασκευή 07/05 στις 15:00 προηγήθηκε η κατάθεση του δικηγόρου Σωκράτη Έλληνα του δικηγορικού γραφείου Αρετή Χαριδήμου & Συνεργάτες ΔΕΠΕ και στις 16:30 η κατάθεση του Θεόδωρου Παρπέρη, Partner της PWC.

Υπενθυμίζεται ότι οι Δημήτρης Συλλούρης και Χριστάκης Τζιοβάνης όταν κλήθηκαν να καταθέσουν επικαλέστηκαν το δικαίωμα τους να κρατήσουν στάση σιωπής.

pittatzihs Αντρέας Πιττάτζιης

Η κατάθεση του Α. Πιττάτζη

«Δεν έχω κάνει καμία παρανομία, δεν έχω τίποτε να φοβηθώ αλλά και τίποτε να κρύψω, σας παραδίδω πληρεξούσια δικά μου, της εταιρείας αλλά και της συζύγου μου τα οποία εξουσιοδοτούν την Επιτροπή για να προβούν σε οποιεσδήποτε έρευνες εντός ή εκτός της χώρας για να εντοπίσει περιουσιακά στοιχεία, συναλλαγές και να διαπιστώσετε ότι δεν έλαβα ούτε έδωσε ένα σεντ που να σχετίζεται με παρανομία και διαφθορά», κατέληξε.

Όσον αφορά στο «this is Cyprus», δεν λέχθηκε έτσι όπως εμφανίζεται, σημείωσε ο κ. Πιττάτζης. Ερωτήθηκα για το αν κάποιος μπορεί να αλλάξει το όνομά του και απάντησα θετικά. Το KYC ανέφερα, γίνεται πριν την αλλαγή του ονόματος και γίνεται αφού περάσει από όλη τη διαδικασία επιτυχώς. Μετά την επίσημη απάντηση από την πολιτεία, όπως είπε, μπορεί να αλλάξει το όνομα. Μόλις το είπα αυτό το πράγμα, σε μεταγενέστερο χρόνο είπα το «this is Cyprus», δεν είχε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα που παρουσιάζεται στο βίντεο. Το βίντεο είναι προϊόν πρόστυχου μονταρίσματος.

«Προκαλώ το Al Jazeera να στείλουν τα πραγματικά βίντεο, έχω σφαγιαστεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και έχω καταδικαστεί στο δικαστήριο της κοινής γνώμης. «Το πιο σκληρό δικαστήριο είναι της κοινής γνώμης και με έχουν σφαγιάσει», σημείωσε εμφατικά.

Αναφορικά με τις αιτήσεις για πολιτογράφηση που έχει αναλάβει το γραφείο του, ο κ. Πιττάτζης σημείωσε πως έχουν όλες ελεγχθεί από διακεκριμένο εμπειρογνώμονα για το σύνολο των πελατών που εκπροσώπησε. Όπως είπε, είναι 14 πολιτογραφήσεις στο σύνολο, ως αιτητές, όπου σε αυτές τις αιτήσεις θα πρέπει να υπολογιστεί πως είναι συν σύζυγοι και παιδιά. Ως τώρα έχουν εγκριθεί οι 11, και εκκρεμούν 3.

Στη συνέχεια ο κ. Πιττάτζης σημείωσε πως γίνονται πολλές έρευνες για τον ίδιο, έρευνα για βίντεο, έρευνα από το τμήμα συμμόρφωσης, έρευνα για τις αιτήσεις που έχει προχωρεί, έρευνα από όλες τις τράπεζες αν ήταν σε συμμόρφωση, έρευνα από την ερευνητική επιτροπή, έρευνα από την επιτροπή εσωτερικών και έρευνα από την φορολογία.

Ο γνωστός, πλέον, δικηγόρος λόγω του βίντεο, κατάθεσε στην Επιτροπή πως, στις 12 Οκτωβρίου δημοσιοποιήθηκε το επίμαχο βίντεο και στις 29 Οκτωβρίου επέτρεψε στην Αστυνομία για να ελέγξει το γραφείου του, υπολογιστές και άλλα συναφή. Στις 21 Νοεμβρίου, είπε πως παρέδωσε πληρεξούσια έγγραφα δικά του και της συζύγου του για να δουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο, είπε πως ζήτησε ανάλυσή του και τόνισε ότι και ο ίδιος συγκλονίστηκε από αυτά που είδε στο τελικό προιόν. Σύμφωνα με αντίγραφο έκθεσης του εμπειρογνώμονα ο οποίος είχε αναλύσει και το πενταπλό φονικό της Αγίας Νάπας, αναφέρεται στην έκθεση πως παρατηρείται συρραφή σκηνών επί του περιεχομένου, ενώ παραλήφθηκαν και κρίσιμοι διάλογοι που υπήρξαν μεταξύ του ίδιου και των «wealth managers». Στη συνέχεια, ο κ. Πιττάτζης έδειξε φωτογραφίες του που είναι στιγμιότυπα του βίντεο και που φαίνεται να φορά διαφορετικές γραβάτες. Άρα από διαφορετικές χρονικές στιγμές και άρα είναι κατασκευασμένο βίντεο.

Στη συνέχεια, ένας εκ των επιτρόπων της 4μελούς Επιτροπής, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς του απαγόρευσαν να δημοσιοποιήσει οτιδήποτε για την περίπτωση, αλλά έπειτα η ΜΟΚΑΣ του είπε μετά από ένα χρόνο ότι είναι εκτός των αρμοδιοτήτων τους. Ο κ. Πιττάτζης σημείωσε ότι, δεν γνωρίζει, δεν θέλει να αφήσει αιχμές και παρότι ζήτησε την άδεια από την ΜΟΚΑΣ για να δημοσιεύσει τις ενέργειές του, του απάντησαν αρνητικά. «Δεν ξέρω τους λόγους της απόφασής τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πιττάτζης τόνισε ότι περίμενε 7 μήνες για να μιλήσει, είπε ότι είχε κατακρεουργηθεί και του απαγορευόταν να μιλήσει παρόλο που υπερασπιζόταν μια ζωή πελάτες. Στις 22/9 προχώρησα σε απάντηση προς το Al Jazeera, τους ανάφερα με τη σειρά μου ότι είχα υποψίες για τους ανθρώπους που με προσέγγισαν, τους τόνισα ότι είχα προβεί σε γραπτές καταγγελίες προς τα αρμόδια όργανα, ενώ τους τόνισα ότι τους ηχογραφούσα. Τους τόνισε δε, ότι, μου απαγορευόταν να τους στείλω το εν λόγω έγγραφο καταγγελίας και ότι έπρεπε να επικοινωνήσουν με την αρμόδια αρχή αν ήθελαν την καταγγελία. Στη συνέχεια ενημέρωσα τη ΜΟΚΑΣ ότι με προσέγγισαν δημοσιογράφοι αντί για επενδυτές, αλλά η ΜΟΚΑΣ την 5η Νοεμβρίου 2020 τον ενημέρωσε πως δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της αφού δεν είναι απόπειρα και δεν είναι επενδυτές. Πρόσθετα, ο κ. Πιττάτζης είπε πως απαιτούνται χρόνια και μεγάλος κόπος για να δημιουργήσει το όνομα του δικηγορικού του γραφείου, ωστόσο τον «παρέσυρε» ένα μονταρισμένο βίντεο από το τσουνάμι που προκάλεσε το σχετικό βίντεο που προβλήθηκε.

Μετά από ερώτηση της κ. Δήμητρας Καλογήρου, μίας εκ των τεσσάρων επίτροπων για την ερευνητική επιτροπή, για το γιατί προχώρησε σε όλη αυτή την διαδικασία και δεν αρνήθηκε εξ’ αρχής να αναλάβει τους πελάτες, ο κ. Πιττάτζης είπε τα εξής: «Έκανα το νομικό μου καθήκον, όσον αφορά στους νόμιμους, είπα φέρτε μου να δούμε με αυτόν με την ενδεχόμενη καταδίκη. Η απάντηση φύγετε από το γραφείο μου είναι εύκολη, δύσκολη είναι να κάνω το χρέος μου προς την πολιτεία. Η υποχρέωση του κάθε δικηγόρου δεν είναι να προστατεύει τα εν οίκο, αλλά και την πολιτεία.

Αναφορικά με άλλη ερώτηση άλλου μέλους της Επιτροπής αναφορικά με το πώς τους γνώρισε αυτούς τους «wealth managers», ο κ. Πιττάτζης είπε τα εξής: Τους «wealth managers» τους έφερε η κτηματομεσιτική εταιρεία που συνεργάζομαι επί 20 χρόνια. Εξακολουθώ να συνεργάζομαι μαζί τους, οι συνεργάτες μου επικοινώνησαν με εκείνους ότι είχαν πολλούς πελάτες και τεράστιο πελατολόγιο. Μάλιστα κάποτε μιλούσαν για εκατοντάδες επενδύσεις εκατομμυρίων στην Κύπρο. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να αναλάβω τους πελάτες που δεν αντιμετώπιζαν κάποια ενδεχόμενη καταδίκη.

Την 1η Νοεμβρίου 2019 η ΜΟΚΑΣ όρισε ανακριτή και κατάθεσε ο κ. Πιττάτζης στην Ερευνητική Επιτροπή το σχετικό έγγραφο ως τεκμήριο. Όπως είπε, την επόμενη ημέρα επικοινώνησε η ανακρίτρια που είχε οριστεί και οι εντολές του ήταν να περιμένει να ξαναέρθουν αυτοί οι «επενδυτές» στην Κύπρο, για να προχωρήσει η διαδικασία με την ΜΟΚΑΣ. Μετά από 1 χρόνο, έλαβε, όπως είπε ο κ. Πιττάτζης email από το Δίκτυο Al Jazeera ότι ήταν δημοσιογράφοι οι δύο κύριοι.

Έπειτα, 29 Οκτωβρίου 2019 σε ανύποπτο χρόνο και αφού είχα επικοινωνία μαζί τους, πήρα τηλέφωνο τον δικηγορικό σύλλογο και ζήτησα τη συμβουλή τους, με τον κ. Δώρο Ιωαννίδη να με επιβεβαιώνει. Έπειτα, κατέβαλλα σχετική αναφορά στη ΜΟΚΑΣ.

Για τα όσα έχουν δημοσιεύθηκαν από το δίκτυο Al Jazeera ο κ. Πιττάτζης ανάφερε ότι είχε καταλάβει από αυτούς τους δύο «wealth managers» που τον προσέγγισαν ότι θα γινόταν απόπειρα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο κ. Πιττάτζης τόνισε ότι οι συνομιλίες με τους «wealth managers» αποσκοπούσε στην παροχή κατευθυντήριων γραμμών προς τις υπόχρεες οντότητες για την υποβολή ποιοτικών αναφορών προς την ΜΟ.Κ.Α.Σ.

Σημειώνεται πως, η ΜΟ.Κ.Α.Σ ως η Εθνική Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών της Κύπρου, είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη λήψη όλων των αναφορών που περιλαμβάνουν υποψίες ότι κεφάλαια συνιστούν ή ενδέχεται να συνιστούν έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες ή σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τη χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας.

Εν συνεχεία ο κ. Πιττάτζης ξεκαθάρισε ενώπιον της επιτροπής πως δεν ήταν σε καμία συνάντηση με τον κ. Συλλούρη και μέχρι ένα χρόνο αργότερα, δηλαδή το 2020, δεν τον είχε γνωρίσει ποτέ από κοντά.

Στις 25 και 26 Οκτωβρίου είχα συναντήσεις μαζί τους, και η πρώτη επικοινωνία που είχα μαζί τους ήταν στις 24 Οκτωβρίου 2019 και την ίδια ημέρα προέβηκα σε εσωτερική αναφορά στις πρόνοιες του άρθρου 19 (μητρώο εσωτερικών αναφορών). Όπως δήλωσε λοιπόν ο κ. Πιττάτζης, πρέπει σύμφωνα με τις οδηγίες της ΜΟΚΑΣ να διερευνά ο δικηγόρος τους υπόπτους και πρέπει να ελέγχεται κατά πόσο βάσει των οδηγιών της ΜΟΚΑΣ θα συνεχίζεται η συναλλαγή.

Σύμφωνα με τον κ. Πιττάτζη, ανάφερε πως, στις 25 Οκτωβρίου 2019 αντάλλαξα γραπτά μηνύματα με τους μεσίτες που έφερα στο γραφείο μου, με την προσπάθεια να αλιεύσω πληροφορίες. Τα γραπτά μηνύματα έχουν κατατεθεί και στην αστυνομία. Λόγω των υποψιών μου, ηχογραφούσα τους «wealth managers» για να κρατήσω πληροφορίες μέσω του κινητού μου τηλεφώνου. Επίσης αυτές οι συνομιλίες έχουν δοθεί στην αστυνομία. Τους εξήγησα τι δεν μπορούσαν να κάνουν στην Κύπρο και ότι δεν μπορεί να γίνει ξέπλυμα. Τους είπα ότι θα πρέπει να φέρουν τα κατάλληλα έγγραφα για να αποφασίσω αν θα τους αναλάβουμε ως πελάτες.

Οι μορφές των αναφορών που υποβάλλονται στη ΜΟΚΑΣ διαχωρίζονται σε Αναφορές Υπόπτων Δραστηριοτήτων (Suspicious Activity Reports – SARs) και σε Αναφορές Υπόπτων Συναλλαγών (Suspicious Transaction Reports – STRs). Η κατηγορία η οποία και ανάγνωσε ο κ. Πιττάτζης ενώπιον της Ερευνητικής, περιλαμβάνει αναφορές που εδράζονται σε γενικές υποψίες οι οποίες εγείρονται από τη γενικότερη συμπεριφορά του υπό αναφορά προσώπου και η οποία δημιουργεί τη γνώση ή την πεποίθηση ότι αυτός ενδέχεται να εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες από τις οποίες ενδέχεται να προήλθαν έσοδα. Αυτές οι αναφορές πρέπει να είναι περιορισμένες και οι υπόχρεες οντότητες πρέπει κατά κανόνα να προχωρούν σε διερεύνηση συναλλαγών και να μην περιορίζονται στην αναφορά στη Μονάδα πληροφοριών μόνο π.χ. δημοσιεύματα.

Ο κ. Πιττάτζης, όπως είπε ενώπιον της Ερευνητικής, προχώρησε στην ΜΟΚΑΣ για απόπειρα αναφοράς για ξέπλυμα και προχώρησε το έργο της επικοινωνίας μαζί με τους «wealth managers» του βίντεο γιατί οι ελεγχόμενες οντότητες δεν πρέπει να αποκαλύψουν στους πελάτες τους την πρόθεση καταγγελίας.

Για τα όσα έχουν δημοσιεύθηκαν από το δίκτυο Al Jazeera ο κ. Πιττάτζης ανάφερε ότι είχε καταλάβει από αυτούς τους δύο «wealth managers» που τον προσέγγισαν ότι θα γινόταν απόπειρα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο κ. Πιττάτζης τόνισε ότι οι συνομιλίες με τους «wealth managers» αποσκοπούσε στην παροχή κατευθυντήριων γραμμών προς τις υπόχρεες οντότητες για την υποβολή ποιοτικών αναφορών προς την ΜΟ.Κ.Α.Σ.

Σημειώνεται πως, η ΜΟ.Κ.Α.Σ ως η Εθνική Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών της Κύπρου, είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη λήψη όλων των αναφορών που περιλαμβάνουν υποψίες ότι κεφάλαια συνιστούν ή ενδέχεται να συνιστούν έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες ή σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τη χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας.

Με την έναρξη της διαδικασίας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, ο κ. Πιττάτζης προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με το επάγγελμά του, κατέθεσε αριθμό τεκμηρίων και την δήλωση που ετοίμασε. Ετοίμασε γραπτή δήλωση, που ανέφερε ότι ένας από τους λόγους που κλήθηκε για να καταθέσει, ήταν τα γνωστά γεγονότα του Al Jazeera και ο σάλος που προκλήθηκε.

«Κατόπιν σύσταση κτηματομεσιτικής εταιρείας, μου ζητήθηκε να συναντηθώ με «wealth managers», ουδέποτε αυτοί οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera δεν μιλούσαν για πελάτες που είχαν καταδίκη, απλώς για ένα πελάτη από τους 18, που αντιμετώπιζε αδίκως δικαστική διαμάχη.”

Πηγή: Καθημερινή