Πληθώρα πλαστικών στο εμπόριο – Νέες απαιτήσεις

Σειρά πλαστικών προϊόντων όπως τα μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, ποτήρια, μπατονέτες ποτήρια μαις χρήσης κ.λπ. δεν θα έπρεπε να τοποθετούνται στην αγορά μετά τις 3/7/2021

plastika kalamakia aposirontai stadiaka pagkosmia alisida xenodoxein alles etairties akolouthoun ΕΜΠΟΡΙΟ, πλαστικά καλαμάκια

Σειρά πλαστικών προϊόντων όπως τα μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, ποτήρια, μπατονέτες ποτήρια μαις χρήσης κ.λπ. δεν θα έπρεπε να τοποθετούνται στην αγορά μετά τις 3/7/2021, όπως προβλέπει νομοσχέδιο, το οποίο ενσωματώνει την οδηγία 2019/904/ΕΕ για τον περιορισμό των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στις 26/11/2021 στη Βουλή και είναι άγνωστο πότε θα συζητηθεί. Παρόλα αυτά, κατασκευαστές, παραγωγοί και εισαγωγείς γνωρίζουν τις πρόνοιες της οδηγίας σε διαβουλεύσεις που είχαν με το Τμήμα Περιβάλλοντος και όφειλαν να διανέμουν στην αγορά μετά τις 3 Ιουλίου εναλλακτικά προϊόντα, πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Επίσης, για άλλα τέσσερα προϊόντα (πλαστικά ποτήρια, υγρά μαντηλάκια, είδη προσωπικής υγιεινής και καπνικά προϊόντα), έπρεπε να διατίθενται προς πώληση εφόσον φέρουν ειδική σήμανση. Μέσα από την ευρωπαϊκή οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των προϊόντων.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης, από 3/7/2021, ισχύουν τα πιο κάτω: Απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά των πιο κάτω πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης: 1. Μπατονέτες με πλαστικό στέλεχος (με εξαίρεση αυτές που εμπίπτουν στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό) 2. Μαχαιροπήρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ράβδοι φαγητού-chopsticks) 3. Πιάτα 4. Καλαμάκια 5. Αναδευτήρες ποτών 6. Ράβδοι που προσαρτώνται και στηρίζουν μπαλόνια. 7. Περιέκτες τροφίμων κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο. 8. Περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματα τους 9. Κυπελλάκια από διογκωμένο πολυστυρένιο και τα καπάκια και καλύμματα τους. 10. Προϊόντα που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη.

Νέες απαιτήσεις σήμανσης

Τα πλαστικά μίας χρήσης που απαριθμούνται πιο κάτω και διατίθενται στην αγορά, απαιτείται να φέρουν εμφανή, ευανάγνωστη και ανεξίτηλη σήμανση ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ποια προϊόντα προορίζονται για επαναχρησιμοποίηση, για ανακύκλωση και για κομποστοποίηση.

1. Σερβιέτες υγιεινής, ταμπόν 2. Υγρά μαντηλάκια 3. Προϊόντα καπνού με φίλτρο και φίλτρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο για χρήση σε συνδυασμό με προϊόντα καπνού. • Τσιγάρα ή πούρα με φίλτρο που περιέχουν πλαστικό • Φίλτρα μιας χρήσης που περιέχουν πλαστικό • Ηλεκτρονική συσκευή για χρήση με προϊόν αεριοποιημένου καπνού όπου συμπεριλαμβάνεται φίλτρο μίας χρήσης που περιέχει πλαστική ύλη. 4. Κυπελλάκια για ποτά.

Για τη σήμανση των πιο πάνω ειδών, σημειώνεται ότι έχει δοθεί παρέκκλιση, και δίνεται η δυνατότητα για τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά πριν από τις 4/7/2022, να μπορεί να τοποθετιέται με αυτοκόλλητο. Από τις 4/7/2022, όλα τα προαναφερθέντα προϊόντα τα οποία διατίθενται στην αγορά θα πρέπει να φέρουν τυπωμένη τη σήμανση στο προϊόν ή τη συσκευασία του, αναλόγως πως απαιτείται από τον σχετικό Κανονισμό.

Μείωση κατανάλωσης

Εφαρμόζεται μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης τα οποία καταγράφονται πιο κάτω:

1.Κυπελλάκια ποτών με τα καπάκια τους 2. Περιέκτες τροφίμων. Δοχεία όπως κουτιά με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα.

Διασφαλίζεται χωριστή συλλογή για ανακύκλωση

Σύμφωνα με την οδηγία, τίθεται υποχρεωτικός στόχος χωριστής συλλογής πλαστικών μπουκαλιών 77% για το 2025 και 90% για το 2023. Για την επίτευξη του στόχου, δίνεται η δυνατότητα για καθιέρωση συστημάτων επιστροφής εγγύησης, καθώς και καθορισμός στόχων για συστήματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.

Μείωση κατανάλωσης πλαστικών φιαλών νερού

Θεσπίζονται συστήματα διευρυμένη ευθύνης του παραγωγού για όλα τα πλαστικά προϊόντα που σημειώνονται πιο κάτω:

Τμήμα Α

1. Περιέκτες τροφίμων 2. πακέτα και περιτυλίγματα από εύκαμπτο υλικό 3. περιέκτες ποτών έως τρία λίτρα 4. κυπελλάκια με τα καπάκια και τα καλύμματα τους 5. λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς

Τμήμα Β

1. Υγρά μαντηλάκια 2. Μπαλόνια

Τμήμα Γ

1. Προϊόντα καπνού με φίλτρο και φίλτρα, καθώς και για τα αλιευτικά εργαλεία που περιέχουν πλαστική ύλη.

Τα συστήματα θεσπίζονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, αλλά για συστήματα που έχουν θεσπιστεί πριν από τις 4/7/2018 και σε σχέση με τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που απαριθμούνται στο Τμήμα Γ έως 5/1/2023.

Όλα τα καπάκια προσαρτημένα στα μπουκάλια

Σύμφωνα με την Οδηγία από 3/7/2024, οι πλαστικοί περιέκτες ποτών (συμπεριλαμβανομένων και των φιάλων ποτών) έως και 3 λίτρα, που φέρουν καπάκια και καλύμματα από πλαστική ύλη, θα μπορούν να διατίθενται στην αγορά μόνο εάν τα καπάκια και τα καλύμματα παραμένουν προσαρτημένα στους περιέκτες κατά τη διάρκεια του προβλεπόμενου σταδίου χρήσης του προϊόντος. Για το εν λόγω θέμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης, την εκπόνηση εναρμονισμένων προτύπων σχετικά με την απαίτηση αυτή.

Όσων αφορά τις φιάλες ποτών με χωρητικότητα έως και 3 λίτρα:

α) από το 2025 οι φιάλες ποτών έως 3 λίτρα οι οποίες κατασκευάζονται από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) ως βασικό υλικό, περιέχουν τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένο πλαστικό υπολογιζόμενο ως μέσος όρος για όλες τις φιάλες PET που διατίθενται στην αγορά στην επικράτεια του ΚΜ

β) από το 2030 οι φιάλες ποτών έως 3 λίτρα οι οποίες κατασκευάζονται από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) ως βασικό υλικό, περιέχουν τουλάχιστον 30% ανακυκλωμένο πλαστικό υπολογιζόμενο ως μέσος όρος για όλες τις φιάλες PET που διατίθενται στην αγορά στην επικράτεια του ΚΜ.

philenews.com