Ποινική δίωξη σε πρόσωπα που ευθύνονται για τις υποθέσεις ασθενών με καταρράκτη

Οι οκτώ ασθενής έπαθαν σοβαρές επιπλοκές λόγω προσβολής από πολυανθεκτικό στέλεχος ψευδομονάδας μετά από εγχείρηση καταρράκτη σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Πίσω στη Νομική Υπηρεσία επεστράφη προχθές από την Αστυνομία ο φάκελος που αφορούσε στις καταγγελίες από ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση καταρράκτη σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» από αστυνομικές πηγές, αρχικά ο φάκελος του ΤΑΕ Λευκωσίας, που διερεύνησε τις καταγγελίες και ήταν ογκωδέστατος, είχε παραδοθεί στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες, αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Μετά από εξέταση του ανακριτικού υλικού και των μαρτυριών που συγκεντρώθηκαν, η Νομική Υπηρεσία απέστειλε πίσω στην Αστυνομία τον φάκελο με οδηγίες όπως ληφθεί μια διευκρινιστική κατάθεση και γίνουν κάποιες άλλες ενέργειες σχετικά με την υπόθεση. Τα όσα ζητήθηκαν, εκτελέσθηκαν από την Αστυνομία και προχθές ο φάκελος διαβιβάστηκε πάλι πίσω στη Νομική Υπηρεσία για τελικές οδηγίες.

Όπως έγραψε ο «Φ», στο πόρισμά της η Αστυνομία εισηγείται την ποινική δίωξη συγκεκριμένων προσώπων που ευθύνονται για την κατάσταση των ασθενών μετά που υποβλήθηκαν σε επέμβαση καταρράκτη. Συγκεκριμένα, ευθύνες καταλογίζονται σε γιατρούς αλλά και άλλα πρόσωπα. Οι ανακριτές της υπόθεσης έχουν συγκεντρώσει μαρτυρίες που δείχνουν κατ’ ισχυρισμό σοβαρή αμέλεια από πλευράς εμπλεκομένων. Όλη η μαρτυρία συνοψίζεται σε επτά box files με καταθέσεις και άλλα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στον έναν χρόνο ερευνών. 

Όπως είναι γνωστό, οι οκτώ ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εγχείρηση καταρράκτη σε ιδιωτικό νοσοκομείο στη Λευκωσία και έτυχαν περίθαλψης και σε δεύτερη ιδιωτική κλινική στη Λεμεσό, παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές λόγω προσβολής από πολυανθεκτικό στέλεχος ψευδομονάδας και εισήχθησαν εσπευσμένα στο Μακάρειο Νοσοκομείο και στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Πέντε από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση έχασαν το μάτι τους και οι τρεις είχαν απώλεια όρασης κατά 80%. Ένας ασθενής απεβίωσε σε μικρό σχετικά διάστημα από την επέμβαση και δεύτερος έναν χρόνο μετά.

Σημειώνεται ότι έρευνα για το συμβάν είχε διενεργήσει και το υπουργείο Υγείας όπως και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Για την υπόθεση ανακρίθηκαν εμπλεκόμενοι που δεν παραδέχθηκαν ότι φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη.

philenews.com