Πώς να θερμάνετε με τον καλύτερο και πιο οικονομικό τρόπο το σπίτι σας (vid)

Η ενεργειακή θωράκιση του χώρου είναι το πρώτο που πρέπει να λάβουμε υπόψη

accidente ecuador 2 63 ΘΕΡΜΑΝΣΗ, ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Για τους τρόπους θέρμανσης των σπιτιών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τώρα που διανύουμε τον χειμώνα, μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», η Μηχανολόγος Μηχανικός Ελίζα Βασιλείου.

Όσον αφορά τα κλιματιστικά, σημείωσε πως η απόδοση διαφέρει ανάλογα με την τοποθεσία, δηλαδή διαφορετική θα είναι η απόδοση ενός κλιματιστικού στο Τρόοδος και διαφορετική σε ένα σπίτι χτισμένο στην πόλη.

Η απόδοση εξαρτάται, όπως είπε, και από τη χρήση που γίνεται και εάν θα χρησιμοποιηθεί σε ένα καλά μονωμένο χώρο.

Η ενεργειακή θωράκιση του χώρου είναι το πρώτο που πρέπει να λάβουμε υπόψη, τόνισε.

«Η μόνωση είναι η θωράκιση έναντι των θερμικών απωλειών και είναι καλό να ξέρουν οι πολίτες που θα χτίσουν καινούρια σπίτια, πέρα από αρχιτέκτονα να εισάξουν στους μελετητές και ένα μηχανολόγο μηχανικό που θα προνοήσει για αυτά», είπε.

Την ίδια ώρα σημείωσε πως η θέρμανση ενός σπιτιού με κλιματιστικό δεν είναι εφάμιλλη ενός συστήματος κεντρικής θέρμανσης.

Όπως είπε, με μια καλή λειτουργία θέρμανσης θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Κληθείσα να σχολιάσει εάν οι σόμπες αλογόνου συμφέρουν οικονομικά, η κα. Βασιλείου είπε πως θα πληρώσει λιγότερα ο καταναλωτής, ωστόσο, από πλευράς απόδοσης δεν θα είναι το ίδιο με ένα σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Λειτουργεί με ακτινοβολία, άρα θερμαίνει μόνο στον χώρο που ακτινοβολεί, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις ξυλόσομπες, σημείωσε πως ζεσταίνουν περισσότερο από ένα τζάκι, ωστόσο, όχι περισσότερο από μηχανικές λύσεις.

«Το τζάκι ως λύση για θέρμανση δεν είναι τόσο αποδοτική», είπε.

Την ίδια ώρα τόνισε πως όποιο σύστημα θέρμανσης και να έχει κάποιο σπίτι, θα πρέπει να γνωρίζει πως η συντήρησή του εξοικονομεί 10%-20% ενέργεια.
Πρόσθεσε πως η συντήρηση βελτιώνει επίσης την απόδοση, μειώνει την κατανάλωση καυσίμων και βοηθά στην επέκταση της διάρκειας ζωής του εξοπλισμού.
Η συντήρηση, είπε, πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο πριν αρχίσει η λειτουργία.

Σχετικά με την κεντρική θέρμανση, ανέφερε πως η θερμοκρασία του θερμοστάτη είναι πολύ σημαντική για την εξοικονόμηση.
Πρέπει, είπε, να ρυθμίζεται γύρω στους 21-22 βαθμούς, όσο κι αν ακούγεται χαμηλή θερμοκρασία.

«Για κάθε βαθμό που ψηλώνουμε τη θέρμανση αυξάνουμε την κατανάλωση κατά 7% περίπου», τόνισε.

Την ώρα που κοιμόμαστε, πρόσθεσε, θα πρέπει να χαμηλώνει η θερμοκρασία 3-4 βαθμούς και για όση ώρα είναι σε λειτουργία, δεν πρέπει να υπάρχουν παράθυρα και πόρτες ανοιχτές.

Τώρα με την πανδημία και ενόψει των γιορτών που πολλοί θα μαζευτούν σε σπίτια, σημείωσε πως συστήνεται εντατικός αερισμός σύντομης διάρκειας.

Είναι καλύτερο, πρόσθεσε, να ανοίξουμε διάπλατα πόρτες και παράθυρα για 5-10 λεπτά, παρά να υπάρχει μισάνοικτο παράθυρο.