Πώς να ξεχωρίσουμε τα κουνούπια Aedes aegypti και τι μπορεί να προκαλέσουν (ΒΙΝΤΕΟ)

Επί ποδός βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές λόγω των κουνουπιών Aedes aegypti

2497CE9C EB7F 432F A289 9B8F56F1EAD5

Επί ποδός βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές σε Λάρνακα και Λεμεσό για ψεκασμούς λόγω των κουνουπιών Aedes aegypti.

Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών Ηρόδοτος Ηροδότου είπε τα κουνούπια που εντοπίστηκαν στη Λεμεσό είναι τα ίδια με αυτά που εντοπίστηκαν στη Δρομολαξιά.

«Οι συνεργάτες μας του ΤΕΠΑΚ έχουν πάρει δείγματα από τα κουνούπια τα οποία έχουν παγιδευτεί και μετά από τις εξετάσεις έχει καθοριστεί ότι το κουνούπι που βρέθηκε στην περιοχή της Λεμεσού είναι το κουνούπι Aedes aegypti».

Επισήμανε ότι πέραν από την ενόχληση που προκαλεί το συγκεκριμένο κουνούπι είναι και διαβιβαστής διάφορων ασθενειών εξηγώντας ότι αυτές οι ασθένειες δεν ενδημούν στην Κύπρο.

«Σήμερα είχαμε σύσκεψη με τον δήμαρχο Λεμεσού όπου συζητήθηκε το τι έχει βρεθεί και ένα σχέδιο δράσης που θα ακολουθηθεί και θα είναι παρόμοιο με αυτό της Λάρνακας» ανέφερε ο κ. Ηροδότου.

Ερωτηθείς κατά πόσο μπορούν οι πολίτες να λάβουν κάποια προληπτικά μέτρα είπε ότι «Ο κόσμος πρώτα από όλα πρέπει να κοιτάξει την αυλή του για να δει αν υπάρχει κάτι που να κρατά βρόχινο νερό, όπως τα πιατάκια στις γλάστρες ή οπουδήποτε υπάρχει νερό και το κουνούπι θα μπορεί να πάει για να γεννήσει τα αυγά του.

Αν αδειάσουμε όλους αυτούς τους κουβάδες δεν θα βρει τρόπο του κουνούπι να γεννήσει τα αυγά του».

Επιπλέον σε ερώτηση πώς μπορούν οι πολίτες να αναγνωρίσουν αν τους τσίμπησε αυτό το κουνουπιού είπε ότι έχει την ίδια ενόχληση όπως τα υπόλοιπα, «η διαφορά είναι ότι μας τσιμπά και τη μέρα αντί μόνο τη νύχτα και από τις άσπρες γραμμές που έχει στο σώμα του το κουνούπι».