ΠΟΥ: Σήμα κινδύνου για τη μείωση των ημερών της καραντίνας

ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου απ’ αυτή την επιλογή και καλεί τις κυβερνήσεις να είναι προσεκτικές.

καραντίνα, ΠΟΥ

Την ώρα που η μία μετά την άλλη διάφορες χώρες έχουν αρχίσει και συστήνουν τη συντόμευση της καραντίνας για εμβολιασμένους που διαγιγνώσκονται με τον ιό ή που έρχονται σε επαφή με κρούσματα, μετά και τη σχετική σύσταση των CDC στις ΗΠΑ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου απ’ αυτή την επιλογή και καλεί τις κυβερνήσεις να είναι προσεκτικές. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων του διεθνούς οργανισμού, Μάικ Ράιαν, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων που γίνεται διαδικτυακά από τη Γενεύη, είπε ότι δεν συστήνεται η μείωση των ελέγχων για την Covid, συμπεριλαμβανομένης της συντόμευσης της περιόδου αυτοαπομόνωσης, καθώς καλπάζει παγκοσμίως η πανδημία με ρεκόρ κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή, το ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται τα αρνητικά ρεκόρ μολύνσεων κορωνοϊού, με τη Γηραιά Ήπειρο να βρίσκεται στη δίνη της σαρωτικής επέλασης της νέας μετάλλαξης. Παραδομένη στη δραματική αύξηση των μολύνσεων, η Ευρώπη επιταχύνει τον ρυθμό της και χαράσσει μέτρα θωράκισης για την πανδημία. Η πλειονότητα των κυβερνήσεων έχουν αναθεωρήσει τις οδηγίες τους, θεσπίζοντας νέα πολιτική περιορισμών, ενώ οι υγειονομικοί φορείς καλούν τον κόσμο να αποφύγει τις μεγάλες συγκεντρώσεις και τα πάρτι παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Ταυτόχρονα, επιταχύνονται τα εμβολιαστικά προγράμματα και έμφαση στην τρίτη αναμνηστική δόση για τη θωράκιση έναντι του νέου στελέχους. Είναι για αυτό το λόγο που η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για άλλη μια φορά απηύθυνε έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν. Η αντιμετώπιση των μεταλλάξεων θα γίνει με την αύξηση των εμβολιασμών σημείωσε με ανάρτησή της στο Twitter η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Φέτος, εκατομμύρια Ευρωπαίοι εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19. «Σήμερα, πάνω από το 78% όλων των ενηλίκων στην ΕΕ είναι εμβολιασμένοι. Αλλά για να αντιμετωπίσουμε τις παραλλαγές, πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω τα ποσοστά εμβολιασμού. Έχουμε αρκετές δόσεις για εμβολιασμούς και αναμνηστικές δόσεις. Άρα ας το κάνουμε» υπογράμμισε.

Από ότι φαίνεται όμως τα χειρότερα με την Όμικρον, θα έρθουν τις επόμενες μέρες. Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Δρ Άντονι Φάουτσι εκτίμησε ότι το κύμα της πανδημίας που οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον ενδέχεται να κορυφωθεί στη α γύρω στα τέλη Ιανουαρίου. «Θα έλεγα, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της χώρας μας και τις διαφορές μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, ότι είναι πιθανό (η κορύφωση) να συμβεί σε πάνω από δύο εβδομάδες, πιθανότατα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου» είπε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου. Παρόμοιες είναι οι εκτιμήσεις και για άλλες χώρες.

Η Σιάν παλεύει με την Covid-19

Ο τεχνολογικός και βιομηχανικός κόμβος της Σιάν στην Κίνα κατέγραψε χθες πάνω από 100 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον απολογισμό των μολύνσεων τοπικής μετάδοσης στο υψηλότερο επίπεδο για οποιαδήποτε κινεζική πόλη φέτος. Παρά τον χαμηλό απολογισμό κρουσμάτων συγκριτικά με εστίες σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο, οι κινεζικές αρχές επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις, καθώς το Πεκίνο απαιτεί κάθε έξαρση να τίθεται γρήγορα υπό περιορισμό. Σε πολλούς κατοίκους έχει απαγορευθεί η έξοδος από τα συγκροτήματα κατοικιών τους εκτός κι να πηγαίνουν να υποβληθούν σε τεστ ή συντρέχει σοβαρός λόγος και έχουν τη σχετική έγκριση των αρχών. Η Samsung Electronics και η Micron Technology, δύο από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρίες κατασκευής καρτών μνήμης, έχουν προειδοποιήσει ότι το lockdown μπορεί να επηρεάσει τις μεταποιητικές τους μονάδες στην περιοχή.

philenews.com