Πραγματοποιηθηκε η τελετή διαβεβαίωσης των 32 νέων Ανώτατων Στρατιωτικών Ιδρυμάτων

Οι απόφοιτοι είναι από τα τρία σώματα στρατού, της αεροπορίας, του ναυτικού και του στρατού ξηράς

Screenshot 2 3 Αξιωματικοί, ΤΕΛΕΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗΣ, υπουργός Άμυνας

Πραγματοποιηθηκε η τελετή διαβεβαίωσης των 32 νέων αξιωματικών αποφοίτων των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στο στρατόπεδο “Σταύρου Στυλιανίδη” στον Κόρνο.

Οι απόφοιτοι είναι από τα τρία σώματα στρατού, της αεροπορίας, του ναυτικού και του στρατού ξηράς. Ανάμεσα τους και μια γυναίκα απόφοιτος της στρατιωτικής σχολής ευελπίδων στο παζικό.

Η τελετή άρχισε με επιθεώρηση διακλαδικού αγήματος από τον Υπουργό Άμυνας, Βασίλη Πάλμα και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα, με τη ΣΜΕΦ να παιανίζει στρατιωτικά εμβατήρια.

Στην συνέχεια έγινε άφιξη της πολεμικής σημαίας από άγημα καταδρομών. Ακολούθησε η τελετή διαβεβαίωσης.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στην ημερήσια διαταγή ανέφερε πως «η Εθνική Φρουρά εξοπλίζεται, μετεξελίσσεται και προσαρμόζεται στα σύγχρονα επιχειρησιακά δεδομένα, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει τις σχέσεις της με ένοπλες δυνάμεις άλλων χωρών μέσω της συμμετοχής της σε αποστολές και συνεργασίες, οι οποίες της προσδίδουν μια νέα διάσταση και ταυτόχρονα ένα σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Σημείωσε πως «η συνεχής εξέλιξη δεν αφορά μόνο σε συστήματα και μέσα, καθώς ο καθοριστικός παράγοντας νίκης και επιτυχίας στο πεδίο της μάχης είναι ο άνθρωπος. Το προσωπικό μας θα συνεχίσει να αποτελεί το κέντρο του ενδιαφέροντος μας ως τον σημαντικότερο πολλαπλασιαστή ισχύος και το ποιοτικόσυγκριτικό πλεονέκτημά μας».

Είπε πως «στο πλαίσιο αυτό προωθούνται τομές και παρεμβάσεις συνολικά για το έμψυχο δυναμικό. Αυτό έγινε ήδη για τους ΣΥΟΠ εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και φέρνοντας κοντά μας νέες και νέους που αγαπούν τον στρατό και την πατρίδα, σχεδιάζουμε ανάλογα μέτρα για τους υπαξιωματικούς», ανέφερε.

Σημείωσε πως «στην ίδια κατεύθυνση, επενδύουμε στους αξιωματικούς μας, με σκοπό να τους δοθούν όλα τα απαραίτητα εφόδια και οι γνώσεις για να καταστούν οι ηγήτορες που χρειαζόμαστε. Οι πολλαπλές και πολυδιάστατες προκλήσεις του μέλλοντος απαιτούν αξιωματικούς καταρτισμένους και ικανούς να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να προσαρμόζονται έγκαιρα σε αυτές. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πήχης έχει τεθεί ψηλά. Οι αλλαγές γύρω μας είναι πολύ πιο γρήγορες απ’ ότι στο παρελθόν. Είναι στο χέρι σας να βελτιώνεστε συνεχώς παρακολουθώντας τις εξελίξεις και αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία για περαιτέρω επιστημονική και ακαδημαϊκή κατάρτιση», επεσήμανε.

Τόνισε πως «δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Η επί, 50 έτη, ύπαρξη κατοχικού στρατού και η συνεχώς εξελισσόμενη τουρκική προκλητικότητα, με την οποία θίγονται ζωτικά μας συμφέροντα, επιβάλλουν τη συνεχή ετοιμότητά μας να προασπίσουμε την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας», ανέφερε.

Ακολούθησε η απονομή των ξιφών στους 32 αποφοίτους.

Ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας στον χαιρετισμό του ανέφερε πως η Εθνική Φρουρά «έξι δεκαετίες μετά την ίδρυσή της και μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή του 1974, με την κατοχή να υφίσταται, έχει αναλάβει ένα νέο πολυδιάστατο ρόλο. Καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε πολλές προκλήσεις ταυτόχρονα».

Σημείωσε πως «εκσυγχρονίζουμε, ενισχύουμε και βελτιώνουμε την Εθνική Φρουρά με στόχο να την καταστήσουμε έναν σύγχρονο, αξιόπιστο, ευέλικτο και αποτελεσματικό στρατό, ικανό να προασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας και να ανταποκρίνεται πλήρως έναντι σύγχρονων ασύμμετρων απειλών».

Τόνισε πως «μέσα από την υλοποίηση του εξοπλιστικού μας προγράμματος και άλλες καινοτόμες αλλαγές επιδιώκουμε την ενίσχυση της μαχητικής μας ισχύος και της αποτρεπτικής μας ικανότητας».

Είπε πως «η Εθνική Φρουρά αποκτά νέα στελέχη έτοιμα να συμβάλουν στην περαιτέρω αναβάθμισή της και η επιτυχία σας αντικατοπτρίζει την αφοσίωση και τη δέσμευση που επιδείξατε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής σας. Αυτό καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό εάν αναλογιστεί κανείς την ιδιαίτερα απαιτητική φύση της εκπαίδευσης που παρακολουθήσατε. Μιας εκπαίδευσης που πέραν της σωματικής και ψυχικής ενδυνάμωσης, σας προσέφερε υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή γνώση», σημείωσε.

Ανέφερε στους απόφοιτους πως «ανήκετε πλέον στη μεγάλη οικογένεια της Εθνικής Φρουράς, μια οικογένεια, την οποία καλείστε να υπηρετήσετε. Αποτελείτε τους νέους θεματοφύλακες των αξιών και των ιδανικών μας. Να θυμάστε σε κάθε στιγμή της σταδιοδρομίας σας ότι η επιτυχία δεν μπορεί να βασίζεται στην τύχη ή έστω στην καλή ανταπόκριση στα καθήκοντά σας, αλλά πάντα στην ορθοκρισία,τη διορατικότητα και κυρίως στη σκληρή δουλειά».

Ο κ. Πάλμας σημείωσε πως «η ακαδημαϊκή και στρατιωτική εκπαίδευση που έχετε λάβει, σας έχουν εξοπλίσει με τις απαραίτητες γνώσεις και εφόδια, ούτως ώστε σε γερά θεμέλια να οικοδομήσετε τη δική σας πορεία στην Εθνική Φρουρά».

Ανέφερε πως «δεν λησμονούμε ότι η γνώση του παρελθόντος αποτελεί τον δείκτη που επισημαίνει την πορεία που πρέπει για να ακολουθήσουμε, για να οδηγήσουμε στο μέλλον που επιθυμούμε για την πατρίδα και τον λαό μας».

Σημείωσε πως «σε αυτή την προσπάθεια, στην οποία και εσείς θα κληθείτε να προσφέρετε πολλά, να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό σας, αρωγοί και συμπαραστάτες».

Ο κ. Πάλμας εξέφρασε την βεβαιότητα «ότι θα ικανοποιήσετε τις προσδοκίες της πολιτείας και θα ανταποκριθείτε πλήρως στις υψηλές απαιτήσεις της αποστολής σας».

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

Στην τελετή παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, βουλευτές, αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και πλήθος κόσμου συγγενείς και φίλοι των νέων απόφοιτων αξιωματικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ