Προαιρετικό το «test to stay» – Τι θα ισχύει στα σχολεία

Υπήρξε έντονη διαμαρτυρία για τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. 

43338 Test to Stay, Σχολεία
Rapid Test σε Δημοτικά Σχολεία Α’ Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας, Λευκωσία, Κύπρος, Διαγνωστικοί έλεγχοι για τη νόσο Covid-19, στα δημοτικά σχολεία. // Rapid Antigen Testing in Primary Schools, Macedonitissa A’ Primary School, Lefkosia, Cyprus, Rapid antigen testing for COVID-19, in primary schools.

Δεν θα τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα το μέτρο του «Τest to stay» στα σχολεία, αφού όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας και Παιδείας, της εφαρμογής θα προηγηθεί συνάντηση με τις τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις οι οποίες εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθείται, το υπουργείο Υγείας από χθες μπήκε σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ενισχύσει τις δυνατότητες του και να αυξήσει τόσο το προσωπικό όσο και τις κινητές μονάδες δειγματοληψίας, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες που θα προκύπτουν καθημερινά στα σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.

Αποφασίστηκε επίσης ότι το μέτρο θα είναι προαιρετικό. Δηλαδή, οι γονείς/μαθητές, θα μπορούν να επιλέξουν το κατά πόσον θα παραμείνουν στο σχολείο τους όταν δηλώνονται ως στενές επαφές εφαρμόζοντας την πρακτική του «Τest to stay» ή εάν θα μένουν στα σπίτια τους.

Επίσης, ξεκαθαρίστηκε ότι το «Τest to stay» θα αφορά μόνο τις στενές επαφές και όχι ολόκληρο το τμήμα μαθητή θετικού στον κορωνοϊό. Δηλαδή, θα αφορά μόνο τα παιδιά που και τώρα ορίζονται ως στενές επαφές κρούσματος σε σχολικό τμήμα βάσει του πρωτοκόλλου που ήδη βρίσκεται σε ισχύ.

Βάσει των όσων συζητήθηκαν χθες, τη δειγματοληψία στα σχολεία θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα, οι μαθητές που θα ορίζονται ως στενές επαφές συμμαθητή τους που διαγνώστηκε θετικός στον ιό, θα εξετάζονται, είτε από προσωπικό των κινητών μονάδων το οποίο θα έχει υπό την εποπτεία του τα σχολεία, είτε μέσω κινητών μονάδων οι οποίες θα σταθμεύουν από πολύ νωρίς στα σχολεία στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό, ή θα μπορούν να μεταβαίνουν σε σημεία δειγματοληψίας του υπουργείου Υγείας τα οποία θα λειτουργούν πριν την ώρα έναρξης των μαθημάτων πριν την μετάβαση τους στο σχολείο και η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται για διάστημα πέντε ημέρων. Σε περίπτωση δε που από τα παιδιά/επαφές προκύψει νέο θετικό περιστατικό, θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τα παιδιά που θα οριστούν βάσει πρωτοκόλλου ως στενές επαφές του.

Το υπουργείο Υγείας, όπως πληροφορούμαστε έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό προκειμένου να εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό προσοντούχων δειγματοληπτών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις επιπρόσθετες μονάδες δειγματοληψίας και θα έχουν υπό την εποπτεία τους τις σχολικές μονάδες.

Για τα σχολεία που λειτουργούν στην περιφέρεια, το υπουργείο Υγείας θα μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν μονάδες δειγματοληψίας διαθέσιμες για να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Σε κάθε περίπτωση, λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου θα δοθούν τις επόμενες ημέρες και όταν το υπουργείο Υγείας ολοκληρώσει το σχετικό σχεδιασμό του και καλύψει όλες τις εκτιμώμενες ανάγκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τη μονάδα ιχνηλάτησης κατά τη χθεσινή σύσκεψη, ο αριθμός των στενών επαφών που δηλώνονται κάθε μέρα και αφορούν την εκπαίδευση, είναι μικρότερος των 2000. Με δεδομένο το γεγονός ότι τις επόμενες 15 ημέρες τα Λύκεια δεν θα λειτουργούν, ο αριθμός αυτός αναμένεται ότι κατά τα πρώτα στάδια της εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «πιλοτικό», ο αριθμός των στενών επαφών, θα είναι κατά πολύ μικρότερος.

Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας, «οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα τύχουν σχετικής ενημέρωσης σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, οπόταν και θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του μέτρου «Τest to stay». Στόχος είναι τα σχολεία να παραμείνουν ασφαλή και σε λειτουργία, παρέχοντας το βασικό δικαίωμα στα παιδιά για εκπαίδευση».

Αυτόματη αποδέσμευση στις 10 μέρες

Αλλάζουν τα δεδομένα στην αποδέσμευση κρουσμάτων από την απομόνωση. Βάσει της ενημέρωσης που έλαβαν όλοι οι προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ, τη δέκατη ημέρα από τη δειγματοληψία του θετικού αποτελέσματος (από την ημέρα δηλαδή που το άτομο υποβάλλεται σε τεστ και όχι από την ημέρα που ενημερώνεται για το αποτέλεσμα), τα επηρεαζόμενα άτομα θα λαμβάνουν αυτόματα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταχώρησης κρουσμάτων, γραπτό μήνυμα με το οποίο θα ενημερώνονται ότι την 11η ημέρα αποδεσμεύονται από την καραντίνα. Οι προσωπικοί γιατροί, θα μπορούν να αυξήσουν, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τις ημέρες απομόνωσης των ασθενών τους μέχρι και τις 20 ημέρες σε περίπτωση που το κρίνουν απαραίτητο λόγω συμπτωμάτων.

Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρεται στην γραπτή ενημέρωση την οποία έλαβαν χθες οι προσωπικοί γιατροί:

► Από τις 17 Ιανουαρίου, η αποδέσμευση των θετικών ατόμων θα γίνεται αυτόματα από την πλατφόρμα καταχώρησης κρουσμάτων αφού συμπληρωθούν οι 10 μέρες αυτοπεριορισμού από την ημερομηνία δειγματοληψίας του θετικού αποτελέσματος.

►Δεν θα λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία εμφάνισης συμπτωμάτων ενώ η διαδικασία αποδέσμευσης θα γίνεται χωρίς τη συμμετοχή των προσωπικών γιατρών.

►Τα θετικά άτομα, πρέπει να συνεχίσουν να ενημερώνουν τους προσωπικούς γιατρούς για το θετικό αποτέλεσμα τους έτσι ώστε να γίνεται παρακολούθηση της υγείας τους καθώς και η έκδοση της άδειας ασθενείας τους όπου αυτή είναι αναγκαία.

►Σε περιπτώσεις που ο προσωπικός γιατρός κρίνει ότι ο αυτοπεριορισμός του κρούσματος πρέπει να παραταθεί λόγω επιμονής συμπτωμάτων ή στην περίπτωση ανοσοκατασταλμένων συμπεριλαμβανομένων και των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών, δύναται να παραταθεί από τους προσωπικούς γιατρούς η περίοδος αυτοπεριορισμού μέχρι και 20 ημέρες.

►Οι ΠΙ συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα δεδομένων όπου θα μπορούν να βλέπουν την ημερομηνία δειγματοληψίας του πρώτου θετικού αποτελέσματος του κρούσματος και την αναμενόμενη ημερομηνία αποδέσμευσης του ασθενούς τους και να παρατείνουν την περίοδο περιορισμού, εάν κρίνουν ότι αυτό απαιτείται.

►Οι προσωπικοί γιατροί, έχουν δικαίωμα να αυξήσουν αλλά όχι να μειώσουν την περίοδο περιορισμού του κρούσματος και θα μπορούν να το κάνουν μέχρι τη 10η ημέρα διαφορετικά αυτόματα θα στέλνεται στον ασθενή γραπτό μήνυμα που θα αναφέρει την 11η ημέρα ως ημέρα αποδέσμευσης.

►Για τα άτομα που χρειάστηκαν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, η αποδέσμευση τους θα γίνεται αυτόματα και πάλι από το σύστημα λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία εξιτηρίου του ασθενή και όχι νωρίτερα από τις 20 ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τα άτομα που παρουσιάζουν θετικό αποτέλεσμα έπειτα από self-test και εάν επικοινωνήσουν με τον προσωπικό τους γιατρό και δεν προχωρήσουν με δική τους πρωτοβουλία σε επιβεβαιωτική εξέταση, «οι προσωπικοί γιατροί θα προγραμματίζουν, μέσω της πλατφόρμας, εργαστηριακό μοριακό έλεγχο για επιβεβαίωση του θετικού αποτελέσματος».

philenews.com