Πρόεδρος Νομικής ΠΚυ «Στις παραλίες της Ελλάδας ο ιός είναι ακίνδυνος, ενώ στις κυπριακές παραλίες όχι;»

Αντισυνταγματική η εφαρμογή των μέτρων στις παραλίες ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντινίδης

3d35d6639000f36359e58aea71d835bb Coronavirus

Έντονα επικριτικός για την πρακτική της Αστυνομίας να καταγγείλει πολίτες που μετέβησαν στην παραλία το Σαββατοκύριακο και, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, «εντοπίστηκαν, είτε να κάνουν ηλιοθεραπεία, είτε να παίζουν κάποιο παιχνίδι στην άμμο, όπως τένις και βόλεϊ» εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στο «SigmaLive» ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρει πως «το διάταγμα, και μετά την τροποποίηση και τις χαλαρώσεις που επέφερε, περιέχει ακόμη πολλές αχρείαστες και απρόσφορες (και, ως εκ τούτου, δυσανάλογες και αντισυνταγματικές) απαγορεύσεις», ενώ στηλιτεύει ορισμένες υπερβολές και αντιφάσεις, όπως η απαγόρευση της ηλιοθεραπείας, το να απαγορεύεται το βόλεϊ/αντισφαίριση στην παραλία αλλά να επιτρέπεται για σκοπούς ατομικής άσκησης οπουδήποτε αλλού, να δίνονται διαβεβαιώσεις περί της χαμηλής επικινδυνότητας σε κλειστούς χώρους (υπεραγορές κλπ) και να ανοίγουν κλειστοί χώροι, όπως τα σχολεία, αλλά ταυτόχρονα να τιμωρούνται ανώδυνες δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους, ακόμη και όταν δεν δημιουργούν συνωστισμό.

Σημειώνει χαρακτηριστικά, «Στις παραλίες της Ελλάδας ή άλλων χωρών ο ιός είναι ακίνδυνος, ενώ στις κυπριακές παραλίες ο ιός θερίζει αυτούς που, ωστόσο, δεν κινδυνεύουν σε κλειστούς χώρους;»

Ο κ. Κωνσταντινίδης θεωρεί ότι κακώς δόθηκαν τέτοιες εντολές στους αστυνομικούς, κακώς το διάταγμα περιέχει τέτοιες απαγορεύσεις και κακώς οι επιστήμονες σύμβουλοι πρότειναν (αν είναι αυτοί που τις πρότειναν) τέτοιες απαγορεύσεις και διερωτάται γιατί δεν ισχύουν αντίστοιχες απαγορεύσεις σε πλείστα άλλα παράκτια κράτη, όπως στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, από νομικής άποψης, η τιμωρία ενός ατόμου για την άσκηση ενός συνταγματικά και διεθνώς προστατευόμενου δικαιώματος, όταν δεν δικαιολογείται για την προστασία της δημόσιας υγείας, επειδή τα περιοριστικά μέτρα είναι απρόσφορα ή υπέρμετρα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, είναι δυσανάλογη και, ως εκ τούτου, αποτελεί παραβίαση των οικείων προνοιών του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων που το προστατεύουν.

Από την αρχή της κρίσης, ο κ. Κωνσταντινίδης είχε επιστήσει την προσοχή για τη συνταγματικότητα των μέτρων. Σε συνέντευξη του στην «Πρώτη Εκπομπή» του «Ράδιο Πρώτο» στις 31 Μαρτίου, είχε προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις αντισυνταγματικής εφαρμογής των μέτρων.

Πηγή: Sigmalive