Προς ρύθμιση το θέμα ανανέωσης αδειών οδηγών ταξί που έχασαν την άδεια λόγω παραπτωμάτων

«Η αλλαγή τους έχει θέσει εκτός επαγγέλματος»

taxi kypros hromatismeno petrelaio2 e1469111293836 Άδειες, ΟΔΗΓΟΙ, ΤΑΞΙ

Προς ρύθμιση φαίνεται να οδηγείται το θέμα επαγγελματιών οδηγών ταξία που απώλεσαν την άδεια τους στο παρελθόν λόγω ποινικών παραπτωμάτων, όπως δήλωσε ο Βουλευτής ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας ο οποίος και εισηγήθηκε τη συζήτηση αυτεπάγγελτα του θέματος στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Μουσιούττας εξήγησε ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας που έγινε το 2019 είχε σαν αποτέλεσμα, λόγω των κριτηρίων που εισήλθαν, να μείνει εκτός επαγγέλματος μικρός αριθμός οδηγοί ταξί οι οποίοι στο παρελθόν είχαν υποπέσει σε παραπτώματα, όπως ξυλοδαρμός, χρήση κάνναβης κλπ και τα οποία μπορεί να είχαν γίνει και πριν από 30 χρόνια.

Και αυτό, όπως συμπλήρωσε, ενώ όλα αυτά τα χρόνια αυτοί οι άνθρωποι δικαιούνταν με βάση τη νομοθεσία που υπήρχε να οδηγούν και να εξασκούν το επάγγελμα. «Η αλλαγή τους έχει θέσει εκτός επαγγέλματος» ανέφερε ο κ. Μουσιούττας.

Όπως σημείωσε, το θέμα είχε συζητηθεί και στην Επιτροπή Μεταφορών η οποία είχε ζητήσει την ετοιμασία ενός καταλόγου, όχι ονομαστικού, με στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, τα παραπτώματα και το χρόνο που αυτά έγιναν.

«Προς ευχάριστη έκπληξη μας σήμερα η Αρχή Αδειών αλλά και το Υπουργείο Μεταφορών, συνηγόρησαν στην προώθηση του θέματος αφού πρώτα μαζευτούν αυτά τα στοιχεία, σταχυολογηθούν και επεξεργαστούν, να προχωρήσει η Επιτροπή με μια πρόταση νόμου η οποία στην ουσία θα δίνει ξανά το δικαίωμα σε αυτούς τους ανθρώπους να επανακτήσουν την επαγγελματική άδεια ταξί που είχαν», είπε.

Όπως εξήγησε, εννοείται πως αυτό δεν πρόκειται να ισχύσει για περιπτώσεις σοβαρών ποινικών αδικημάτων όπως φόνος ή σεξουαλικής φύσεως αδικήματα.

Είπε ακόμη πως ο ίδιος έχει εξουσιοδοτηθεί από την Επιτροπή Νομικών να μαζέψει τα εν λόγω στοιχεία και να συντονίσει μαζί με άλλους Βουλευτές την ετοιμασία μιας πρότασης νόμου έτσι ώστε να αποκατασταθεί αριθμός των επηρεαζόμενων.

«Πρόκειται για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς αν κάποιος σε νεαρή ηλικία υπέπεσε σε κάποιο παράπτωμα και του επιβλήθηκε ποινή την οποία εξέτισε, και δικαιούτο να εξασκεί το επάγγελμα για 10,20,30 χρόνια, δεν μπορεί μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα να του στερείται το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος διότι υπέπεσε σε παράπτωμα πριν από 30 χρόνια», ανέφερε, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο της φυσικής δικαιοσύνης και της αναλογικότητας των ποινών αυτή η ρύθμιση πρέπει να αρθεί.

Σε ερώτηση αναφορικά με το πόσα άτομα επηρεάζονται ο κ. Μουσιούττας είπε πως αν και δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό, υπολογίζεται μέχρι σήμερα να άτομα αυτά να είναι γύρω στα 15 και μέχρι το τέλος του 2024 να αυξηθούν στα 50-60 άτομα, από σύνολο 2.500 επαγγελματιών οδηγών ταξί.

Είπε ακόμη ότι η Νομική Υπηρεσία ενημέρωσε στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας ενημέρωσε πως ήδη κάποιοι από τους επηρεαζόμενους προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, προσβάλλοντας τη συνταγματικότητα της νομοθεσίας και αναμένεται σύντομα να υπάρξει σχετική απόφαση δικαστηρίου για το όλο θέμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ