«Πρόσφυγας στην Κύπρο με επιδόματα πήγαινε Συρία να φτιάξει δόντια»

«Κάποιος δήλωσε ότι πήγε για να δει τον οδοντίατρο του και στη συνέχεια επέστρεψε για να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα του»

F2F6FD07 0E5B 4A41 9FD0 3579E1113083

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής ο οποίος μίλησε για το μεταναστευτικό.

Αρχικά ανέφερε ότι από την 1 Ιουλίου έχουν εγκαθίδρυση γραφείο επιστροφών μετά από συμφωνία με τον Frontex. «Έχουμε βάλει ψηλά τα θέματα των επιστροφών και ήδη χθες ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι φτάσαμε αισίως στις 5.400 επιστροφές. Είμαστε η πρώτη χώρα κατ’ αναλογία πληθυσμού στον ευρωπαϊκό χώρο».

Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν καλές ενδείξεις από χώρες που στο παρελθόν δεν συμφωνούσαν με τις επιστροφές. «Ενώ έχουμε ένα θεματικό νούμερο στις επιστροφές, την ίδια ώρα έχουμε ένα επίσης θεαματικό νούμερο στις αφίξεις». Συμπλήρωσε ότι χθες έφτασαν άλλοι 56 παράτυποι μετανάστες από τα τυφλά σημεία της πράσινης γραμμής.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι υπάρχουν δύο στόχοι. «Να περιορίσουμε τις ροές από την πράσινη γραμμή καθώς η Τουρκία δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας αλλά υπάρχει σαφέστατη εργαλειοποίηση».

Επεσήμανε ότι σήμερα μεταβαίνει στο Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο για να θέσει ενώπιον της Ολομέλειας το ζήτημα της εργαλειοποίησης. «Έχουμε κάνει έρευνα σε 4000 φακέλους Σύριων και διαπιστώσαμε ότι 697 μετέβησαν στη Συρία πέραν των τριών φορών και επέστρεψαν πίσω στην Κύπρο ενώ λαμβάνουν βοήθεια από το κράτος ως πρόσφυγες.

Σημείωσε ότι μεταβαίνουν στη Συρία για να δουν τους φίλους τους και τις οικογένειες τους. «Κάποιος δήλωσε ότι πήγε για να δει τον οδοντίατρο του και στη συνέχεια επέστρεψε για να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα του». Διευκρίνισε ότι είναι στη πρόθεση τους να προχωρήσουν στο άνοιγμα αυτών των φακέλων με στόχο να διερευνηθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσης του καθεστώς προστασίας.

Μιλώντας για τον φράκτη που έχει τοποθετηθεί στη δυτική Λευκωσία, ανέφερε ότι θα τοποθετηθούν και οι κάμερες αλλά και οι προσλήψεις οριοφυλάκων.

«Θεωρώ ότι αυτά θα έπρεπε να γίνουν με πιο γρήγορους ρυθμούς. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε αυτή την περιφρούρηση των διελεύσεων από την πράσινη γραμμή».

Μιλώντας για τις αντιδράσει που προκάλεσε η τοποθέτηση φράκτη στην πράσινη γραμμή ανέφερε ότι το Υπουργείο έχει πολλά πράγματα να κάνει πέραν της τοποθέτησης φράκτη. «Είμασταν υποχρεωμένοι γιατί δεν υπήρχε καμία συνεργασία αλλά εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία».

Ξεκαθάρισε ότι η ουδέτερη ζωή δεν είναι κατεχόμενο έδαφος. «Είναι έδαφος της Κυπριακής δημοκρατίας που παραχωρήθηκε οικειοθελώς στην ειρηνευτική δύναμη για να ελέγχει τις διελεύσεις από και προς της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ακόμη διευκρίνισε ότι το 2004 θεσπίστηκε ένας νόμος που λέει ότι αυτή που διέρχονται της πράσινης γραμμής πρέπει να έχουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα και να έχουν αφιχθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία από νόμιμο λιμάνι. «Στην περίπτωση των μεταναστών δεν ισχύει κανένα από τα δύο».

Ο Υπουργός Εσωτερικών μίλησε για τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο ζήτημα του μεταναστευτικού, τονίζοντας ότι συναντά πολίτες στην υπεραγορά που ου ζητούν να λύσει το ζήτημα με τους μετανάστες. «Από όλα τα κόμματα αναγνωρίζεται η ύπαρξη του προβλήματος, ενώ υπάρχουν διαφορετικές θέσεις για τη μεθοδολογία».

Επιπλέον, μίλησε για μία ριζοσπαστική πρόταση της Κύπρου για το μεταναστευτικό. «Έχω καταθέσει μία πρόταση στους MED 5 και θα την καταθέσω και στο Λουξεμβούργο. Θα καταθέσω εισήγηση για τροποποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων ασύλου ώστε να υποβάλλονται οι αιτήσεις στις χώρες καταγωγής ή διαμονής τους, θα εξετάζονται οι αιτήσεις τους και αν πάρουν καθεστώς τότε με ασφάλεια θα μπορούν να ταξιδέψουν σε μια χώρα, χωρίς να πληρώνουν διακινητές και χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο».

Πρόσθεσε ότι η εισήγηση του έτυχε θερμής υποδοχής από αριθμό χωρών, ενώ εισηγήθηκε από την ειρηνευτική δύναμη να ζητήσει από τα κατεχόμενα να ελέγχουν πόσοι εισέρχονται στην πράσινη γραμμή από την πλευρά των κατεχομένων.

Τέλος, απάντησε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του ρατσιστή. «Η εμπλοκή μου στον εθελοντισμό πριν την Υπουργοποίηση μου δείχνει κάποια χαρακτηριστικά».

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση