Προσφυγικοί συνοικισμοί: «Επικίνδυνες και παλιές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις»

«Δεν μπορεί σήμερα να υποχρεώνουμε τους εκτοπισμένους να μπαίνουν στο παραδίπλα σπίτι για να ανεβάσουν τον διακόπτη στις περιπτώσεις κάποιας βλάβης. Να περιμένουν ηλικιωμένοι πότε θα επιστρέψει ο γείτονας στο σπίτι για να σηκώσει τον διακόπτη»

ecb0b5caafa3bbbe77d388fb8bdcdc93 εγκαταστάσεις, Πρόσφυγες, συνοικισμοί

Τα προβλήματα στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στους προσφυγικούς συνοικισμούς και ειδικότερα στον συνοικισμό «Μακάριος Γ’» στη Λάρνακα, συζητήθηκαν, την Τρίτη, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, είπε ότι οι εγκαταστάσεις είναι πεπαλαιωμένες και σε μεγάλο βαθμό επικίνδυνες και ξεπερασμένης τεχνολογίας, ενώ τίθεται και θέμα ποιότητας ζωής και αξιοπρέπειας των προσφύγων.

«Δεν μπορεί σήμερα να υποχρεώνουμε τους εκτοπισμένους να μπαίνουν στο παραδίπλα σπίτι για να ανεβάσουν τον διακόπτη στις περιπτώσεις κάποιας βλάβης. Να περιμένουν ηλικιωμένοι πότε θα επιστρέψει ο γείτονας στο σπίτι για να σηκώσει τον διακόπτη», είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να φορτωθεί ο προσφυγικός κόσμος, στον οποίο παραχωρήθηκε μια κατοικία 40-50 τετραγωνικών μέτρων χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας, με το κόστος 2-3 χιλιάδων ευρώ για να διορθωθούν τα προβλήματα στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Είπε επίσης ότι το ΕΤΕΚ τόνισε ότι πρόκειται για πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις και εξαρτήματα, τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν για λόγους ασφαλείας. Η Επιτροπή, σημείωσε, ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς συγκεκριμένο και σύντομο χρονικά πλάνο για να διορθωθούν τα προβλήματα.

Ο κ. Κεττηρός ανέφερε ακόμα ότι στην Επιτροπή εξετάστηκαν τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι πολυκατοικίες στον Κυβερνητικό Οικισμό Ομόνοιας στη Λεμεσό. Όπως είπε, οι πολυκατοικίες μοιάζουν να βγήκαν από εμπόλεμη ζώνη, το ζεστό νερό είναι πολυτέλεια, η υγρασία και η μούχλα έχουν συγκατοικήσει με τους πρόσφυγες ενώ καθυστερεί το πρόγραμμα εγκατάστασης ανελκυστήρων.

Πρόσθεσε ότι η εννιάχρονη πλήρης εγκατάλειψη των κυβερνητικών οικισμών έχει συσσωρεύσει προβλήματα και «τις βλέπουμε σήμερα βουνό».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης αναφερόμενος στο θέμα των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων που όπως είπε, έχει εγγραφεί από το ΔΗΚΟ προς συζήτηση, είπε ότι πέραν του γεγονότος ότι πρόκειται για πεπαλαιωμένες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ενοίκων, οι κεντρικοί διακόπτες των κατοικιών στον εν λόγω συνοικισμό δεν έχουν τοποθετηθεί ανά κατοικία, αλλά είναι ομαδοποιημένοι ανά 3 ή 4 σπίτια, με αποτέλεσμα σε περιόδους κακοκαιρίας, όταν «πέφτει» ο κεντρικός διακόπτης ενός σπιτιού, ο ένοικος να πρέπει να περιπλανηθεί μέσα στη γειτονιά για να εντοπίσει τον δικό του κεντρικό διακόπτη.

«Ζητήσαμε από την ΑΗΚ και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς του Κράτους να μεριμνήσουν ώστε να υπάρξει άμεσα συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος και να τερματιστεί η ανασφάλεια και η ταλαιπωρία των ενοίκων στον συγκεκριμένο συνοικισμό και όπου αλλού δυνατό να υπάρχουν παρόμοια προβλήματα», είπε.

Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε η Επιτροπή έχει προγραμματίσει να επανεξετάσει το όλο ζήτημα στις 15 Φεβρουαρίου 2022, για να ενημερωθούμε για την πρόοδο ως προς την επίλυσή του.
Πηγή: ΚΥΠΕ