Η διαδικτυακή Özgür Gazete (04.01.22, ozgurgazetekibris.com) γράφει ότι ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για δημιουργία «υπουργείου δικαιοσύνης» στα κατεχόμενα, ιδέα που ρίχτηκε στο τραπέζι στο πλαίσιο των προσπαθειών της Τουρκίας να καταλάβει και τη λεγόμενη «δικαιοσύνη» στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, η «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία διόρισε κιόλας «σύμβουλο δικαιοσύνης», αναφέρει το ΓΤΠ.
«Είναι γνωστό ότι εδώ και ορισμένο χρονικό διάστημα γίνονται προσπάθειες για να συσταθεί και στην ‘’χώρα’’ μας ‘’Υπουργείο Δικαιοσύνης’’, που είναι ένα από τα σημαντικότερα σκέλη των προσπαθειών κατάληψης της δικαιοσύνης στην Τουρκία και ότι αυτό αποτελεί θέμα συζήτησης στην νομική κοινότητα», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:
«Το γεγονός ότι η ‘ανεξάρτητη δικαιοσύνη’ στο βόρειο τμήμα της Κύπρου ενοχλεί το καθεστώς του ΑΚΡ, φαίνεται ξεκάθαρα και από ορισμένες δηλώσεις στις οποίες προβαίνει για την δικαιοσύνη μας ειδικά ο Πρόεδρος της Τουρκίας Έρντογαν σε διάφορα χρονικά διαστήματα.
Εν μέσω αυτών των φημών, δημιούργησε ερωτηματικά στο μυαλό μια εξέλιξη που συνέβη τις προάλλες.
Ο ‘σύμβουλος δικαιοσύνης’, που διόρισε η πρεσβεία της Τουρκίας στη Λευκωσία, συστήθηκε, επισκεπτόμενος πρώτα την γενική εισαγγελία και μετά την πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου και την ένωση δικηγορικών συλλόγων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε, κατά τις επισκέψεις, ο σύμβουλος ανέφερε ότι ‘έχει μόνο ένα τεχνικό καθήκον και ότι διορίστηκε για να βοηθά στις μεταβιβάσεις εγγράφων με την Τουρκική Δημοκρατία σε δίκες ή σε νομικά ζητήματα των πολιτών της Τουρκίας που ζουν εδώ’.
Όμως, παρά το γεγονός ότι ο σύμβουλος δικαιοσύνης λέει ότι έχει μόνο μια τεχνική δουλειά, δεν κατέστη δυνατό γίνει αντιληπτό το γιατί επισκέφτηκε τα σημαντικότερα σκέλη της δικαιοσύνης».
Στο μεταξύ, η Kıbrıs Postası (04.01.22, kibrispostasi.com) γράφει ότι η υποψήφια «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) και μέλος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ένωσης δικηγορικών συλλόγων, Ασλί Μουράτ δήλωσε ότι η κατεχόμενη Κύπρος δεν είναι οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και ότι δεν μπορούν να αφήσουν να συσταθεί «υπουργείο δικαιοσύνης» υπό τις παρούσες συνθήκες.
Σε ανάρτηση στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Μουράτ ανέφερε ότι η «ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» είναι απολύτως αναγκαία για να διασφαλιστούν όχι μόνο τα «δικαστήρια», αλλά και η πολιτική και η «δημοκρατία».
Επισημαίνοντας το «άρθρο 136» του λεγόμενου συντάγματος, η Μουράτ υπενθύμισε ότι σε αυτό αναφέρεται πως όταν λαμβάνουν τις «ανεξάρτητες και σε αρμονία με το δίκαιο» αποφάσεις τους οι δικαστές, δεν μπορεί να τους δοθεί οδηγία από κανέναν, δεν μπορεί να τους σταλεί εγκύκλιος και δεν μπορεί να προβεί κανείς σε εισήγηση και παρότρυνση προς αυτούς. Ανέφερε και τα εξής η Μουράτ:
«Οι αποφάσεις μπορεί να συζητηθούν, να επικριθούν, όμως δεν μπορούν να καταστούν υλικό λιντσαρίσματος κατά τρόπο απειλητικό εκ μέρους εκείνων που κατέχουν την κυριαρχία. Και ειδικά σε αυτή την χώρα, το να τίθενται επί τάπητος συζητήσεις για υπουργείο δικαιοσύνης, το να διορίζεται λεγόμενος σύμβουλος δικαιοσύνης, είναι μια από τις πολύ σημαντικές ενδείξεις για το σημείο καμπής στο οποίο ήρθαμε. Μπορεί να λεχθεί ότι ο διορισμός έγινε για άλλο λόγο, ότι γίνονται τέτοιοι διορισμοί παντού στον κόσμο. Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν είναι το οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Για τον λόγο αυτό, οι υποστηρικτές της δημοκρατίας στην κοινότητα βρίσκονται σε επαγρύπνηση όπως κατά τις 19 Απριλίου 2021 και έχει ζωτική σημασία να είναι αλληλέγγυοι».