Προσπάθειες να διευκολύνουν τη διαδικασία για τα «Airbnb»

Ποια τα προβλήματα

cc3f88e0c1fe9004e45920af4a7dd726 airbnb

Τα προβλήματα τα οποία διαφάνηκαν στην έκδοση και ανανέωση της άδεια λειτουργίας ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και σχετικά με τη νομοθεσία για τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα τύπου Airbnb, είχε εξετάσει η Επιτροπή Εμπορίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της πριν από δύο περίπου εβδομάδες.

Όπως ανέφερε στο SigmaLive o Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ότι είναι αδιανόητο, ένα αγροτουριστικό κατάλυμα, να πληρώνει το ίδιο σχεδόν τέλος για έκδοση ή ανανέωση άδειας, με ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Σημείωσε πως στο εν λόγω θέμα, το Γενικό Λογιστήριο του κράτους είναι αυτό που επιμένει στα συγκεκριμένα τέλη.

Όσον αφορά το ζήτημα που προκύπτει με την εγγραφή στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού των ανεξάρτητων καταλυμάτων, τύπου Airbnb, ο κ. Κώστα σημείωσε πως η πλατφόρμα στην οποί θα πρέπει να εγγραφούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, ζητεί άδεια οικοδόμησης στη βάση των σημερινών δεδομένων, κάτι που σημαίνει πως πολλά από τα καταλύματα τέτοιου τύπου, δεν θα μπορούν να εγγραφούν.

Οι διαδικασίες, τόνισε, θα έπρεπε να είναι απλές και να εξασφαλίζουν ότι όσοι εγγραφούν θα καταβάλλουν ΦΠΑ και θα πληρούν τα κριτήρια ασφάλειας και υγείας, ώστε να αδειοδοτούνται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες τέτοιου είδους ακινήτων, τα οποία διαθέτουν πάνω από πέντε δωμάτια, δεν μπορούν να συμμετέχουν καθώς έμειναν εκτός βάση της νέας νομοθεσίας.

Αυτό που τόνισε, είπε, στο οποίο συμφώνησε και ο Υφυπουργός Τουρισμού, είναι στην απλοποίηση της διαδικασίας.

Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί πρόταση νόμου ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής.

Αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο και πώς ενδεχομένως να αλλάξει η διαδικασία εγγραφής των ανεξάρτητων καταλυμάτων, στο μητρώο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής τον Ιανουάριο του 2020.