Πρύτανης ΤΕΠΑΚ: Καμιά διάκριση μεταξύ φοιτητών -Προς το συμφέρον τους η απόφαση

Πρύτανης ΤΕΠΑΚ: Καμιά διάκριση μεταξύ φοιτητών -Προς το συμφέρον τους η απόφαση

8B0B8D47 81B3 4952 80AD 20709B3B8695 ΤΕΠΑΚ

Δεν τίθεται θέμα διάκρισης μεταξύ φοιτητών, ξεκαθάρισε την Τετάρτη ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Παναγιώτης Ζαφείρης, ο οποίος κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις αντιδράσεις των φοιτητών, που προέκυψαν μετά τη χθεσινή απόφαση της Συγκλήτου.

Η απόφαση που λήφθηκε αφορά στη διεξαγωγή μαθημάτων με φυσική παρουσία ακαδημαϊκών και φοιτητών, που έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια COVID 19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων από την ημερομηνία εμβολιασμού ή πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια COVID 19 με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής θετικής διάγνωσης ή ιατρικό πιστοποιητικό που να τεκμηριώνει ότι το άτομο δεν μπορεί να εμβολιαστεί για ιατρικούς λόγους.

Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ απαντά στις αντιδράσεις, λέγοντας πως η Σύγκλητος αποφάσισε «γνωρίζοντας όλες τις νομικές πτυχές του θέματος», ενώ για την απόφαση η οποία λήφθηκε την Τρίτη -και πριν αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο για τα νέα μέτρα- ξεκαθάρισε πως τα Πανεπιστήμια είναι «αυτόνομες οντότητες» και οι όποιες αποφάσεις τους, καθώς και ο τρόπος λειτουργίας τους, καθορίζονται μόνο από τη Σύγκλητο.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι η όποια απόφαση του κράτους δεν θα επηρεάσει την απόφαση της Συγκλήτου, ενώ κάλεσε τους φοιτητές να ακούσουν, για να καταλάβουν ότι είναι προς το συμφέρον τους η συγκεκριμένη απόφαση.

Παρεξήγηση με τη διαμαρτυρία

Ερωτηθείς για τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας, η οποία όπως μεταδίδεται πραγματοποιείται με αφορμή την χθεσινή απόφαση του ΤΕΠΑΚ, ο κ. Ζαφείρης είπε πως «υπάρχει μια παρεξήγηση με αυτή τη διαμαρτυρία», εξηγώντας πως η συγκεκριμένη διαμαρτυρία είχε προγραμματιστεί πριν από τη λήψη της απόφαση της Συγκλήτου και αφορούσε στο κόστος των PCR test και των RAPID test.

Όπως πρόσθεσε η διαμαρτυρία θα επικεντρωθεί και στη χθεσινή απόφαση του ΤΕΠΑΚ, ωστόσο, διευκρίνισε δεν αφορά αποκλειστικά την απόφαση αυτή.

Το σκεπτικό της απόφασης

Αναφερόμενος στο σκεπτικό της απόφασης της Συγκλήτου, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ είπε πως αποτελεί τη μόνη λύση, αφού σημείωσε οι φοιτητές έχουν αυξημένο αριθμό επαφών.

«Ένα πανεπιστήμιο είναι πολύ διαφορετικό από μια επιχείρηση. Στο πανεπιστήμιο οι φοιτητές βρίσκονται σε αίθουσες διδασκαλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κάνουν τρία με τέσσερα μαθήματα την ημέρα σε διαφορετικά ακροατήρια. Ο φοιτητής μετακινείται από αίθουσα σε αίθουσα και έρχεται σε επαφή καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρα με διαφορετικό κόσμο. Η διασπορά του ιού είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνει, καθώς επίσης δύσκολη είναι και η ιχνηλάτηση. Το ΤΕΠΑΚ διεξάγει 400 μαθήματα την εβδομάδα. Το να εξασκήσει σωστό έλεγχο σε τέτοια κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολο, αφού θα έπρεπε το μισό διοικητικό προσωπικό να έμπαινε στη διαδικασία των ελέγχων με κίνδυνο να μην γίνεται σωστά», ανέφερε.

Προς το συμφέρον τους η απόφαση

Κληθείς να σχολιάσεις τις ανακοινώσεις των φοιτητικών παρατάξεων, οι οποίες κάνουν λόγο για «ανισότητα και διάκριση» μεταξύ φοιτητών, ο κ. Ζαφείρης είπε ότι «δεν κάνουμε κάποια διάκριση», για να υπογραμμίσει πως γνωρίζοντας ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις με τη λήψη μια τέτοιας απόφασης ζητήθηκε νομική γνωμάτευση, η οποία αναφέρει πως το Πανεπιστήμιο έχει κάθε δικαίωμα να υλοποιήσει την όποια απόφαση του.

«Επειδή γνωρίζαμε ότι αν παίρναμε αυτή την απόφαση θα υπήρχαν αντιδράσεις ζητήσαμε νομική γνωμάτευση από σύμβουλο, για όλες τις προτάσεις που είχαμε μπροστά μας. Η Σύγκλητος αποφάσισε γνωρίζοντας όλες τις νομικές πτυχές του θέματος. Οι νομικοί σύμβουλοι μας είπαν ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να πράξουμε αυτό και δεν τίθεται θέμα διάκρισης, γιατί δίνουμε την επιλογή στους φοιτητές», είπε.

Για το επιχείρημα του «διαχωρισμού», είπε ότι μέχρι το Μάιο οι φοιτητές διδάσκονταν εξ αποστάσεως (online), για να σημειώσει ότι αυτή τη στιγμή όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι θα συνεχίσουν με την ίδια μορφή διδασκαλίας, που γινόταν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

«Αυτοί που επέλεξαν να εμβολιαστούν», είπε, «επιστρέφουν στην τάξη. Αυτοί που μένουν σπίτι κερδίζουν χρόνο να σκεφτούν και να επιλέξουν αν θέλουν να εμβολιαστούν. Αν επιλέξουν να το κάνουν τρεις εβδομάδες μετά θα είναι μέσα στην τάξη. Έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να επιστρέψουν στις αίθουσες κανονικά».

Σε παρατήρηση ότι η απόφαση της Συγκλήτου λήφθηκε προτού καν αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο για νέα μέτρα, ο κ. Ζαφείρης είπε πως «τα Πανεπιστήμια είναι αυτόνομες οντότητες και οι όποιες αποφάσεις τους καθώς και ο τρόπος λειτουργίας τους καθορίζονται από τη Σύγκλητο».

«Και να αποφασίσει το κράτος ότι θα διενεργεί δωρεάν PCR test και Rapid test δεν επηρεάζει την τελική μας απόφαση και έτσι θα προχωρήσουμε», είπε.

Σε ό, τι αφορά τις αντιδράσεις των φοιτητών, ανέφερε ότι έχει εμπιστοσύνη στους φοιτητές ότι «θα μας ακούσουν και θα καταλάβουν ότι είναι προς το συμφέρον τους η απόφαση».

«Όλοι οι φοιτητές θέλουν να επιστρέψουν με φυσική παρουσία. Προχωρώντας με το μοντέλο που λέμε και αν ενθαρρύνουν και οι ίδιοι τους συμφοιτητές τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε όλοι πίσω στις αίθουσες  που είναι ο κοινός στόχος», συμπλήρωσε.

Απόφαση με 16 ψήφους υπέρ

Σχετικά με τη λήψη της χθεσινής απόφαση, ανέφερε πως «έγινε ένα δομημένος διάλογος με τρεις ολοκληρωμένες πολυσέλιδες προτάσεις», για να συμπληρώσει ότι η πρόταση που εγκρίθηκε τελικά, με 16 ψήφους υπέρ, υποβλήθηκε από τα μέλη της Σχολής Υγείας του ΤΕΠΑΚ, που είναι στη Σύγκλητο.

Σημείωσε, επίσης, πως η Σύγκλητος τον περασμένο Ιούνιο αποφάσισε ότι παίρνει θέση αναφορικά με το ζήτημα των εμβολίων και είναι υπέρ του εμβολιασμού, προσθέτοντας πως καλούσε όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου από τότε – εδώ και σχεδόν δύο μήνες – να εμβολιαστούν.