ΠτΔ: Ενημερώνει τους Ευρωπαίους ομολόγους του – Συνάντηση με Μακρόν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και προώθηση λύσης του κυπριακού προβλήματος

1 58

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στις Βρυξέλλες, την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και προώθηση λύσης του κυπριακού προβλήματος, υπό την αιγίδα και στο πλαίσιο των ΗΕ.

Η παρουσίαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της πρότασής του θα γίνει μετά την παρέμβαση της Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένεται να έχει σήμερα συνάντηση, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, συνομιλία με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, κατά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σολτς ανέφερε ότι αναγνωρίζει τα γεωπολιτικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την πρόταση και μια πιθανή επίλυση του Κυπριακού, και εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την Κύπρο.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης  είχε χθες την ευκαιρία για μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, πριν την έναρξη του γεύματος των 27 με τον ΓΓ του ΟΗΕ, παρουσία και της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επίσης παρευρέθηκε στο γεύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γκουτέρες ανέφερε πως έχει ενημερωθεί πλήρως από την Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο για τη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη Λευκωσία, καθώς και την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για το Κυπριακό.

Επίσης, ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

Πηγή: ΚΥΠΕ