Ραντεβού εταίρων για προσλήψεις σε χιλιάδες κενές θέσεις

Με όσους είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι και αναζητούν εργασία κλήθηκαν σήμερα εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων

θέσεις εργασίας, προσλήψεις

Στο Επαρχιακό Γραφείο Εργασίας, προκειμένου να διευθετηθούν οι ομαδικές συνεντεύξεις στις οποίες θα επιχειρηθεί συνταίριασμα των κενών θέσεων σε χώρους εργασίας με όσους είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι και αναζητούν εργασία κλήθηκαν σήμερα εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων.

Η σημερινή συνάντηση ήταν το αποτέλεσμα της συνεννόησης που έγινε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος που πραγματοποιήθηκε παραμονές των Χριστουγέννων, ως αποτέλεσμα των πιέσεων από τις εργοδοτικές οργανώσεις για αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, που ταλαιπωρεί αρκετούς κλάδους της οικονομίας. ΟΕΒ και ΚΕΒΕ έστειλαν ως γνωστόν για το θέμα και σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας να υπάρξει διευκόλυνση όσον αφορά την αδειοδότηση εργαζόμενων από τρίτες χώρες και για αξιοποίηση όσων αλλοδαπών βρίσκονται στη χώρα για αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Το ζήτημα συζητήθηκε εκ νέου στη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος που έγινε στις 23 Δεκεμβρίου, όπου συμφωνήθηκε, πριν υπάρξουν αποφάσεις για αδειοδότηση και διευκόλυνση της εργοδότησης προσωπικού από τρίτες χώρες, να υπάρξει ουσιαστική προσπάθεια για κάλυψη των αναγκών που παρουσιάζονται, από τον κατάλογο των ανέργων.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ήδη γράψαμε, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν σε όλες τις επαρχίες συναντήσεις με τη συμμετοχή ανέργων και εργοδοτών που δήλωσαν κενές θέσεις, προκειμένου να διαφανεί εάν το διαθέσιμο προσωπικό είναι αρκετό και κατάλληλο για κάλυψη των κενών θέσεων.

Τα διαδικαστικά των ομαδικών συνεντεύξεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν με το νέο χρόνο αναμένεται να αποτελέσουν το αντικείμενο της συνάντησης που θα γίνει σήμερα στο Τμήμα Εργασίας του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα, με πληροφόρηση του «Φ», πρόθεση του υπουργείου είναι στο σημερινό ραντεβού να υπάρξει πρόοδος για κάλυψη των αναγκών στην οικοδομική βιομηχανία, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει συζήτηση και θα επιχειρηθούν διευκρινίσεις και για τους άλλους τομείς της οικονομίας, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κενών θέσεων.

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, οι κενές θέσεις στις οικοδομές/κατασκευές ανέρχονται γύρω στις 1000, από σύνολο 13 χιλιάδων περίπου καταχωρημένων κενών θέσεων στο Τμήμα Εργασίας. Οι περισσότερες εξ αυτών αφορούν ανειδίκευτο προσωπικό, γύρω στις 4,5 χιλ. κενές θέσεις, ενώ ακολουθεί σε αριθμό κενών θέσεων η ξενοδοχειακή βιομηχανία και η εστίαση με 3,5 χιλ. κενές θέσεις περίπου.

Kενές θέσεις και στο εμπόριο και στη μεταποίηση

Οι κενές θέσεις στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο ανέρχονται, βάσει της πληροφόρησης που έτυχαν οι κοινωνικοί εταίροι, γύρω στις 2.700, ενώ στην μεταποίηση στις 1.765.

Την ίδια ώρα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται επίσης γύρω στις 14 χιλ., με βάση τα στοιχεία Νοεμβρίου, ωστόσο μεγάλος αριθμός εξ αυτών είναι εποχιακά άνεργος, λόγω της αναστολής εργασιών στα ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά, πάντως, τα ξενοδοχεία, οι προειδοποιήσεις του κλάδου για κάλυψη των αναγκών συνεχίζονται σε πολλά επίπεδα, αφού, όπως υποστηρίζει η βιομηχανία, σε περίπτωση που δεν υπάρξει έγκαιρη αδειοδότηση προσωπικού, προκειμένου να εκπαιδευτεί κατάλληλα, δεν θα μπορέσει η βιομηχανία να λειτουργήσει ομαλά τη νέα χρονιά, εφόσον φυσικά το επιτρέψει και η πανδημία.

philenews.com