Σχεδόν ένας στους δύο Κύπριους «δεν αντέχει» διακοπές μίας εβδομάδας (εικόνα)

Σχεδόν ένας στους δύο Κύπριους, ηλικίας άνω των 16 ετών, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις διακοπές μίας βδομάδας μακριά από το σπίτι τους, αριθμός που κατατάσσει τη χώρα μας στην 4η χειρότερη θέση ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για το 2019, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος όσων δήλωσαν ότι οικονομικά δεν είναι σε θέση να πάνε διακοπές μίας εβδομάδας ανήλθε στο 29%.

Τη χειρότερη θέση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ καταλαμβάνει η Ρουμανία (ποσοστό 54%), ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η Ελλάδα (ποσοστό 49%), η Κροατία (ποσοστό 48%), η Κύπρος (ποσοστό 45%) και η Ιταλία (ποσοστό 44%).

Στην αντίπερα όχθη, στο χαμηλότερο σημείο της κλίμακας, βρίσκεται η Σουηδία με μόλις έναν στους δέκα Σουηδούς (10%) να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν διακοπές μίας εβδομάδας. Ακολουθούν Δανία και Λουξεμβούργο (και οι δύο από 11%), Φιλανδία (12%) και Γερμανία και Αυστρία (και οι δύο από 13%).

Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με το 2010, το ποσοστό των ατόμων που δεν μπόρεσαν να κάνουν διακοπές μίας εβδομάδας μακριά από το σπίτι τους μειώθηκε σε όλα τα κράτη – μέλη εκτός από την Ιταλία και την Ελλάδα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στη Λετονία, στη Μάλτα, στη Βουλγαρία, στην Πολωνία και στην Εσθονία.

Φιλελεύθερος