Κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι τα μηνύματα αναφορικά με την σταδιακή επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων καθώς παρά τη συναντίληψη που παρατηρήθηκε μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, το κατοχικό καθεστώς φέρεται να προβάλλει προσκόμματα. Στο ίδιο κάδρο προστίθενται και τα επιδημιολογικά δεδομένα των κατεχόμενων περιοχών που εγείρουν προβληματισμούς στην επιστημονική ομάδα.
Υπενθυμίζεται πως οι δυο ηγέτες είχαν συμφωνήσει στις 21 Μαϊού πως την προσεχή Δευτέρα 08 Ιουνίου θα τίθετο σε ισχύ η σταδιακή διάνοιξη των οδοφραγμάτων για ειδικές κατηγορίες πολιτών, ως ένα πρώτο βήμα για την επιστροφή στο προ πανδημίας status.
Τη Δευτέρα που μας πέρασε επίσης συνήλθε μέσω τηλεδιάσκεψης η τεχνική δικοινοτική επιτροπή για την υγεία, στην παρουσία και μελών της επιδημιολογικής ομάδας σε μια προσπάθεια να διακριβωθεί σε ποιο επιδημιολογικό σημείο βρίσκεται η κατάσταση στα κατεχόμενα, με τις υποδείξεις των ειδικών προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην μεταξύ τους χθεσινή σύσκεψη να μην χαρακτηρίζονται και ως οι πλέον ενθαρρυντικές.
Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο εισαγωγής κρουσμάτων κορωνοϊού από αραβικές χώρες, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση της πανδημίας.
«Είναι κάτι που μας απασχολεί εφόσον ανοίξουν τα οδοφράγματα και έρθουν φοιτητές από αυτές τις χώρες στην κατεχόμενη Κύπρο. Εκεί φυσικά θα περιμένουμε να δούμε και τι εξελίξεις θα υπάρξουν μεταξύ των δύο ηγετών» ανέφερε σχετικά επί του θέματος ο δρ. Πέτρος Καραγιάννης.
Κατά την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Υγεία, οι επιδημιολόγοι διαπίστωσαν παράλληλα ότι στα κατεχόμενα δεν έγινε η ίδια επιδημιολογική επιτήρηση με τις ελεύθερες περιοχές.
Τα πολιτικά προσκόμματα
Πέραν της επιδημιολογικής κατάστασης προσκόμματα προκύπτουν και στο πολιτικό εσωτερικό μέτωπο της ψευδοκυβέρνησης, καθώς η δημιουργία «μετώπου» έναντι του Ακιντζί από Οζερσάι και Τατάρ φαίνεται να «βραχυκυκλώνουν» τις δεσμεύσεις του πρώτου έναντι της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Στην ουσία οι δυο άνδρες συντηρούν ένα προεκλογικό σκηνικό το οποίο διαρκεί εδώ και μήνες, λειτουργώντας ουσιαστικά ως αντιπολίτευση εντός του «κυβερνητικού σχήματος». Οι όποιες βλέψεις και επιδιώξεις συγκρούονται με αυτές του Ακιντζί, δημιουργώντας ένα θολό τοπίο που επηρεάζει ως φαίνεται και το ζήτημα των οδοφραγμάτων.
Ενδεικτικό αυτού το γεγονός πως στο λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο» της 29ης Μαίου ελήφθησαν αποφάσεις που αφορούσαν τις διελεύσεις και στα κατεχόμενα, με τον Κουντρέτ Οζερσάι να μην κάνει αναφορά στην κατηγορία των Τ/κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές ή την ανακοίνωση εκ μέρους των δύο ηγετών για σταδιακή επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων από τις 8 Ιουνίου.
Σε γραπτή δήλωση που ανέγνωσε εκ μέρους των εργαζομένων ο Καμίλ Ιντσιρλιλί, ζητούν να ληφθεί απόφαση για τις διελεύσεις μετά τις 8 Ιουνίου, λαμβάνοντας υπόψην την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων, να ανακοινωθεί πώς θα γίνουν τα τεστ που ζήτησε η ε/κ «διοίκηση» (όπως αναφέρεται η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας)
Επιπρόσθετα ζητούν όπως ανακοινωθεί ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επιστροφή του εάν οι διελεύσεις γίνονται αυθημερόν και εάν υπάρχουν άλλα σχέδια για να αντικριστούν οι ανάγκες τους λόγω του εγκλωβισμού τους σε αυτή την κατάσταση.
Πηγή: Ant1