“Σε χαμηλά επίπεδα τα ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό”

«Βλέπουμε στα αεροδρόμια να υπάρχει αυξημένη κίνηση, από την άλλη λέμε ότι είναι χαμηλή με βάση τα δεδομένα του 2019»

Σχέδιο χωρίς τίτλο 2021 08 13T141338.476 ταξίδια

Σε χαμηλά επίπεδα είναι η κίνηση Κυπρίων ταξιδιωτών προς εξωτερικό, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) Βασίλης Σταματάρης, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος που ταξιδεύει πρέπει να γνωρίζει τα πρωτόκολλα διακίνησης προς άλλες χώρες.

«Βλέπουμε στα αεροδρόμια να υπάρχει αυξημένη κίνηση, από την άλλη λέμε ότι είναι χαμηλή με βάση τα δεδομένα του 2019. Όμως, υπάρχει μια μικρή κίνηση ταξιδιωτών, κυρίως των εμβολιασμένων», είπε ο κ. Σταματάρης.

«Αριθμητικά, δεν έχουμε στοιχεία, αυτά που έχουμε στη διάθεση μας είναι από το Τμήμα Στατιστικής», ανέφερε περαιτέρω.

«Υπάρχει κόσμος που κάνει ταξίδια πέραν της Ελλάδας, κύρια μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο, που είναι πιο ξεκάθαρα τα πρωτόκολλα διακίνησης των ταξιδιωτών μέσα από τα αεροδρόμια και οι υποχρεώσεις μέσω πρωτοκόλλων», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, «ακόμα παραμένουμε ως χώρα στο κόκκινο κι αυτό αυξάνει τις απαιτήσεις των χωρών, τις οποίες επισκέπτεται ο Κύπριος ταξιδιώτης, κάτι που αποτρέπει τον Κύπριο να ταξιδεύσει».

Τα πλείστα ταξίδια, σημείωσε, αυτή την περίοδο είναι προς Ελλάδα.

«Η Ελλάδα πάντοτε κρατούσε τα σκήπτρα, με ένα 50% της κίνησης για ταξίδια εξωτερικού. Στους καλούς καιρούς οι μισοί ταξιδιώτες πήγαιναν προς τα νησιά και τις μεγαλουπόλεις. Δεν είναι όπως προηγουμένως που είχαμε αρκετές πτήσεις την εβδομάδα. Αλλά και τώρα έχει αρκετές εταιρείες που πετούν. Έχει προστεθεί η Gulf Air, Blue Air, Sky Express, ενώ παραμένει η Aegean, οπότε υπάρχει διαθεσιμότητα», πρόσθεσε.

Ο κ. Σταματάρης σύστησε στους ταξιδιώτες να ακολουθούν τις διατάξεις των πρωτοκόλλων που ανανεώνονται κάθε εβδομάδα. «Κάποιος προτού κάνει ένα ταξίδι πρέπει να επισκεφθεί ένα ταξιδιωτικό πράκτορα, που θα του δώσει εκείνα τα στοιχεία, που εφαρμόζονται για το συγκεκριμένο ταξίδι που θα πάει», συμπλήρωσε.