Σημαντική μείωση καταγράφει το ποσοστό αδήλωτης εργασίας ως αποτέλεσμα της αυστηροποίησης της νομοθεσίας εδώ και μερικά χρόνια, που προβλέπει την επιβολή υψηλών διοικητικών προστίμων, αλλά και της λειτουργίας επίσημα φέτος της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρητών.
Αυτό προκύπτει από τα όσα αναφέρθηκαν σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι κοινωνικοί εταίροι με τη Διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο συνεδρίασης της τεχνικής επιτροπής που προβλέπει η νομοθεσία με την οποία συστάθηκε η Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρητών που εποπτεύει την τήρηση 30 εργατικών νομοθεσιών. Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο συνεδρίασης της τεχνικής επιτροπής, το ποσοστό αδήλωτης εργασίας, βάσει των επιθεωρήσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια από 14,5% το 2018 περιορίστηκε στο 12,6% το 2019 και στο 9,76% το 2020. Τη φετινή χρονιά το ποσοστό περιορίστηκε περαιτέρω στο 7,6% βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν για το πρώτο τρίμηνο. Ως γνωστόν η Υπηρεσία Επιθεωρήσεων του υπουργείου Εργασίας λειτουργεί στην ουσία από το τέλος του 2017 με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και με εξουσία για επιβολή τσουχτερών διοικητικών προστίμων για την αδήλωτη εργασία ενώ από τη φετινή χρονιά και με την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας άρχισε η επιτήρηση 30 νομοθεσιών από την Υπηρεσία για αρκετές εκ των οποίων υπάρχει επίσης η δυνατότητα επιβολής διοικητικών προστίμων.
Βάσει της ενημέρωσης που έτυχαν οι κοινωνικοί εταίροι το 2018 έγιναν πέραν των έξι χιλιάδων επιθεωρήσεων για αδήλωτη εργασία οι οποίες αυξήθηκαν στις 7.603 το 2019. Το 2020 εξαιτίας και της πανδημίας οι επιθεωρήσεις περιορίστηκαν στις 3 χιλ. ενώ το πρώτο τρίμηνο του 21 έφτασαν τις 2 χιλιάδες.
Στον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας πέραν των επιθεωρήσεων οδήγησε και η επιβολή τσουχτερών προστίμων σε περιπτώσεις που εντοπίζονται αδήλωτοι εργοδοτούμενοι.
Από το 2017 σε περίπτωση εντοπισμού αδήλωτου ατόμου στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκδίδεται διοικητικό πρόστιμο ύψους €500 πολλαπλασιαζόμενο επί τους μήνες που επιβεβαιωθεί η παραβίαση της νομοθεσίας. Στη βάση των πιο πάνω το 2018 επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 1,3 εκατ. ευρώ περίπου τα οποία αυξήθηκαν στα 2,3 εκατ. ευρώ το 2019. Τα διοικητικά πρόστιμα το 2020 εξαιτίας των περιορισμών που τέθηκαν λόγω της πανδημίας περιορίστηκαν στο 1,3 εκατ. ευρώ ενώ το πρώτο τρίμηνο φέτος υπολογίζεται στις 600 χιλ. ευρώ περίπου.
Σημειώνεται ότι στρατηγικός στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι μέχρι και το 2027 το ποσοστό αδήλωτης εργασίας να μειωθεί στο 5%, μέσα από έναν όγκο επιθεωρήσεων 10,000 ανά έτος. Προς αυτήν την κατεύθυνση, πέραν των επιθεωρήσεων εκτιμάται ότι θα συνδράμει και το ηλεκτρονικό σύστημα «Εργάνη» που τέθηκε σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο φέτος στο οποίο γίνονται πλέον αποκλειστικά και υποχρεωτικά οι νέες προσλήψεις.
philenews.com