Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζιη

ImageHandler 1 4 Βουλή, Λίστα Γιωρκάτζη

Ακονίζουν τα ξίφη τους τα κόμματα ενόψει της σημερινής Ολομέλειας της Βουλής κατά την οποία θα ψηφίσουν επί δύο σχεδίων απόφασης. Ένα υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης της λίστας Γιωρκάτζη και ένα υπέρ της δημοσιοποίησης κατόπιν επεξεργασίας από την Κεντρική Τράπεζα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου υποστήριξε ότι πρέπει «να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα η λίστα, επιπρόσθετα να διερευνηθούν μετά από την λίστα εάν υπάρχουν άλλα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που έτυχαν είτε ευνοϊκής μεταχείρισης, πήραν χαριστικά δάνεια ή είχαν χαριστικές διαγραφές ή έχουν ακόμα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ανέφερε ότι «λυπούμαι να παρατηρήσω ότι όλα αυτά τα τελευταία χρόνια εκείνο το οποίο επικράτησε είναι ο λαϊκισμός. Αντί η σοβαρή εξέταση των θεμάτων είναι η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και οι εξηγήσεις των βουλευτών για τον τρόπο με τον οποίο εμπλέκονται στη λίστα.

«Εδώ αυτό που ζητούσε η επιτροπή οικονομικών είναι την ευνοϊκή μεταχείριση ΠΕΠ από το τραπεζικό σύστημα. Είμαι σίγουρη ότι οι 3000 της πιστωτικής μου κάρτας η οποία πληρώνεται κανονικά δεν είναι υπαίτια για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος», ανέφερε η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

«Το συγκεκριμένο δάνειο είναι εξυπηρετούμενο κατά τον ουσιώδη χρόνο που αναφερόμαστε και πέραν από αυτό όλες οι δόσεις δίνονται ανελλιπώς», ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου από την άλλη ανέφερε ότι «αν ανταποκριθεί η ασφαλιστική εταιρεία, για να ξοφληθεί το υπόλοιπο του δανείου και δώσει σε μένα το υπόλοιπο ποσό, δηλώνω ότι από τα λεφτά που θα πάρω θα δώσω τις 5 χιλιάδες στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο εις μνήμη της γυναίκας μου».

Σύμφωνα και με την έκθεση της ad hoc επιτροπής ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Κίνημα Αλληλεγγύη, που αθροιστικά έχουν 29 Βουλευτές, περιλαμβανομένου του Προέδρου της Βουλής, τάσσονται υπέρ της δημοσιοποίησης μετά από επεξεργασία από την Κεντρική Τράπεζα.

Ενώ Δημοκρατικός Συναγερμός, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ τάχθηκαν υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης.

ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών δεν συμμετείχαν στην επιτροπή.

Πηγή:Ant1