Σκότωσε το παζάρι η μοιραία «Carmel» – Βροχή τα παράπονα από καταστηματάρχες

Το τμήμα μετεωρολογίας έπρεπε να το ξανασκεφτεί και να έδινε μια τυπική ανακοίνωση για την ασφάλεια των πολιτών για τυχόν ακραία καιρικά φαινόμενα

anexartisias dromos 0 carmel, Αγορά, Καιρός, καταστηματάρχες

Η πολυαναμενόμενη «Carmel» πέρασε και δεν μας άγγιξε τελικά. Οι έντονες βροχοπτώσεις που είχαμε το Σαββατοκύριακο σίγουρα δεν μπορούν να αναμετρηθούν με το θεριό που μας παρουσίασαν οι μετεωρολόγοι. Δυστυχώς, όμως, αναπόφευκτα η κίνηση της αγοράς, μια ανάσα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων επηρεάστηκε. Το μόνο που άφησε πίσω της η «Carmel» είναι δυσαρεστημένους και παραπονούμενους καταστηματάρχες που έχασαν τον τζίρο της χρονιάς.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, μίλησε στο politis.com.cy για τις επιπτώσεις που είχε στην αγορά, χαρακτηρίζοντας ως τουλάχιστον ατυχείς τις κάθετες δηλώσεις του τμήματος μετεωρολογίας για την καταιγίδα «Carmel».

Όπως είπε, είναι γνωστό ότι η περίοδος των Χριστουγέννων και ειδικά η τελευταία εβδομάδα, το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν τις γιορτές είναι πάρα πολύ βασική για την κίνηση και τόνωση της αγοράς. Ο μήνας Δεκέμβριος καλύπτει το 30% των ετήσιων πωλήσεων άρα είναι πάρα πολύ σημαντική περίοδος για τον κάθε καταστηματάρχη.

«Σκότωσαν το παζάρι. Οι σχετικές ανακοινώσεις-υπερβολές και προτροπές προς τους καταναλωτές, προς τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους ή να επισκέπτονται μόνο κλειστούς χώρου, επηρέασαν την αγορά. Με την ίδια λογική γιατί να πάει κάποιος να ανοίξει την επιχείρησή του, γιατί δεν είπαν και στους επιχειρηματίες να μην ανοίξουν τα καταστήματα τους. Επηρέασε σε αρκετά μεγάλο βαθμό, υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από καταστηματάρχες από ολόκληρη την Κύπρο. Με την ίδια λογική αντιλαμβάνεστε και γιατί το κράτος δεν προχωρά σε ένα ολικό λόκνταουν για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία. Σκέφτεται διπλά και τριπλά τις οικονομικές επιπτώσεις».

Με την ίδια λογική, πρόσθεσε ο κ. Κουρσάρης, το τμήμα μετεωρολογίας έπρεπε να το ξανασκεφτεί και να έδινε μια τυπική ανακοίνωση για την ασφάλεια των πολιτών για τυχόν ακραία καιρικά φαινόμενα ούτως ώστε να είναι και οι ίδιοι καλυμμένοι.«Μας δολοφόνησαν το παζάρι εν το μέσω μιας πολύ σημαντικής περιόδου. Εκ των πραγμάτων φάνηκε ότι έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους, εκεί που περίμεναν και οι καταστηματάρχες να δουλέψουν».

Από την άλλη, οι υπεραγορές δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν. «Τα τελευταία χρόνια είτε με καλές είτε με άσχημες συνθήκες η κίνηση αρχίζει από σήμερα και τις επόμενες μέρες γιατί είναι η νοοτροπία των Κυπρίων να τα αφήνουμε την τελευταία στιγμή. Έτσι εμείς θεωρούμε τις επόμενες μέρες την κίνηση ότι θα είναι δεδομένη όσον αφορά τις υπεραγορές».

politis.com.cy