Σπανός: “Η ΕΟΚΑ δεν έχει σχέση με παρανομίες εναντίον Τ/κ”

Τί αναφέρει η γραπτή ανακοίνωση του

KYPROS FYLAKISMENA MNHMATA01 ΕΟΚΑ

«Η ΕΟΚΑ ουδεμία σχέση έχει με τις παρανομίες εναντίον Τουρκοκυπρίων, οι οποίες συνέβησαν μετά το 1959. Η ΕΟΚΑ και οι αγωνιστές τερμάτισαν τις δραστηριότητες τους τον Μάρτιο του 1959, την ημέρα που έφευγε ο Αρχηγός (Γεώργιος Γρίβας Διγενής) για την Αθήνα», αναφέρει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59, Γιάννης Σπανός, κληθείς να σχολιάσει την είδηση από τα κατεχόμενα ότι ο «σύνδεσμος οικογενειών μαρτύρων και βετεράνων ανάπηρων» υπέβαλε μήνυση στην «αστυνομία» εναντίον μελών της ΕΟΚΑ, όπως αναφέρεται, που σε τηλεοπτική εκπομπή σε ε/κ κανάλι (Omega) φέρονται να παραδέχθηκαν ότι σκότωσαν 68 Τ/κ το 1964.

Ο κ. Σπανός δήλωσε ότι «κατά συνέπεια είναι άδικο να αναμειγνύονται σε τέτοιες ιστορίες και προπαντός σε οτιδήποτε της μετα-επαναστατικής εποχής, που τον κύριο λόγο είχαν οι κομματικοί πολιτικοί και οι οπαδοί τους».

Κληθείς επίσης από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το ίδιο θέμα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, Ανδρέας Μαϊμαρίδης αναφέρει ότι «αυτοί οι δυο άνθρωποι, οι οποίοι διαφημίζουν ότι έκαναν αυτό το ανοσιούργημα, δεν έχουν θέση στις τάξεις των αγωνιστών της ΕΟΚΑ».

Αυτά τα γεγονότα, προσθέτει, έγιναν τον Δεκέμβρη του 1963 και Ιανουάριο 1964. «Αυτοί μπορεί να ήταν προηγουμένως μέλη της ΕΟΚΑ, αλλά αυτήν την περίοδο των διακοινοτικών ταραχών, αν αυτοί διέπραξαν τούτα τα εγκλήματα, είναι αξιοκατάκριτοι δολοφόνοι».

Ο κ. Μαϊμαρίδης αναφέρει επίσης ότι ο ίδιος είχε τον λόχο άμυνας Νεαπόλεως Λευκωσίας, που ήταν μια ανάμεικτη συνοικία Ε/κ και Τ/κ και δεν επέτρεψε «ούτε ένα νύχι Τουρκοκύπριου να ενοχληθεί. Δεν είναι έργο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, αυτά ήταν έργο άλλων ψυχοσυνθέσεων».

Δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι, συνεχίζει, να εκθέτουν έναν αγώνα, ο οποίος έτυχε παγκόσμιου θαυμασμού για τη διεξαγωγή του και την εντιμότητά του και χρησιμοποιώντας το όνομα της ΕΟΚΑ να τον εξευτελίζουν κατά αυτόν τον τρόπο. «Είναι απερίγραπτο και αδιανόητο αυτό το πράγμα. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ ήταν τίμιος, καθαρός απελευθερωτικός αγώνας. Τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο. Ένας απελευθερωτικός αγώνας αντιαποικιακός καθαρά». Πέτυχε ότι πέτυχε, έδωσε μια Κυβέρνηση και ανεξαρτησία στην Κύπρο μετά από 800 χρόνια δουλείας, κατέληξε ο κ. Μαϊμαρίδης.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59, που υπογράφει ο Γιάννης Σπανός, αναφέρεται ότι «δηλώνουν απερίφραστα ότι η ΕΟΚΑ και οι αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα ούτε στρέφονταν εναντίον Τουρκοκυπρίων ούτε διέπραξαν εκτελέσεις Τουρκοκυπρίων και διευκρινίζουν ότι ο Διγενής, με ενυπόγραφη εντολή του, διέτασσε αποφυγή επιθέσεων εναντίον Τουρκοκυπρίων».

Στην ίδια γραπτή ανακοίνωση προστίθεται ότι εάν μετά τον αγώνα οποιοιδήποτε αναμείχθηκαν σε παρανομίες «δεν φέρει ευθύνη η Οργάνωση, της οποίας ο Αρχηγός διέταξε τερματισμό δράσεως τον Μάρτιο του 1959 και ουδείς δικαιούται να την αναμιγνύει σε δραστηριότητες στοιχείων της μετεπαναστικής εποχής».

Πηγή: ΚΥΠΕ