Στα σκαριά μουσείο αθλητικής ιστορίας και πολιτιστική στέγη

Πού θα βρίσκεται το Μουσείο, ποιος ο σκοπός της δημιουργίας του και πώς θα λειτουργεί

imagew 1 7 ΜΟΥΣΕΙΟ, μουσείο αθλητικής ιστορίας, πολιτιστική στέγη

Ως ύψιστη υποχρέωση της τοπικής Αρχής προς την ιστορία της πόλης και των ανθρώπων του πολιτισμού και του αθλητισμού, θεωρεί ο Δήμος Λεμεσού τη δημιουργία Μουσείου Αθλητικής Ιστορίας ΓΣΟ και Δημοτικών Πολιτιστικών Υποδομών.

Αυτό ανέφερε το απόγευμα ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, παρουσιάζοντας τους σχεδιασμούς των δυο έργων, που θα ανεγερθούν στο χώρο του ΓΣΟ και στο τεμάχιο «Επαμεινώνδα» αντίστοιχα.

Όπως είπε ο κ. Νικολαϊδης, «δεν θα μπορούσε μια Λεμεσός, που θεωρείται και είναι η αθλητομάνα του κυπριακού αθλητισμού, να μην έχει ένα μουσείο που να καταγράφει την ένδοξη ιστορία του αθλητικού της συλλόγου, του ΓΣΟ», προσθέτοντας πως «ούτε, επίσης δεν θα μπορούσε η Λεμεσός, του πολιτισμού και της πολιτιστικής δημιουργίας, να μην έχει ένα σπίτι του πολιτισμού, ένα σπίτι για τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών».

Αναφερόμενος στο πρώτο έργο, του Μουσείου Αθλητικής Ιστορίας ΓΣΟ, ο Δήμαρχος είπε πως σκοπός της δημιουργίας του είναι η κατανόηση της αξίας του κλασσικού αθλητισμού και του ποδοσφαίρου από το ευρύτερο κοινό, μέσω της συλλογής, διατήρησης, καταγραφής και τεκμηρίωσης της ιστορίας του αθλητισμού, καθώς και η προαγωγή του αθλητισμού σε άτομα όλων των ηλικιών.

Σύμφωνα με τον Νίκο Νικολαΐδη, ένας από τους στόχους του μουσείου είναι η δημιουργία μιας καινοτόμου ψηφιακής βιβλιοθήκης, που θα τροφοδοτήσει τη μελέτη του κλασσικού αθλητισμού και του ποδοσφαίρου, ενώ ένα σημαντικό στοιχείο της μόνιμης έκθεσης του, θα αποτελούν τα πολυμέσα και οι σύγχρονες τεχνολογίες.

«Το Μουσείο θα είναι ένα μουσείο ζωντανής ιστορίας, όπου η φυσική παρουσία ανθρώπων του αθλητισμού στο ίδιο το μουσείο θα λειτουργεί ως ζωντανή μαρτυρία όσων θα αναφέρουν μέσα από τα δικά τους βιώματα, μνήμες και αντικείμενα», συμπλήρωσε.

Στον δε εξωτερικό χώρο του, αναμένεται να σχεδιαστούν συμπληρωματικοί χώροι άθλησης με βάση τις θεματικές του μουσείου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει συμπεριλάβει στους προϋπολογισμούς του 2022 και 2023 το ποσό των €700,000 για την κατασκευή του μουσείου και στόχος, όπως είπε ο Δήμαρχος Λεμεσού, είναι η έναρξη των κατασκευαστικών έργων το ερχόμενο φθινόπωρο και η λειτουργία του μέσα στο 2024.

Τον διαγωνισμό για ετοιμασία κατασκευαστικών σχεδίων και προδιαγραφών κέρδισε το γραφείο της αρχιτέκτονος Μαργαρίτας Δανού (που σχεδίασε και την αρχική ανάπλαση του ΓΣΟ) και η οποία παρουσίασε εκτενέστερα το έργο .

Σε σχέση με τη δημιουργία δημοτικών και πολιτιστικών υποδομών στο δημοτικό τεμάχιο «Επαμεινώνδα», ο Νίκος Νικολαΐδης είπε πως ο Δήμος στοχεύει στη δημιουργία μιας Στέγης Πολιτισμού, ώστε να λύσει ένα τριπλό πρόβλημα, «την έλλειψη στέγης για αρκετούς πολιτιστικούς φορείς και ομάδες της πόλης, την έλλειψη χώρων για να εκτεθούν αρχεία και συλλογές Λεμεσιανών που επιθυμούν να τις δωρίσουν στο Δήμο και τη δυσκολία εξεύρεσης εργαστηρίων και ατελιέ για καλλιτέχνες και δημιουργούς της Λεμεσού, ιδιαίτερα νέων καλλιτεχνών».

Υπενθυμίζοντας ότι για το έργο προηγήθηκε σειρά επαφών και διαβουλεύσεων με φορείς, ομάδες και ανθρώπους του πολιτισμού της πόλης, ανέφερε πως οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου προχώρησαν σε μια προκαταρκτική αρχιτεκτονική πρόταση, στη βάση των κατευθυντηρίων γραμμών.

Η πρόταση αφορά, συνέχισε, δημιουργία ισόγειου οργανωμένου δημόσιου χώρου στάθμευσης τουλάχιστον 150 θέσεων και σχεδιασμό του κτιρίου που θα συμπεριλαμβάνει, μεγάλο υπόγειο χώρο για την αποθήκευση  του αρχειακού υλικού του Δήμου, συνεδριακό χώρο για μουσικοθεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις, χώρους για εξυπηρέτηση αναγκών πολιτιστικών συλλόγων, ομίλων και οργανωμένων ομάδων, χώρων για μόνιμη ή μακροχρόνια έκθεση ιδιωτικών συλλογών και αρχείων, χώρων για ατελιέ και εργαστήρια και κοινοχρήστους γραφειακούς χώρους, χώρους συνεδριάσεων κ.α.

Το κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει γύρω στα τρία εκατομμύρια ευρώ και τα σχετικά κονδύλια έχουν μπει στους προϋπολογισμούς του 2022 και 23.

Η πρόταση του έργου παρουσιάστηκε από την αρχιτέκτονα  των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Έβελυν Ευδόρου.