Ασυνεπής στο πρώτο «crash test» για την υλοποίηση προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης κινδυνεύει να αποδειχθεί η Δημοκρατία, καθώς προέκυψε χθες ο πρώτος σκόπελος για τη μη συμμόρφωσή της με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Κομισιόν.
Η περιπέτεια για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας δεν είχε τέλος ούτε χθες, καθώς η σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή αποφάσισε να δεχθεί το αίτημα για αναβολή, ώστε να δοθεί χρόνος σε βουλευτές να μελετήσουν… διεξοδικά το περιεχόμενο των συναφών νομοσχεδίων. Πλην, όμως, αυτά είχαν κατατεθεί από το 2019 και συζητήθηκαν ουκ ολίγες φορές. Το γεγονός ότι μεσολάβησε μερική τροποποίησή τους πρόσφατα, ώστε να ενσωματωθούν αλλαγές που συμφωνήθηκαν μεταξύ ΥΠΟΙΚ και ΠΑΣΥΔΥ, δεν δικαιολογεί τη νέα αναβολή, καθώς οι αλλαγές επεξηγήθηκαν αρκούντως και αρμοδίως.
Ενώ κατά τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας αναμενόταν η έγκριση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, για την ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, τελικά αναβλήθηκε η συζήτηση όλων των νομοσχεδίων και μεταφέρθηκε για τον Ιανουάριο του 2022, παρόλο που η χώρα δεσμεύθηκε πως αυτά θα εγκρίνονταν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Τα συγκεκριμένα νομοθετήματα περιλαμβάνονται στα 14 ορόσημα, εκ των οποίων τα πέντε θα περνούσαν από τη Βουλή (προαπαιτουμένα) μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, για να εκταμιεύσει η Κύπρος τον Φεβρουάριο τη δεύτερη δόση των €85 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η απόφαση για αναβολή λήφθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, καθώς κάποια κόμματα ζήτησαν να τους δοθεί χρόνος να επανεξετάσουν τα νομοσχέδια.
Στην περίπτωση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, την αναβολή είχε αιτηθεί η ΔΗΠΑ, η οποία ζήτησε χρόνο να μελετήσει εις βάθος τα αναθεωρημένα νομοσχέδια που κατέθεσε πριν από μια εβδομάδα το Υπουργείο Οικονομικών. Παρά τις πληροφορίες ότι τα υπόλοιπα κόμματα θα διαφωνούσαν με την αναβολή, κρίθηκε ότι, βάσει του κανονισμού της Βουλής και της πρακτικής που ακολουθείται, μπορεί να ένα κόμμα να ζητήσει να μην συζητηθεί ένα θέμα και το αίτημά του γίνεται αποδεκτό.
Όσον αφορά τα νομοσχέδια με τα οποία ενδυναμώνεται το νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αφορούν τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τους διαχειριστές πιστώσεων, είναι η δεύτερη φορά που αναβάλλονται. Η χθεσινή αναβολή έγινε μετά από εισήγηση του ΔΗΚΟ, το οποίο ζητά να περιληφθούν επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφευχθεί η κατάχρηση του νέου νόμου από τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και τους διαχειριστές κατά την πρόσβαση που θα έχουν στα δεδομένα των δανειοληπτών μέσω της βάσης δεδομένων «Άρτεμις» και στο Κτηματολόγιο. Επίσης, ζήτησε περισσότερο χρόνο για να μελετήσει την τροπολογία των Οικολόγων, του ΕΛΑΜ και της ΔΗΠΑ, με την οποία επιδιώκεται να απαγορευτεί η πρόσβαση των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων στη βάση δεδομένων «ΑΡΤΕΜΙΣ», καθώς και στη βάση δεδομένων του Τμήματος Κτηματολογίου, για σκοπούς απόκτησης δεδομένων των εγγυητών. Όπως πληροφορείται ο «Φ», θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις για να αρθούν οι επιφυλάξεις του ΔΗΚΟ.
Σε σχέση με το νομοσχέδιο για την Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς, η αναβολή αποφασίστηκε καθώς, όπως λέχθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, θα πρέπει το κείμενο να εγκριθεί μαζί με το νομοσχέδιο για τους λομπίστες και τους πληροφοριοδότες.
Κάναμε κακή αρχή για την αξιοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης |
Η χθεσινή αναβολή των νομοσχεδίων που συνδέονται με το Σχέδιο Ανάκαμψης δεν ικανοποίησε καθόλου την κυβέρνηση, η οποία όμως, παρόλο που θεωρεί πως δεν στέλνονται τα σωστά πολιτικά μηνύματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν άσκησε ιδιαίτερες πιέσεις στο Κοινοβούλιο, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υπάρξει εμπλοκή με την τελική έγκριση των νομοσχεδίων.
Κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως η μη συμμόρφωση της χώρας στα πρώτα κιόλας ορόσημα δεν δίνει την καλύτερη εικόνα στην Ευρώπη. Όπως είπε, η Δημοκρατία δεν κάνει καλή αρχή και κινδυνεύει να μείνει εκτεθειμένη. Σημείωσε πως είναι αδικαιολόγητη η αναβολή, καθώς τα νομοσχέδια συζητούνται για αρκετό καιρό στη Βουλή.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», η Κύπρος δεν κινδυνεύει να χάσει τη δεύτερη δόση, καθώς αυτή θα της παραχωρηθεί νοούμενου ότι θα υλοποιήσει τα 14 ορόσημα μέχρι τον Φεβρουάριο. Μας λέχθηκε πως ίσως οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών μεταφέρουν τη δυσαρέσκεια τους κατά την ενδιάμεση έκθεση που θα προωθήσουν οι κυπριακές αρχές τον Ιανουάριο, σε σχέση με την πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων. Αξίζει να σημειωθεί πως η τελική έκθεση, τα αποδεικτικά στοιχεία (δημοσίευση νόμων στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας) και οι βεβαιώσεις από τα υπουργεία για τη συμμόρφωση θα πρέπει να υποβληθούν από το Υπουργείο Οικονομικών αρχές Φεβρουαρίου. Συνεπώς, μέχρι τότε, αναμένεται να εγκριθούν τα αναβληθέντα νομοσχέδια, καθώς αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση στις 13 Ιανουαρίου.
Στο μεταξύ, χθες, παρά την αναβολή της συζήτησης των νομοσχεδίων, η Βουλή ενέκρινε δύο νομοθετήματα, τα οποία αφορούν την επιθετική φορολογική και περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, σύμφωνα με τον τελευταίο κατάλογο που δόθηκε στα κόμματα από το Υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του 2022, για να λάβει η χώρα την 3η δόση, ύψους €115 εκατ., νοούμενου φυσικά ότι θα υλοποιηθούν και τα υπόλοιπα 30 ορόσημα.
Νέα ρύθμιση για οφειλές εταιρειών
Νέα ανάσα στις επιχειρήσεις οι οποίες επηρεάστηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού δίνει νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής. Το νομοσχέδιο προβλέπει πως σε περίπτωση φορολογικής δήλωσης που υποβάλλεται, με βάση τους κανονισμούς, για την καθορισμένη φορολογική περίοδο που λήγει 31η Μαρτίου, 30η Απριλίου και 31η Μαϊου του 2021, δεν θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος και χρηματική επιβάρυνση, νοουμένου ότι το υποκείμενο στον φόρο πρόσωπο υποβάλει τη φορολογική δήλωση για την περίοδο αυτή εντός της καθορισμένης προθεσμίας και καταβάλλει το ποσό του οφειλόμενου ΦΠΑ μέχρι τις 10 Αυγούστου, 10 Σεπτεμβρίου και 10 Οκτωβρίου του 2021, αντίστοιχα, και η οικονομική του δραστηριότητα δεν εμπίπτει σε συγκεκριμένους κώδικες οικονομικών δραστηριοτήτων (Σύστημα Ταξινόμησης Οικονομικών δραστηριοτήτων NACE της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Το νομοσχέδιο εμπίπτει στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην οικονομία και θα συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Από την κυβερνητική πρόταση εξαιρούνται συνολικά 37 οικονομικές δραστηριότητες.
philenews.com