Στην Επ. Εξωτερικών οι πτυχές πώλησης όπλων στην Τουρκία από άλλες χώρες

Στην Επιτροπή Εξωτερικών συζητήθηκε σήμερα το θέμα με τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία από χώρες της ΕΕ αλλά και από τρίτες χώρες

7b63530b96ff46e6b3beee156d776165 13

Στην Επιτροπή Εξωτερικών συζητήθηκε σήμερα το θέμα με τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία από χώρες της ΕΕ αλλά και από τρίτες χώρες.

Στην επιτροπή βρέθηκε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης αλλά και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς. Το θέμα στην Επιτροπή Εξωτερικών ενέγραψε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος στη συνέχεια τοποθετήθηκε και εξήγησε το λόγο που ενέγραψε το θέμα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η πολιτική και η τακτική της Άγκυρας συνιστά απειλή τόσο για την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και για την ασφάλεια της Ελλάδας. Σημείωσε ότι ελλοχεύει κίνδυνος για αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου. «Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε σημαντικό εξαγωγέα όπλων και έχει τη δυνατότητα να αυτοεξοπλίζεται», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Διευκρίνισε ότι παρά τη σημαντική πρόοδο της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η Τουρκία εξακολουθεί να εξαρτάται από άλλες χώρες, ενώ η Βουλή οφείλει να αναλάβει δράση διπλωματικά σε μία προσπάθεια παρεμπόδισης της Άγκυρας να εισάγει οπλισμό μέσω συνεργασιών με ευρωπαϊκά κράτη.

Στην τοποθέτηση του ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι το ζήτημα είχε δύο πτυχές. «Η πρώτη είναι οι εξαγωγές και οι πωλήσεις αμυντικού εξοπλισμού, ενώ η δεύτερη είναι η παρακολούθηση και η συλλογή διάφορων πληροφοριών για το είδος οπλισμού που κατέχει η Τουρκία».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Βουλή οφείλει να ενισχύσει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης, έτσι ώστε να μειωθεί η προσπάθεια της Τουρκίας για εξοπλισμό από χώρες της Ευρώπης. Σημείωσε ότι από την εισβολή στη Συρία, χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν αυστηροποιήσει τις άδειες εξοπλισμού προς την Άγκυρα, κάτι το οποίο απασχολεί την Τουρκία.

Αναφορικά με τον ρωσικό εξοπλισμό, ο Υπουργός  Άμυνας τόνισε ότι υπάρχει περίπτωση να προκύψει θέμα με τη συντήρηση του εξοπλισμού αν η Ρωσία δεν εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Δείτε το ρεπορτάζ: